Hopp til innhold

Anmelderkrig etter Outkast-konsert

Rapduoen Outkast fikk både terningkast seks og én etter konserten på Øyafestivalen. – Jeg har aldri opplevd så stort sprik, sier VG-anmelder som selv trillet sekser.

Outkast

IMPONERTE: Outkast imponerte nesten samtlige anmeldere på Øyafestivalen. Dagsavisen slaktet konserten.

Foto: Kim Erlandsen / NRK P3

Espen Hågensen Rusdal

FORSVARER ENEREN: Dagsavisens musikkanmelder Espen Hågensen Rusdal mener toppkarakterene fra andre anmeldere er en gåte.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK
Sandeep Singh

TERNINGKAST SEKS: Sandeep Singh i VG mente Outkast sto til til terningkast seks på Øyafestivalen.

Foto: Håvard Jørstad
Ali Reza Soufi Pour

UFORSTÅENDE: NRK P3s anmelder Ali Soufi ga også full pott til torsdagens Outkast-konsert, og stiller seg uforstående til slakten.

Foto: Jon-Annar Fordal

Da Outkast spilte de siste tonene av «The Whole World» sto den norske anmelderstanden med åpen munn foran scenen på Øyafestivalen. De var blitt målbundet av det én av anmelderne beskriver som den viktigste rapduoen noensinne.

Les: NRK P3 anmeldte Outkast

Men én anmelder var uenig.

Mens VG, Dagbladet og Aftenposten kranglet om superlativene ga Dagsavisens anmelder Espen Hågensen Rusdal konserten terningkast én.

I anmeldelsen, som har fått tittelen «Viljehands», slakter han Outkasts opptreden.

«Det ble rett og slett litt trist å se to giganter levere fra seg så lite artisteri og spilleglede», heter det i anmeldelsen.

Les: Alle NRKs anmeldelser fra Øya 2014

Forstår ikke terningkast seks

Noen dager fulle av diskusjoner senere står Rusdal fortsatt for anmeldelsen. Han kan heller ikke skjønne at noen kunne gi konserten full pott.

– Ja, jeg synes de sekserne var en gåte. De kan jeg rett og slett ikke forstå, sier han.

– Har du fått mange tilbakemeldinger på anmeldelsen?

– Jeg har fått en del tilbakemeldinger på mail av folk som stiller seg hoderystende til min anmeldelse. Men det er mange som ikke skjønner sekseren heller.

– Jeg ventet ikke at det skulle bli så mye «buzz» rundt anmeldelsen, nei.

– Fikk han med seg at Øya har flyttet?

VG-anmelder Sandeep Singh var en av dem som var mest positive. Han trillet terningkast seks og skrev at «Outkast fortsatt er verdens største og beste rapduo».

– Hva tenker du om at konserten fikk terningkast én i Dagsavisen?

– Det første jeg tenkte var at han prøvde å skape sensasjon. Eller at han faktisk ikke har fått med seg at Øya var flyttet til Tøyenparken, sier Singh.

Den kritikken vil Rusdal ha seg frabedt.

– Jeg tenker ikke på klikk og tjohei når jeg anmelder. Tvert imot får vi beskjed om ikke å tenke slik, sier han.

Aldri opplevd større sprik

Singh skjønner godt at ikke alle var like fornøyd med konserten som han var, men synes terningkast én blir uforståelig.

– Terningkast én er et statement. Du må ha noen veldig sterke følelser knyttet til den negative opplevelsen. Terningkast én betyr at du ikke finner noe positivt med konserten i det hele tatt.

VG-anmelderen har aldri opplevd at to anmeldere har mer ulike meninger.

– Jeg har aldri opplevd større sprik enn dette. Jeg tror én til fem er det største jeg har vært med på, sier anmelderen.

Totalt uenige om lydkvalitet

Dagsavisen-anmelder Rusdal klager spesielt på lyden under konserten. Han forteller NRK at han prøvde å stå forskjellige steder, men at lyden til tider var så dårlig at han slet med å høre hvilken sang det var.

– Det er en liten overdrivelse at jeg ikke hørte at de faktisk spilte «Ms. Jackson», men det var ikke langt unna, sier Rusdal.

Singh kunne ikke vært mer uenig.

– Jeg synes det er veldig rart at han kritiserer lyden. Jeg sto både bak ved presseteltet og foran ved miksebordet og jeg synes det var den beste lyden jeg noensinne har opplevd på rapkonsert.

NRK P3s anmelder Ali Soufi ga også full pott til Atlanta-duoen.

Han stiller seg like uforstående som VG-kollegaen til totalslakten i Dagsavisen.

– Rusdal skriver om dårlig kommunikasjon mellom André og Big Boi, men da har han misforstått essensen i Outkast: Det er dualismen som har gjort dem store. To veldig forskjellige personligheter, eksentrikeren og kunstnersjelen. Det var det vi så på Øya – som seg hør og bør, sier Soufi.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober