Hopp til innhold

Anbjørg Sætre Håtun er død

Journalist og forfatter Anbjørg Sætre Håtun (41) døde i dag etter flere års alvorlig kreftsykdom.

Anbjørg Sætre Håtun døde tirsdag, 41 år gammel.

Forfatter og journalist Anbjørg Sætre Håtun (41), døde i dag. Håtun jobbet som helsejournalist i 14 år, blant annet som reporter og programleder i helsemagasinet Puls på NRK.

Forfatter og journalist Anbjørg Sætre Håtun døde i dag. Håtun ble 41 år gammel etter at hun i flere år har vært alvorlig kreftsyk.

Håtun jobbet som helsejournalist i 14 år, blant annet som reporter og programleder i helsemagasinet Puls på NRK, og som forfatter. Hun var gift med artisten og komponisten Jon Andreas Håtun, også kjent som Jono El Grande, som hun hadde vært sammen med siden 1999.

– Livet er et risikoprosjekt

Håtun ble diagnostisert med brystkreft i 2004. Etter behandling var hun friskmeldt i åtte år.

I 2012 fikk Sætre Håtun tilbakefall av kreften med spredning. Det fortalte hun åpent om i en kronikk i Aftenposten, der hun skrev blant annet:

«Det som ikke skulle skje – det som ikke fikk lov til å skje – det skjedde. Med meg. Brystkreften som rammet meg for åtte år siden, den kom tilbake. Og det høyre brystet mitt, det er nå borte».

I desember 2012 ble Håtun intervjuet i Dagsrevyen. Her forteller hun blant annet om brystet som måtte fjernes og spontanaborten hun opplevde som følge av sykdommen.

Se intervjuet med Håtun i Dagsrevyen:

Anbjørg Sætre Håtun er død

– Vi vil så gjerne at liv og helse skal være et resultat av vår egen innsats, men så er det en gang sånn at veldig mye handler om uflaks og tilfeldige hendelser som vi ikke rår over, sa Håtun den gangen.

– Vi må forsone oss med livet

– Jeg har kjent på hvor kort det er mellom gleden over liv og frykten for døden, spesielt i høst da jeg opplevde å bli gravid, og kort tid etterpå måtte forholde meg til det jeg skal nå, sa Håtun.

Anbjørg

Håtun hadde mer enn 20 000 følgere på Instagram, og delte åpent om sykdommen, sine tanker og følelser.

I intervjuet fortalte Håtun at selv om hun ikke kunne kontrollere sykdommen, så valgte hun å kontrollere hvordan hun håndterte situasjonen.

– Livet er urettferdig og det må vi forsone oss med og akseptere så godt vi kan, sa Håtun den gangen.

– Et bankende hjerte for alle som opplever sykdom

Håtun var aktiv i sosiale medier, og brukte disse til å dele tanker og bilder om livet sitt og sykdommen med andre. Hun mente at sosiale medier var en plattform der de som er alene, blir litt mindre alene.

– Jeg har et bankende hjerte for alle som opplever sykdom, sa Håtun til Dagsrevyen i 2012.

Med nesten 20.000 følgere på bildedelingstjenesten Instagram, nådde hun ut til mange mennesker. Her presenterte Håtun seg slik:

«Selvutnevnt Kjærlighetsgudinne, entusiastisk formidler av livslyst og evig optimist».

Anbjørg Sætre Håtuns viktigste oppfordring til folk er: Husk å elske!

Anbjørg Sætre Håtun og Per Fugelli delte sine tanker om døden i NRKs Puls i april 2013. Håtuns viktigste oppfordring til folk var: Husk å elske!

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober