Hopp til innhold

– Største begivenhet på mange år

Salget av Edvard Munchs «Skrik» blir en av de største begivenhetene på mange år i den internasjonale kunstverdenen. Det er Munch-ekspertene enig om.

Skrik

Denne pastellen av «Skrik» er den eneste i privat eie i verden.

Foto: Sotheby's

Forretningsmann og milliardær Petter Olsen kom med sensjonelle nyheter da han i formiddag slo fast at det eneste «Skrik» i privat eie skal selges i begynnelsen av mai. Auksjonshuset Sotheby's venter å få minst 450 millioner kroner for bildet.

Petter Olsen

Milliardær Petter Olsen

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Jeg har levd med dette bildet hele livet. Energien og styrken i mesterverket har bare økt med tiden, skrev Petter Olsen i en pressemelding. Noe mer har han ikke villet si, verken til NRK. no eller andre.

Bildet, som er en pastell, er en av fire «Skrik»-versjoner. Det er den eneste i privat eie. Edvard Munch laget bildet i 1893, inspirert av en spasertur på Ekebergåsen i Oslo.

– Hele kloden interessert

– Alle museer på kloden vil være interessert i dette. Det er et så sjeldent salg at den internasjonale kunstverdenen mangler relevante prisreferanser. Det blir å sammenligne med tidligere oppnådde priser på Munch, og andre sammenlignbare verker.

Og da er vi i det absolutte toppsjiktet i verdenskunsten, sier Munch-ekspert og daglig leder ved Grev Wedels plass Auksjoner, Hans Richard Elgheim til NTB.

Dette blir den aller største begivenheten i min karriere. Jeg ser fram til auksjonen med stor spenning, og vil garantert være til stede i New York 2. mai.

Munch-ekspert og daglig leder ved Grev Wedels plass Auksjoner, Hans Richard Elgheim

Petter Olsen røpet i pressemeldingen at inntektene fra salget skal gå til å etablere et Munch-galleri på Ramme Gård på Hvitsten i Akershus.

Ramme gård

Ramme gård

Foto: NRK

Større enn «Mona Lisa»

– Lenge ble Leonardo da Vincis «Mona Lisa» betraktet som det mest kjente maleriet av noen kunstner. Men den posisjonen er overtatt av «Skrik», sier konservator Petra Pettersen til NTB.

Edvard Munch laget fire versjoner av «Skrik», to oljemalerier og to som er utført i pastell (malt med fargestifter). Munch-museet eier ett oljemaleri og en pastell, Nasjonalgalleriet det andre oljemaleriet, mens Petter Olsens versjon er den andre pastellutgaven som ble malt i 1893.

Kulturstrøm

  • Samisk Netflix-film på topp ti i 71 land

    Loga sámegillii.

    Den samiske Netflix-filmen «Stjålet» er allerede etter få dager blitt tidenes samiske kommersielle filmsuksess.

    Filmen er på topp ti-lista over mest sette filmer i 71 land, blant annet i USA, Canada, Storbritannia, Norge og Sverige.

    Det opplyser regissør Elle Marja Eira på sin Facebook-side.

    Handlingen i thrillerfilmen er i et reindriftsmiljø i Nord-Sverige. Filmen ble sluppet internasjonalt på fredag.

    Filmen er laget etter Ann-Helén Laestadius sin kritikerroste roman «Stjålet».

    Spent gjeng på tur til førvisning av Netflix-filmen "Stjålet" i Kiruna, april 2024
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK
  • «Ringenes Herre» blir 15 timar lang opera

    Fantasyklassikaren «Ringenes Herre» av J.R.R. Tolkien blir opera for første gong. Det melder Sveriges Radio.

    Det er den britiske komponisten Paul Corfield Godfrey som skriv musikken. Innspelinga av musikken har allereie starta av nasjonaloperaen i Wales, og skal sleppast i 2025.

    Operaen blir delt inn i fleire framsyningar, på til saman 15 timar og 30 kapittel.