Hopp til innhold

Admiral P: – Det er ikke kompliserte ting jeg synger om

Etter å ha toppet listene med flere singler, kommer Admiral P med sitt første album. Albumet er et produkt av hans oppvekst og bakgrunn i to forskjellige land, forteller han.

Admiral P er snart klar med nytt album og sier bakgrunnen fra Zambia har formet han som artist.

34-åringen Phillip Boardman, bedre kjent som Admiral P, har laget musikk i en årrekke. Han har lenge vært en av de ledende figurene i det norske reggae-miljøet.

Men det var først med «Snakke Litt» i 2011 han ble kjent for nordmenn flest. Siden fulgte singler som «Kallenavn», og i sommer var det «Engel» som toppet VG-lista.

– Jeg har blitt mer ydmyk

I en tid hvor flere artister har sluttet å gi ut album og kun fokuserer på å gi ut enkeltlåter, har Admiral P bestemt seg for å gi ut sitt første album.

– Jeg har jobbet med det en stund, og det har tatt lengre tid enn jeg ville. Men nå er det endelig klart.

Tidligere har han gitt ut flere såkalte mixtapes og minialbum, men etter å ha signert med plateselskapet Universal tidligere i år kommer nå utgivelsen.

Albumet har fått tittelen «Selvtillit og Tro», og han forteller at han gjennom dette albumet vil gi folk nettopp tro og selvtillit.

LES MER:«Norge trenger reggae»

Da NRK møter Admiral P under musikkvideoinnspillingen til en av låtene fra albumet, «Fy Faen», er han ikledd hvit dress med hatt og er flankert av damer med glitrende kjoler. Men han føler ikke suksessen de siste årene har gjort han mer glamorøs, snarere tvert imot.

– Jeg har blitt mer ydmyk enn jeg var før. Det har fått meg til å forstå kraften i musikken, og hvor mange mennesker jeg kan nå.

– Hvordan har du klart å nå så mange?

– Jeg vet ikke, ass. Kanskje folk kan relatere seg til det jeg synger og snakker om. Det er ikke kompliserte ting jeg synger om.

Admiral P musikkvideoinnspilling
Foto: Jarl Nymo / NRK

Fra Zambia til Frogner

Admiral P er født og oppvokst i det sentralafrikanske landet Zambia, med zambisk mor og norsk far. Da han var 13 flyttet familien fra Zambia til Asker, før de slo seg ned på Frogner i Oslo.

– Det var et kulturkrasj for å si det sånn. Det tok en god stund til jeg ble vant til Norge.

– Hva var den største forskjellen mellom Zambia og Frogner?

Wow, det er så mye. Været, kulturen, menneskene og fattigdommen. Faren min sørget alltid for at vi hadde det greit økonomisk, men det er mye fattigdom der og jeg har fortsatt familie der som sliter med pengene.

Da familien flyttet til Norge, var faren syk og døde kort tid etter at han flyttet til Norge.

– Det var en vanskelig tid, jeg var veldig sint. Familie og venner hjalp meg gjennom den tunge tiden, men musikken var også viktig. Musikken hjelper meg når jeg er lavt nede og trist.

Good vibrations

Det er ikke bare den afrikanske aksenten han har tatt med fra Zambia, oppveksten i to kulturer har preget både karrieren og personligheten hans.

– Det å vokse opp i Afrika og se de tingene jeg har sett og oppleve det jeg har opplevd har preget meg både musikalsk og personlig. Jeg har prøvd å ta det beste fra mamma og det beste fra pappa, og her er produktet.

LES MER: Admiral P er kronprinsens favoritt.

Admiral P har invitert flere av sine norske kollegaer, blant annet OnklP og Nico & Vinz, til et musikkstudio i Zambia som han støtter økonomisk. Han samarbeider også med flere zambiske artister, og inviterer musikerne fra hjemlandet til Norge.

OnklPs angstfylte låt «Styggen på ryggen» og Nico & Vinz gjennombrudd i USA har dominert norsk musikkjournalistikk det siste året. Selv om Admiral Ps nye album kanskje ligger nærmere Nico & Vinz sitt positive budskap, sier han at han ikke lar seg prege av det andre artister gjør.

– Jeg har prøvd å gå min egen vei, prøvd å spre selvtillit, håp og gode vibber. Good vibrations er den eneste måten man kan leve sammen og ha det bra på, avslutter admiralen.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober