Hopp til innhold

Adoptivdatter anklager Woody Allen for seksuelt misbruk

Dylan Farrow, adoptivdatteren til Woody Allen, anklager filmskaperen for å ha seksuelt misbrukt henne da hun var sju år gammel.

Video Filmbonanza; - Jeg er fortsatt nevrotisk

Gjennom en blogg i New York Times anklages Woody Allen for seksuelle overgrep av sin adoptivdatter.

Foto: Nyhetsspiller

I et åpent brev gjengitt på en New York Times-blogg, forteller 28-åringen i detalj om overgrepet hun angivelig ble utsatt for.

– Han ba meg om å ligge på magen og leke med det elektriske toget til broren min. Deretter misbrukte han meg seksuelt, skriver Dylan Farrow.

– Han snakket til meg mens han gjorde det, hvisket at jeg var en god jente, at dette var vår hemmelighet, lovet at vi skulle reise til Paris og at jeg ville bli filmstjerne, skriver hun videre.

Oppvekst i frykt

Ifølge Farrow var det ikke bare snakk om ett overgrep, og hun beskriver en oppvekst der hun stadig gikk i frykt for faren.

– Så lenge jeg kan huske, så har faren min gjort ting mot meg som jeg ikke har likt, skriver hun.

– Jeg gjemte meg under senga eller låste meg inne på badet for å unngå dette, men han fant meg alltid. Dette skjedde så ofte, så rutinemessig, så godt skjult fra en mor som ville ha beskyttet meg om hun kunne, at jeg trodde at det var normalt.

– Jeg trodde at det var slik fedre forgudet sine døtre, men det han gjorde mot meg på loftet, føltes annerledes. Jeg kunne ikke holde på denne hemmeligheten lengre, skriver hun.

Første gang

Dylan Farrow har aldri tidligere snakket offentlig om overgrepet hun skal ha blitt utsatt for, noe moren, skuespilleren Mia Farrow gjorde alt i 1993. Woody Allen og Mia Farrow levde sammen fra 1980 til 1992 og adopterte to barn sammen, blant dem Dylan.

Woody Allen og 35 år yngre Soon-Yi Previn.

Woody Allen og 35 år yngre Soon-Yi Previn.

Foto: PATRICK BERNARD / AFP

Skuespillerinnen Mia Farrow har spilt i flere Allen-filmer, blant annet« Hannah og hennes søstre» (1986) og «Hustruer og ektemenn» (1992). Farrow var gift med filmregissøren og komikeren i 12 år.

Farrow hadde flere barn fra tidligere forhold, blant dem den koreanskfødte adoptivdatteren Soon-Yi Previn som hun fikk sammen med pianisten André Previn.

Stormfylt brudd

I 1992 brøt Woody Allen plutselig med Mia Farrow og fortalte at han hadde innledet et forhold til den da 20 år gamle Soon-Yi. Farrow ble rasende og svarte blant annet med å anklage den da 57 år gamle filmregissøren for å ha begått seksuelle overgrep mot datteren Dylan.

Woody Allen benektet dette og hevdet at det var et ledd i striden om barnefordeling. Dommeren i barnefordelingssaken konkluderte med at det ikke
forelå beviser for at Allen hadde forgrepet seg på adoptivdatteren, men stemplet ham samtidig som selvopptatt, ufølsom og ikke til å stole på.

– Samfunnet svikter

– Woody Allen er et levende bevis på hvordan samfunnet vårt svikter dem som blir utsatt for voldtekt og overgrep, skriver Dylan Farrow.

Hun langer ut mot amerikansk filmindustri og anklager Hollywood for å feie Woody Allens forbrytelser under teppet, for i stedet å hylle filmene han lager.

Allens siste film Blue Jasmine er nominert til tre Oscar-priser i år, men Dylan Farrow mener de tre stjernene i filmen – Cate Blanchett, Alec Baldwin og Louis C.K. – bør ta sitt forhold til filmskaperen opp til ny vurdering.

– Hva om det hadde vært deres barn, spør hun retorisk i det åpne brevet.

 Mia Farrow

Mia Farrow anklaget tidlig sin tidligere samboer Woody Allen for overgrep mot datteren sin.

Foto: Wally Santana / AP

Allen giftet seg med adoptivdatter

Det er ikke første gang en skandale som omhandler mindreårige angår Woody Allen. Ifølge den svenske avisen Aftonbladet begynte Mia Farrows og Wood Allens forhold å halte i 1991. Men det var ikke før Farrow fant nakenbilder av datteren Soon-Yi Previn, som hun adopterte med komponisten André Previn, i Allens leilighet at situasjonen eksploderte.

Allen giftet seg senere med sin 35 år yngre adoptivdatter. I dag har de to adoptivdøtre sammen.

I 1997 kom Mia Farrow med en biografi hvor hun blant annet skriver om kampen for å beskytte sine barn i en voldsom barnefordelingssak mellom henne og Allen.

Den gangen beskyldte hun ham for å ha forbrutt seg mot datteren Dylan, som var 7 år gammel. Allen har alltid nektet steinhardt på anklagelsene, og har aldri blitt dømt. Dette til tross for at riksadvokaten i Connecticut kunngjorde en «sannsynlig grunn» til å reise påtale mot Allen for å ha seksuelt misbrukt Dylan, men droppet saken for å spre henne traumaet av å være i retten.

Kan aldri tilgi

I 2005 snakket Seamus Farrow ut. Han er biologisk sønn av det berømte paret, og har aldri tilgitt sin far for at han giftet seg med hans adoptivsøster, Soon-Yi Previn.

– Hans giftermål med Soon-Yi gjør meg til hans sønn og hans svoger. Det er moralsk forkastelig! Jeg kan ikke treffe ham, sa han den gangen, ifølge Aftonbladet.

Filmpolitiet anmelder Woody Allens filmer:

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober