Hopp til innhold

Skal ha krevd titalls millioner for å skrinlegge bok

Det franske forlaget «Editions Le Seuil» har brutt sin bokavtale med forfatterne som skrev en kritisk bok om den marokkanske kongen. Forfatterne er anklagd for pengeutpressing.

Laurent og Graciet skaper overskrifter

ANKLAGES FOR UTPRESSING: Catherine Graciet og Eric Laurent skaper overskrifter i marokkanske aviser.

Foto: FADEL SENNA / Afp

I forrige uke ble to franske journalister arrestert etter mistanke om pengeutpressing. Eric Laurent og Catherine Graciet skal i et møte med en representant fra det marokkanske kongehuset ha forlangt tre millioner euro for å ikke utgi en kritisk bok om kong Mohammed VI. Nå har forlaget skrinlagt bokprosjektet, skriver den franske kanalen France24. Boken skulle etter planen utgis i januar neste år.

Forsøkte å presse kongen

Den marokkanske kongen med sin sønn og bror

KONG MOHAMMED VI: Laurent og Graciet skrev i 2012 en boken «Le Roi prédateur» hvor de anklagde kongen for bla. maktmisbruk.

Foto: Afp

I 2012 skrev Laurent og Graciet den kritiske boken «Le Roi prédateur», som også handlet om den marokkanske kongen. Da anklagde de kongen for maktmisbruk og korrupsjon.

Advokaten som representerer det marokkanske kongehuset, Eric Dupond-Moretti sier til France24 at Laurent kontaktet kongehuset i juli og fortalte at han hadde skrevet en bok om kong Mohammed VI sammen med Graciet. Et møte ble avtalt og partene møttes i en restaurant i Paris.

– For tre millioner euro så skal jeg ikke gi ut boken jeg har skrevet med Graciet, skal Laurent ha sagt ifølge Dupond-Moretti.

Varslet politiet

Det marokkanske kongehuset varslet dermed det franske politiet og et nytt møte ble avtalt. Denne gangen overvåket politiet sammenkomsten.

– Både Eric Laurent og Catherine Graciet møtte opp. De signerte en kontrakt og mottok 80 000 euro, sier Dupond-Moretti til France24.

Betalingen skulle være en nedbetaling, men rett etter møtet ble journalistene arrestert.

Benekter pengeutpressing

Journalistene Laurent og Graciet benekter å ha forsøkt å presse den marokkanske kongen for penger. De påstår at de kontaktet kongehuset i juli kun for å spørre om et intervju siden boken deres inneholdt informasjon som kunne skade kongehuset.

– Vi måtte spørre om et intervju slik at kongehuset kunne fortelle sin side av saken, sier Graciet til avisen Le Parisien.

Ble tilbudt penger

Journalistene mener at de ble lurt og utsatt for et komplott som var fingert av marokkanske myndigheter. Graciet mener at da hun og Laurent møtte representanten til det marokkanske kongehuset i Paris, at de ble tilbudt tre millioner euro for å ikke gi ut boken.

– Jeg dro på det møtet for å gjøre et intervju, ikke for å spørre om penger. Men når han nevnte summen, sa jeg ok, sier Graciet til Le Parisen.

I dette møtet forhandlet man seg ned til to millioner euro, med en forhåndsbetaling på 40 000 euro hver, ifølge Graciet.

– Jeg lot meg selv friste. Jeg var svak akkurat på det øyeblikket. Dette var jo bevis på den korrupsjonen vi skrev om. Innrømmer at det ikke var moralsk riktig, men det var ikke kriminelt, sier Graciet.

Graciet sier at det var representanten til kongehuset som insisterte på forhåndsbetalingen.

– Da vi ble arrestert innså vi at vi hadde blitt manipulert, sier Graciet.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK