Hopp til innhold

Advarer homofile mot å reise til Eurovision Song Contest i Baku

Presidenten i Grand Prix-klubben ber homofile om ikke å vise følelser offentlig under Eurovision Song Contest, eller la være å dra. Det får menneskerettighetsekspert til å steile.

Morten Thomassen

Leder i den norske Grand Prix-klubben, Morten Thomassen, ber homofile om å holde følelsene sine for seg selv under ESC-finalen i Aserbajdsjan i mai.

Foto: Birte Njøsen Horne / NRK

– Som homofil må man ta hensyn til de lokale skikkene, enten man liker det eller ikke. Ellers bør man la være å dra, sier Morten Thomassen til Dagsavisen i dag.

Lederen av den norske Melodi Grand Prix-klubben er selv åpent homofil, men ber i avisen sine medlemmer om ikke å vise følelser for hverandre på gaten hvis de tar turen til Aserbajdsjans hovedstat Baku for å følge Eurovision Song Contest i mai.

Les også: Aserbajdsjan kritiseres for brudd på menneskerettigheter

Merkelig uttalelse

Berit Nising Lindeman

Berit Nising Lindeman mener norske homofile ikke skal la seg undertrykke av homofobien i Aserbajdsjan.

Foto: Den norske Helsingforskomité

Det får Berit Nising Lindeman i Den norske Helsingforskomiteen til å reagere.

– Jeg skjønner virkelig ikke hvordan han tenker, det er en veldig merkelig uttalelse. Det er mye man kan si om homofobi i Aserbajdsjan, men dette er landets problem – ikke de homofile, sier Lindeman til NRK.no.

– Er ikke Eurovision Song Contest ment å være en fest for alle? Da er også homofile i sin fulle rett til å dra til Baku og ha det hyggelig, mener informasjonslederen i Helsingforskomiteen.

Les også: - Håper Norge sender mange journalister til Aserbajdsjan

Til NRK.no svarer Morten Thomassen at det er en enkel ting for henne å si.

– Selv om det ikke er vårt problem, så blir det vårt problem. Mitt råd er rett og slett ment som et godt tips for å holde seg unna bråk, sier fanklubb-lederen.

Bruk sunn fornuft

Han påpeker at risikoen for overgrep er stor for en ung jente som raver rundt «drita full» i miniskjørt. Det samme gjelder ifølge Thomassen for homofile som åpenlyst viser følelser for hverandre når de er i utlandet.

– Det handler om å tenke over hvilke signaler man sender når man er ute og reiser, og å ha respekt for andre lands lover, regler og kultur, mener Thomassen.

Les også: – Her får Norge ingenting gratis

– Derfor oppfordrer jeg andre homofile til å bruke sunn fornuft, og ikke oppsøke risikable situasjoner, forklarer han.

Berit Nising Lindeman støtter Thomassen i at situasjonen for homofile i Aserbajdsjan er utrygg. Rapporter viser at lokale homofile ofte blir utsatt for overgrep og trakassering, selv om homofili i seg selv ikke har vært straffbart siden 2001. Likevel tror Lindeman at norske tilreisende kan føle seg rimelig trygge.

– Sannsynligvis kommer det lokale politiet til å la Eurovision-fansen være i fred, i frykt for at oppmerksomhet rundt slike episoder skal ødelegge for arrangementet, tror hun.

Les også: Krever sikkerhet for deltakerne i Aserbajdsjan

Musikk ikke politikk?

Morten Thomassen sier videre i intervjuet med Dagsavisen at han er enig i EBU og NRK Underholdnings vurdering om ikke å blande politikk inn i arrangementet. Aserbajdsjan er kjent som et av verdens mest korrupte land, og har store menneskerettslige utfordringer.

– Artistene som skal delta for et land kan ikke være menneskerettighetsforkjempere. De har en annen jobb å gjøre, sier han til avisen.

Les også: Politiske markeringer i Eurovision-historien

Ifølge Berit Nising Lindeman har situasjonen i landet ikke blitt noe bedre etter at Aserbajdsjan vant Eurovision Song Contest 2011, snarere tvert imot. I fjor ble det ifølge Helsingforskomiteen registrert 20 nye politiske fanger i landet.

Human Rights Watch publiserte nylig en rapport som pekte på flere Eurovision-relaterte utfordringer som har gitt direkte følger for lokalbefolkningen i Baku.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Baku Crystal Hall, ESC 2012

Baku Crystal Hall er arenaen som skal huse 23.000 publikummere under ESC-finalene i mai. Arenaen skal stå klar i mars.

Foto: Osman Karimov / Ap

Mistet hus og hjem

Morten Thomassen vedgår at han har hørt om at familier skal ha blitt kastet ut av hjemmene sine for at myndighetene kunne bygge arenaen som skal huse sangkonkurransen, men MGP-klubblederen sier til Dagsavisen at «det er vanskelig å vurdere hvor sann den historien er».

Det har imidlertid ikke Lindeman i Helsingforskomiteen noen problemer med.

– Det er godt dokumentert at flere bygårder ble revet uten at familiene som bodde der har fått noen form for kompensasjon. Selv om lederen i Grand Prix-klubben ikke har fulgt med, er det heldigvis mange andre som har det, påpeker hun.

Les også: Rev aktivisthus i Baku ett år før Eurovision

Lindeman er fullt klar over at EBU og Eurovision Song Contest i seg selv ikke kan få gjort de store endringene i Aserbajdsjan, men hun håper at et økt fokus på landet kan få flere til å forstå at endringer er nødvendig.

– Hvis alle skal sitte der og si at «dette kan jeg uansett ikke gjøre noe med», skjer det heller ingenting. Den eneste måten å forandre situasjonen på, er å stille krav.

Les også: Ansatte kona til å lede Eurovision

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP