Hopp til innhold

Mellom fem og ti kjøpere til «Skrik»

Edvard Munchs«Skrik» er tatt ned etter seks dager på veggen hos Sotheby's i London. Alle tidligere publikumsrekorder er slått.

Video "Skrik" hos Sotheby's

Mellom fem og ti interesserte kjøpere er i dialog med Sotheby's. Videoen er fra dagen kunstverket ble hengt opp.

– Vi har ikke opplevd maken, sier Phillip Hook. Han er direktør ved auksjonshuset Sotheby's i London og spesialist på impresjonisme og moderne kunst.

Skrik

Petter Olsens versjon av «Skrik» er en pastell.

Foto: Sotheby's

Den eneste privateide versjonen av «Skrik» skal selges på auksjon i New York 2. mai. I seks dager har potensielle kjøpere og andre interesserte benyttet anledningen til å se kunstikonet i London.

Horder av interesserte har gått gjennom sikkerhets-scanneren på vei inn i et mørkt rom i auksjonshusets galleri.

Spesiell ramme

Det er milliardær Petter Olsen som selger sin versjon av et av verdens største kunstikoner.

Det spesielle med Petter Olsens versjon, er at Munchs egen tekst til motivet er gjengitt på rammen. Den selges sammen med bildet på Sotheby's i New York 2. mai.

Jeg gikk bortover veien med to venner – så gikk solen ned.
Himmelen ble plutselig blodig rød. Jeg stanset, lente meg til gjerdet trett til døden. Over den blåsvarte fjord og by lå blod i ildtunger. Mine venner gikk videre, og jeg sto igjen skjelvende av angst. Og jeg følte det store uendelige skrik gjennom naturen.

Edvard Munchs tekst fra Munchmuseets digitale arkiv

Over 700 millioner

Sotheby's har anslått en salgspris på 460 millioner kroner.

– De fleste tror det går for mye mer. I Londons tippesjapper er det tro på at kjøpesummen blir på over 700 millioner kroner, forteller Philip Hook.

Han opplyser at auksjonshuset er i dialog med mellom fem og ti interesserte kjøpere. Han vil ikke gi presise opplysninger, men antyder at de er fra USA, Europa, Russland, Asia og Midtøsten.

Petter Olsen

Petter Olsen

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Ingen nordmenn har så langt meldt sin interesse, og det er i tråd med Olsen-familiens ønsker, tror Hook.

Det er Petter Olsens far, Thomas Olsen, som har bygget opp sønnens kunstsamling.

Petter Olsen har sagt at han drømmer om at The Museum of Modern Art, MOMA, kjøper «Skrik».

Inntektene fra salget skal gå til å etablere et Munch-galleri på Ramme Gård på Hvitsten i Akershus.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober