Hopp til innhold

Få med deg disse konsertfilmene

Du må trolig vente en stund på neste fysiske konsertopplevelse. Her er fem tips som kan døyve savnet i mellomtiden.

Madonna stod på scenen under Live Aid-konserten i Philadelphia i 1985.

LEGENDARISK: Madonna på scenen under Live Aid-konserten i Philadelphia i 1985.

Foto: AP PHOTO/AMY SANCETTA

Internett er fullt av fantastiske opptak fra noen av tidenes mest legendariske konserter. Kos deg med disse mens du venter på å kunne gå på konsert igjen.

kultur1

Live Aid (1985)

SMAKEBIT: Konserten er delt opp i mange deler. På YouTube får du alle.

Hvem: Datidens største artister
Når: 1985
Hvor: Wembley, London og Kennedy Stadium, Philadelphia
Se den på: YouTube

LiveAid har en offisiell YouTube-kanal der de har samlet hele den 10 timer lange konserten til inntekt for hungersnøden i Etiopia. Initiativtakerne Bob Geldof og Midge Ure lot altså den ene verdensstjernen avløse den andre i et musikkmaraton av episke dimensjoner.

Spesielt husket er Queens opptreden, som ble ledet av en Freddie Mercury i toppform, og den karismatiske frontfiguren viste et publikumstekke som kanskje fremdeles ikke har blitt overgått. Queens legendariske sekslåterssett på Live Aid har også fått den nokså prestisjetunge undertittelen «20 minutes that changed music forever».

kultur2

The National, Sydney Opera House (2014)

Hvem: The National
Når: 2014
Hvor: Sydney Opera House, Sydney
Se den på: YouTube

Det amerikanske indierockbandet The National med den enigmatiske Matt Berninger i spissen har vasset i ros for sitt mesterlige musikkhåndverk, og flere av konsertene deres har gått inn i historiebøkene som skjellsettende opplevelser.

Denne utendørskonserten på vakre Sydney Opera House byr ikke bare på nesten to timer med indiehits, men også et ikonisk bakteppe der Berningers karakteristiske baryton-vokal slår mot operahusets yttervegger.

kultur3

James Blake, NPR Music Front Row (2013)

Hvem: James Blake
Når: 2013
Hvor: 9:30 Club, Washington DC
Se den på: YouTube

Denne vakre og sjangerbrytende kvelden inneholdt alt man kan ønske seg fra en James Blake-konsert: dansefot-provoserende bassdrops, introverte og minimalistiske vokalpartier med loopmaskin, og et fokusert publikum.

At man kan oppleve denne konserten på nært hold selv 7 år etterpå, er en av de beste tingene folka bak det populære fenomenet «Internett» har funnet på.

kultur4

Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese (1975/2019)

Hvem: Bob Dylan/Martin Scorsese
Når: 1975/2019
Hvor: USA-turné
Se den på: Netflix

Denne utfordrende filmen er en miks av fiksjon og dokumentariske innblikk i Bob Dylans Rolling Thunder Revue-turné i 1975. Den består hovedsakelig av restaurerte klipp fra Dylan-filmen «Renaldo and Clara» fra 1978, men Martin Scorseses umiskjennelige fingeravtrykk er til stede under hele opplevelsen.

Her gjelder det å finne ut hva som er ekte og hva som er fiksjon.

kultur5

Beyoncé, Homecoming (2019)

Hvem: Beyoncé Knowles
Når: 2018
Hvor: Coachella, California
Se den på: Netflix

Beyoncés allerede historiske konsert på Coachella i 2018 er festet til filmrullen, godt pakket inn i dokumentarisk stoff. Du kan vente deg et nært og dyptgående innblikk i prosessen som leder opp til en av superstjernens største og beste opptredener noensinne.

Filmen figurerte på topplister gjennom hele 2019, og vant også en Grammy for beste musikkfilm under årets utdeling.

Se, lytt og nyt.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.