Hopp til innhold

Advarer mot å stole blindt på skylagringstjenestene

Skylagringstjenester er hyppig brukt blant nordmenn, men Forbrukerrådet advarer mot sikkerheten ved dem.

Finn Myrstad

Fagdirektør for digitale tjenester i Forbrukerrådet, Finn Myrstad, advarer mot å stole blindt på skylagringstjenestene.

Foto: Kjell HÃ¥kon K. Larsen

4 av 10 nordmenn bruker tjenester på internett for å lagre dokumenter, bilder og andre data.

LES OGSÅ: Dataekspert slakter nettskyene
LES OGSÅ: Slår alarm om nakenbilder og mobbing på Snapchat

Ifølge en ny undersøkelse fra Forbrukerrådet, er ikke disse tjenestene så sikre som de gir seg ut for å være.

– Vi ser at bruken av skylagringstjenester bare øker og øker, sier fagdirektør for digitale tjenester i Forbrukerrådet, Finn Myrstad.

– Lagring på nett har opplagt mange fordeler, men forbrukerne etterlates tilnærmet rettsløse ved å ta i bruk tjenestene. Brukervilkårene er ensidige og kan endres etter tjenestetilbyderens forgodtbefinnende, sier Myrstad.

LES OGSÅ: Høyre-politiker spredte andres nakenbilder på nettet

Advarer mot å stole på tjenestene

Etter å ha gått gjennom brukervilkårene til de syv største skylagringstjenestene, advarer Myrstad mot å stole blindt på skyene.

LES OGSÅ: Ti tips for sikrere mobilbruk

Forbrukerrådets gjennomgang viser blant annet at flere av tjenestene kan avslutte abonnementet ditt uten grunn, at flere av tjenestene kan endre bruksvilkår uten å varsle deg, og at flere av de største tjenestene er uklare på når de sletter din personlige informasjon ved opphør av abonnementet.

I tillegg er vilkårene ofte svært lange og lite tilgjengelige i innhold og oppsett.

Myrstad hevder at selskapene markedsfører seg på en måte som at alt man lagrer i skyene er veldig trygt, samtidig som de går veldig langt i å fraskrive seg alt ansvar i brukervilkårene.

– Det vil si at i teorien kan filene dine gå tapt i morgen, men du har ingen rettigheter fordi du har fraskrevet deg dem, sier Myrstad.

LES OGSÅ: – For dårlige passord

Frykt for at tjenesten går konkurs

Av de som ikke har tatt i bruk denne type tjenester, er frykten for å miste kontroll over egne data (27 prosent) og personopplysninger (19 prosent) en viktig årsak, viser undersøkelsen.

– Bruk av skytjenester forutsetter tillit. Dette innbyr ikke dagens avtaler til. Vi er overbeviste om at alle parter vil være tjent med mer brukervennlige vilkår, sier Finn Myrstad.

Myrstad viser også til FotoKnudsens konkurs i fjor.

LES OGSÅ: Frykter millioner av FotoKnudsens bilder kan forsvinne

FotoKnudsen begjærte seg selv konkurs i februar 2013. Da hadde nordmenn lastet opp over 500 millioner bilder til FotoKnudsens digitale bildearkiv.

Dette førte til en betydelig høy nedlasting av bilder fra minnebanken til fotokjeden, før det kom en løsning på situasjonen da konkursboet ble kjøpt opp av Knudsen-brødrene sitt nystartede selskap FotoKnudsen Web og Elite Foto.

Oppkjøpet sikret med dette kundenes videre tilgang til sine bilder.

LES OGSÅ: Ny FotoKnudsen-avtale i dag

Vil ha retningslinjer

Undersøkelsen har ført til at Forbrukerrådet i samarbeid med IKT Norge nå vil lage en felles bransjenorm for å sikre trygge skytjenester.

EU er også i gang med å kartlegge praksis og normer på området.

Imens er det viktigste man kan gjøre for å sikre seg mot at filer går tapt å lagre ting på to steder. Enten to skytjenester eller også lagre lokalt.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober