Hopp til innhold

Åge Sten Nilsen

"Glam" var kveldens gjest i portrettprogrammet Stjerneklart mandag 8. desember 2008.

Wig Wam på Lerkendal Stadion 2005
Foto: Gansmo, Arne Kristian / Arne Kristian Gansmo, NRK

Hør Stjerneklart med Åge Sten Nilsen

Åge Sten Nilsen ble født i Sarpsborg den 22. november 1969 som sønn av vaktmester Gunnar Åge og Synnøve Nilsen som jobbet på Sarpsborg sykehus. Han vokste opp sammen med foreldrene og storesøster Anita, som er 5 år eldre.

Hans farfar, Rolf Nilsen, spilte klarinett og var den første som introduserte Åge Sten for musikk. Senere oppdaget han Elvis Presley og The Beatles, men det var hardrocken som tiltalte ham mest – med artister som Nazareth, Sweet og ikke minst Kiss. 7 år gammel fikk han sin første gitar, og el.gitar fikk han som 14-åring. Han gikk på Sandbakken ungdomsskole i en klasse som var så uskikkelig at klasseturene måtte gå til øde områder langt fra folk.

15 år gammel deltok Åge i en talentkonkurranse i Fredrikstad. Han ble nr 2 bak Dag Brandt med Springsteen-låten ”Dancing in the dark”.

Året etter, i 1985, startet han hardrockbandet ”Bathory” som etter hvert skiftet navn til ”Slaves of Tomorrow” og senere bare ”Tomorrow”. Åge Sten spilte kompgitar og var vokalist, senere ren vokalist under kunstnernavnet ”Danny Glammy”.

Han rakk å få med seg Markedsføringslinja på Borgvoll videregående skole, en kort periode hos snekkerfirmaet HM-Bygg, vel å merke på kontoret der, samt siviltjeneste, før han kastet seg ut i det profesjonelle artistlivet. Senere tok han også utdanning som vernepleier.

I 1989 sluttet han i ”Tomorrow” for å ta over vokalistjobben etter nevnte Dag Brandt i det populære AOR-bandet ”Heads’n’Tails”. De ga ut en single i 1991 som føk rett inn på Ti-i-skuddet. Den het ”A Million Miles Away”. Da karrieren i ”Heads ’n’Tails” var over, sang Åge i musikalen ”Ben Hur” i 1992, der han hadde rollen som spedalsk, slave og offiser. Samme år begynte han i trioen ”The Boys Are Back In Town” som sang singbackshows med hardrock-hits.

Sommeren 1992 dannet Åge bandet ”Confetti Circus”, spilte inn en demo, oppløste bandet og tok med seg gitarist Freddy Holm inn i showprosjektet ”A Rock’n’Roll Adventure” som gikk for fulle hus på rockeklubben ”Den Steilende Ponny” i Sarpsborg. De opptrådte også i Kulåsparken i byen og i Ullersmo Landsfengsel, der fangene for øvrig gjorde opprør for å få høre mer. Så fikk Åge sin første profesjonelle rolle i musikalen ”Hair” på Bryggeteatret i Oslo, der han spilte hippien ”Wolf”. Musikalen var representert da TV2 sendte sitt åpningsshow fra Grieghallen i Bergen.

Så gikk det slag i slag fra show til show, fra band til band. I 1994 begynta han i rockebandet ”Scoop” og var samtidig involvert i Petter Nomes TV-program ”Rondo” som med sine 850.000 seere i snitt ga Åge et voldsomt løft. Han spilte med Scoop til 1998 da han deltok i Melodi Grand Prix med låten ”Always Will” og ble nr. 3. Fagjuryen holdt ham som klar vinner. I 2000 kom soloalbumet hans under kunstnernavnet ”G-sten” som solgte knappe 1.000 eksemplarer takket være mangelfull markedsføring. Etter å ha vært innom bandet ”CarPetz” i 2001, debuterte han som skuespiller i 2003 i vandreteatret ”Bak Vollene” sammen med Brede Bø og Anders Hatlo. Så var han med som vokalist i rockeshowet ”Creedence Clearwater Arrival”.

Wig Wam

Wig Wam

Foto: Erik Faukland

Men det er som vokalisten Glam i bandet ”Wig Wam” han er mest kjent. Bandet ble startet i 2001 med 3 andre medlemmer fra Østfold, og i 2004 deltok de i Melodi Grand Prix med låten ”Crazy things” og ble nr. 3. Men året etter vant de med ”In my dreams” og klarte en respektabel 9. plass i den internasjonale finalen i Kiev. Deres album ”Hard to be a rock’n’roller” fra 2005 og ”Wig Wamania” fra 2006 solgte til gull og platina, og bare i 2005 holdt Wig Wam 170 konserter for over 300.000 tilskuere og satte mange publikumsrekorder på konsertarrangementene rundt om i landet.

Åge deltok også på Chess – The Musical i London, med stor internasjonal suksess i 2006. Han har også vært med i ”Which witch”. Han har også gitt ut soloalbumet på nytt under tittelen ”Wolf & Butterfly” og han reiser rundt med Queen-hyllesten ”The show must og on”. Han er også programleder for TV-serien ”Singing Bee”. Samtidig spiller han inn solo-albumet ”Glammunition” og en ny Wig Wam-plate.

Han bor i Gressvik sammen med kona Randi Judith og døtrene Tele på 17 og Oda på 8 år.

Stjerneklart med Åge Sten Nilsen, mandag 08.12.08 kl. 22.05 på NRK P1

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh