Hopp til innhold

Æres-Blå Fugl til Wenche Foss

Under en mottakelse i Oslo Rådhus torsdag kveld fikk Wenche Foss tildelt Radioteatrets Æres-Blå Fugl, i nærvær av hørespill-produsenter fra hele Europa. Wenches takketale

Wenche Foss
Foto: Antonia Pambou / NRK

Gjennom hele siste halvdel av forrige århundre var Wenche Foss aktiv i Radioteatret, innenfor alle rollefag. Hun tolket Holberg og Wessel, Ibsen og Bjørnson, Krog og Nedreaas, Coward og Shaw, O’Neill og Brecht og mange flere, og hun beveget seg like overbevisende i komediens som i tragediens verden.”Hennes innsats var et viktig bidrag til utviklingen av norsk hørespill-kunst”, sier radioteatersjef Nils Heyerdahl. Det er tredje gang en slik Æres- Blå Fugl utdeles.

Blå fugl

Radioteatrets 'Blå Fugl'. Formgiver Hanne Heuch

Wenche Foss mottok en statuett, laget av keramikeren Hanne Heuch, samt Ibsens samlede verker i Radioteatrets innspillinger på CD. Oslos ordfører (og sønn av den hedrede kunstner), Fabian Stang var vert ved åpningen av en internasjonal hørespill-konferanse i NRK, arrangert i av Den Europeiske Kringkastingsunion.

Hør Wenches takketale her Wenches takketale

Wenche Foss og Nils Heyerdahl

Wenche Foss mottar prisen fra radioteatersjef Nils Heyerdahl

Foto: Antonia Pambou / NRK

[Tekst: Nils Heyerdahl]

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober