Ekteskap på vidt gap - Foto: Gisle Bjørneby /
Foto: Gisle Bjørneby

Ekteskap med mye gap

«Ekteskap på vidt gap» tematiserer en kvinnes oppgitte «mannfolk!» – men uten gjøgleriet som kjennetegner Dario Fo og Franca Rames teaterstil.

Karen Frøsland Nystøyl
kulturnytt@nrk.no

En scene i knallfarger møter publikum i stykket «Ekteskap på vidt gap». Rosalilla interiør, turkis gulv og grønne rekvisitter gir forventninger om karikatur, komedie og klovneri – forventninger som bare til dels blir innfridd.

Åpent ekteskap

Nordland teater og Nationaltheatret i Oslo samarbeider om norgespremieren på Fo og Rames kjente komedie. Etter premieren i Oslo skal stykket på turné i Nordland.

På scenen står Anne Krigsvoll og Reidar Sørensen som Hun og Han, og fra første stund er det tydelig at ekteskapet ikke er inne i sin aller beste fase.

Tematikken oppleves noe datert: Kona forsøker gjentatte ganger å ta livet av seg på grunn av mannens notoriske sidesprang – selv om han har overtalt henne til å leve i et åpent ekteskap. Hun vil eie ham, mens han vil erobre andre. Sånn går nu dagan helt til hun finner ut at hun må forsøke å leve på samme vis. Det takler ikke mannen. Ikke i det hele tatt.

Ingen ting overrasker

Saftig språk og gjenkjennelige situasjoner og tematikk er ikke nok til å gjøre dette til en uovertruffen teateropplevelse. Det er noe som mangler. Forventningene om komikk som ligger i det scenografiske landskapet innfris bare delvis, nemlig i replikkene. Men ikke alt er like vellykket. Midtveis i stykket er en Jon Fosse-parodi de godt kunne spart seg.

Dario Fo og Franca Rame ønsker å provosere og underholde. Men her er det ikke noe som overrasker, egentlig. Det har nok mest med tematikk, selve teaterteksten å gjøre.

Dette er ikke politisk satire, men kan leses som en sosial kritikk av ekteskapet. Men ikke bare, stykket er åpent for ulike tolkninger. Faktisk får både radikale og konservative sine syn bekreftet i denne forestillingen – ekteskapet som institusjon kritiseres, men det gjør også det åpne ekteskapet.

Savner fysikk

Komedie er så mye bedre dersom den fysiske komikken får spille en større rolle enn den gjør her. Fo og Rame står i en gammel italiensk gjøglertradisjon, og det er synd at regissør Piotr Cholodzinski ikke velger å ta hensyn til det.

Mot slutten av stykket ser vi likevel tendensene hos en tiltagende desperat Reidar Sørensen. Men det skulle vært mer av dette – eller en annen type scene.

Forventningene om frodig spillestil blir aldri helt innfridd. Men noen typiske Fo-trekk er likevel med: De episke vendingene, som at skuespillerne kommenterer seg selv, snakker om at de befinner seg i fiksjonen, kommenterer sitt eget spill og blir enige om å gjøre scener om igjen, er helt i Fos ånd.

Siste nytt: Kultur

 • Lauryn Hill - Foto: Patrick Semansky / Ap
  Foto: Patrick Semansky / Ap

  Intimkonsert med Lauryn Hill

  Lauryn Hill, som har hatt et turbulent år bak seg med fengselssoning for skatteunndragelser, er norgesaktuell i september.

  Etter en kritikerrost USA-turné, og som har inkludert en hyllet opptreden på Coachella-festivalen i vår, tar hun turen til Europa.

 • Johnny CashAP
  Foto: AP

  Cash-datter med minnebok om faren

  En bok der Johnny Cash skriblet ned sine barndomsminner, slik datteren Tara ba ham om, blir nå til bok.

  Under tittelen «Recollections by J.R. Cash» og med undertittelen «Childhood Memories of Johnny Cash», kommer leserne tett på musikklegenden, gjennom minnene han deler.

 • Golden Globe Nominations - Foto: Anonymous / NTB Tema
  Foto: Anonymous / NTB Tema

  Fra «Biler» til Fredrikstad

  I november er det ny animasjonsfilmfestival i Fredrikstad, og første gjest er nå klar: Michal Makarewicz med 11 års fartstid i Pixar.

  Han har bidratt som animatør i filmer som «The Incredibles», «Cars», «Ratatouille», «Wall-E», «Toy Story 3» og «Brave».

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.