Hopp til innhold

«Serial» tar opp soldats Taliban-fangenskap

Podkast-fenomenet «Serial» er klar med en ny sesong, og nå skal de nøste opp historien om den amerikanske soldaten Bowe Bergdahl, som tilbrakte fem år i Talibans fangenskap.

Bowe Berghdal

Sesong to av «Serial» tar for seg historien om den amerikanske soldaten Bowe Bergdahl.

Foto: US ARMY / Reuters

Sarah Koenig

Sarah Koenig er tilbake med en ny sesong av podkasten «Serial».

Foto: Jemal Countess / Afp

Den amerikanske krimpodkasten «Serial», en føljetong om en drapssak fra 1999, ble i fjor høst en enorm snakkis på begge sider av Atlanteren , og satte nedlastingsrekord med mer enn 100 millioner nedlastinger.

«Serial» er laget av folkene bak det bejublede radioprogrammet «This American Life». Nå er det klart for en ny sesong, som tar for seg et nytt tema, og første episode er lagt ut.

Som i første sesong av «Serial», er Sarah Koenig fortelleren, og episodene lages fortløpende som saken utvikler seg.

Tatt til fange av Taliban

Sesong to tar for seg historien om den amerikanske soldaten Bowe Bergdal, som ble tatt til fange i Afghanistan av et Taliban-alliert terrornettverk i 2009. Han ble sluppet fri fem år senere, i bytte mot fem Guantánamo-fanger som Taliban var interessert i. I fangenskap ble han slått, torturert og truet med henrettelse.

I «Serial» forteller 29 år gamle Bergdahl for første gang om hva som skjedde da han forlot militærbasen og ble tatt til fange, noe som førte til at flere tusen soldater ble satt inn i jakten på ham, skriver New York Times.

Bowe Bergdahl

Bowe Bergdahl ble vist fram i denne videoen i 2010. Fire år senere slapp han ut av Talibans fangenskap.

Foto: Afp

Krigsrett

Han ankom hjemlandet sitt til fanfarer og hornmusikk i 2014, men etter kort tid handlet debatten om hvorvidt Bergdahl var en forræder som med vitende og vilje satte sine medsoldater i fare når han forlot basen og ble tatt til fange.

The Guardian skriver at Bergdahls advokater har sagt at han forlot leiren fordi han ville rette søkelyset på de elendige forholdene han og hans medsoldater levde under.

Ifølge dokumenter lekket av Wikileaks, begynte Bergdahls enhet å lete etter ham da han ikke møtte til opprop 30. juni 2009. Senere på dagen plukket amerikanerne opp meldinger fra Talibans radiokommunikasjon:

«En amerikansk soldat med et kamera leter etter noen som snakker engelsk».

Senator John McCain har uttalt at Bergdahl helt klart er en desertør. Soldaten ble i mars tiltalt for desertering, og saken hans kan komme opp for krigsrett i USA, noe som kan sende ham bak murene for resten av livet.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.