Hopp til innhold

Amazon måtte fjerne nazireklame fra New Yorks t-baner

En reklamekampanje for å promotere sin nye tv-serie «The Man in the High Castle» falt ikke i smak hos New Yorks innbyggere.

Nazi-reklame

NAZISYMBOLER: En reklamekampanje for å promotere sin nye tv-serie «The Man in the High Castle», plasserte Amazon plakater med nazisymboler på flere T-banestasjoner og T-baner i New York. Det slo ikke an blant, og de ble nødt til å fjerne reklamene. Her er den tyske ørnen og jernkorset plassert inn i et alternativt amerikansk flagg.

Foto: Ann Toback / Ap

Handlingen i Amazons nye tv-serie «The Man in the High Castle» finner sted i en alternativ virkelighet der Nazi-Tyskland og Japan styrer USA etter å ha gått seirende ut av andre verdenskrig.

Tv-serien ble sluppet i sin helhet på deres egen strømmetjeneste 20. november og for å promotere den ble det på T-banestasjoner og T-banetog i den amerikanske storbyen New York plassert ut en rekke reklameplakater med nazisymboler.

Nazi-reklame

FLAGG: Som en del av reklamekampanjen ble setene i T-banen dekket av et amerikansk flagg der den tyske ørnen og jernkorset tok plassen til de 50 stjernene.

Foto: Ann Toback / Ap

I tillegg til den tyske ørnen og jernkorset ble også den japanske solen brukt. Setene i vognene ble for eksempel dekket av en ny versjon av det amerikanske flagget, der den tyske ørnen og jernkorset hadde tatt plassen til de 50 stjernene.

Det tok ikke lang tid før reaksjonene på reklamekampanjen begynte å dukke opp. På sosiale medier begynte det på tirsdag å dukke opp reaksjoner, og borgermesteren i New York, Bill de Blasio, var en av dem som tok til orde for å få reklamen fjernet.

– Reklamene er uansvarlige og støtende for overlevende etter andre verdenskrig og Holocaust, deres familier og utallige andre New Yorkere. Amazon bør ta dem ned, sa de Blasio ifølge CNBC.

Fjernet

Samme dag som reaksjonene kom på sosiale medier, bestemte Amazon seg for å fjerne reklameplakatene. Det skjedde ifølge Reuters på grunn av at guvernør i New York, Andrew Cuomo grep inn i saken.

Han skal ha ringt sjefen i Metropolitan Transportation Authority (MTA), som driver T-banen i New York, og bedt han om å fjerne reklamen.

Nazi-reklame

FJERNET: På en av de mest trafikkerte t-banelinjene ble en hel vogn dekket av reklamen, og skulle opprinnelig vært der til 6. desember. Den er nå fjernet etter press fra folket og politikere.

Foto: Ann Toback / Ap

På en av de mest trafikkerte T-banelinjene i byen, som går mellom Times Square og Grand Central Terminal, midt i sentrum av Manhattan ble en av vognene dekket fra gulv til tak med reklamen.

Slik skulle det etter planen blitt værende frem til 6. desember.

Skaperen av tv-serien, Frank Spotnitz, kan skjønne at noen så på reklamekampanjen som støtende.

– Det er veldig vanskelig for en tv-serie med et tema som dette å markedsføre det smakfullt. Hadde de spurt meg ville jeg anbefalt dem på det sterkeste å la være, sier han.

Ikke ulovlig

Kevin Ortiz er talsperson MTA og bekreftet overfor nyhetskanalen CNBC at reklamen ikke brøt med etatens retningslinjer som forbyr politiske annonser.

– MTA er en statlig etat som hverken kan akseptere eller avvise reklame basert på hva vi føler om dem. Vi må følge standardene som er godkjent av vårt styre, sier Ortiz.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.