Hopp til innhold

Ampert i «Den store reisen»

Noen gråter, andre er så sinte at det er best å holde seg unna. Lørdagens episode av «Den store reisen» byr på mange følelser.

Den store reisen

Rune Breili får æren det er å ta livet av grisen som skal spises på navnefesten. Etterpå tar følelsene overhånd for familiefaren.

Foto: Strix/NRK

Det går hett for seg i lørdagens episode av «Den store reisen».


Etter en og en halv uke i Vanuatu er familien Breili blitt vant til å ta del i namalenes daglige gjøremål, og nå er det festforberedelser på gang.

Lille Tom skal ha navnedag, og Rune får æren det er å ta livet av grisen de skal spise. Men det skjer ikke på den måten familien Breili hadde sett for seg.

Når bristningspunktet

I Etiopia vil hamerne at den norske familien skal se mer ut som dem.
Kvinnene pynter Rita og Malin med okerfett, mens mennene hjelper Raymond og Ole Alexander med å få satt opp håret med leire og fjær.

Hamerne har planlagt en fest for å feire at nordmennene har kledd seg som dem, men festen tar brått slutt da Rita når bristningspunktet.

Sår i baken

Familien Walbeck blir med Chatrbat for å se til kamelene hans på beite i Mongolia. Det har vært en tørr sommer i Gobi, og mangelen på mat og drikke gjør at kamelene produserer mindre melk enn vanlig.

Den næringsrike kamelmelken er en delikatesse for nomadene, og for å stimulere melkeproduksjonen skilles mødrene fra føllene.

Familien rir kamelmødrene gjennom et sandbelte i ørkenen til et vannhull hvor kamelene kan drikke av hjertens lyst. Men blir det noe mer melk av innsatsen?

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.