"Skrik" - Sotheby's presenterer «Skrik» for mulige kjøpere og andre interesserte.

Sotheby's presenterer «Skrik» for mulige kjøpere og andre interesserte.

Prisantydning: 700 millioner kroner

Edvard Munchs «Skrik» er et av verdens største kunstikoner. I morgen kan interesserte kjøpere se det på Sotheby's i London.

– Vi er beæret over å kunne vise frem et av verdens største kunstverk, heter det i invitasjonen fra Sotheby's i London.

Skrik - Petter Olsens versjon av «Skrik» er en pastell. - Foto: Sotheby's /

Petter Olsens versjon av «Skrik» er en pastell.

Foto: Sotheby's

Fra London skal kunstverket videre til New York, der det selges på auksjon 2. mai. Prisantydningen er på minst 700 millioner kroner.

Det er ventet at potensielle kjøpere vil benytte sjansen til å se det eneste «Skrik» i privat eie i London fredag.

Vokst opp med «Skrik»

Petter Olsen er en av de få i verden som har vokst opp med Munchs kunstverk på veggen. Samlingen hans, som består av 38 kunstverk, ble bygget opp av Petter Olsens far, Thomas Olsen.

Bildet har hengt på familieeiendommen «Langveis» i Bærum.

Petter Olsen har ikke villet si så mye om salget, bare at han alltid har hatt et sterkt forhold til motivet.

Jeg har levd med dette bildet hele livet. Energien og styrken i mesterverket har bare økt med tiden.

Petter Olsen
Petter Olsen - Petter Olsen - Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Petter Olsen

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Til Aftenposten uttalte Petter Olsen i mars at han drømmer om at The Museum of Modern Art, MOMA, kjøper «Skrik».

Overfor NRK har han røpet at inntektene fra salget skal gå til å etablere et Munch-galleri på Ramme Gård på Hvitsten i Akershus.

Unik ramme, forslitt ikon

– Jeg følte at ikonet nærmest var dødt. Men jeg har gjenoppdaget det. Det finnes så mange lag. «Skrik»rommer fortellinger og gåter. Det er krim, arvestrid og angst. Det balanserer perfekt mellom å være enkelt og universelt, samtidig som det er komplisert og gåtefullt, sier journalist Bjarne Riiser Gundersen.

Se ikonet henges opp hos Sotheby's:

Video "Skrik" hos Sotheby's - Foto: Nyhetsspiller /

'Skrik' hos Sotheby's

Han skriver boken «Skrik - historien om et mesterverk» sammen med Poul Erik Tøjner. Den er planlagt utgitt i begynnelsen av oktober.

Det spesielle med Petter Olsens versjon, er at Munchs egen tekst til motivet er gjengitt på rammen. Den selges sammen med bildet på Sotheby's i New York 2. mai.

Jeg gikk bortover veien med to venner – så gikk solen ned.
Himmelen ble plutselig blodig rød. Jeg stanset, lente meg til gjerdet trett til døden. Over den blåsvarte fjord og by lå blod i ildtunger. Mine venner gikk videre, og jeg sto igjen skjelvende av angst. Og jeg følte det store uendelige skrik gjennom naturen.

Edvard Munchs tekst fra Munchmuseets digitale arkiv

LES OGSÅ:

NRK setter pris på at mange bidrar med meninger, erfaringer og synspunkter i kommentarfeltet. Takk for at du begrunner dine meninger og avstår fra personangrep. Innlegg som ikke følger våre regler for deltakelse kan bli slettet.

Siste nytt: Kultur

 • Susanne Sundfør på Bergenfest 2007 - Foto: unknown / NRK
  Foto: unknown / NRK

  Sundfør til de unge

  Sterke artistnavn som Susanne Sundfør, Thea & The Wild, Sondre Lerche og Jaga Jazzist står på artistlisten når Oslo-scenen Parkteatret byr på konserter for unge publikummere.

  Det er såkalt fri aldersgrense, og man retter seg spesielt mot dem mellom 14 og 18 år med tidligere konsertstart og rimelig inngangspris.

  Målet med satsingen er at barn og unge skal få muligheten til å oppleve ny, aktuell og norsk musikk innen ulike sjangre, på lik linke med det voksne publikum, heter det om konseptet «Yngling», melder NTB.

 • Ny smakebit fra Foo Fighters

  Sjefen for Twitter Music, Bob Moczydlowsky, postet i går en videosnutt med et utdrag fra bandets nyeste album «Sonic Highways». Videoen ble retweetet av Foo Fighters offisielle Twitter-konto. Rockernes åttende album slippes 10. november i USA.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.