Hopp til innhold

«Ringenes herre»-produsent forlater vikingprosjekt i Norge

Barrie M. Osborne skulle være hovedprodusent for trilogien «Viking» om Harald Hardråde. Nå har Oscar-vinneren hoppet av prosjektet.

Barrie Osborne

SKROTER VIKINGKONGE: Produsent Barrie M. Osborne (til høyre) skal ikke lenger produsere vikingtrilogien om Harald Hardråde. Her viser han fram en av de fire Golden Globe-statuettene filmen «Ringenes herre: Atter en konge», som han produserte, vant i 2004. Til venstre skuespiller Elijah Wood og i midten regissør Peter Jackson.

Foto: KEVORK DJANSEZIAN / AP

I 2013 ble det kjent at tre eventyrfilmer basert på Harald Hardrådes liv etter planen skal spilles inn i Norge.

Produsenten skulle være Barrie M. Osborne, kjent for «Ringenes herre»-filmene. Nå sier derimot den amerikanske produsenten at han ikke lenger er en del av prosjektet.

– Kontrakten min utløp sent i 2014. Og i filmbransjen er vi alle frilansere, så siden det ikke ble noen fortgang i prosjektet har jeg forlatt det til fordel for andre filmer, sier han til NRK.

Vikinggarden på Bukkøy på Avaldsnes.

VIKINGGÅRD PÅ KARMØY: Dette var ett av stedene som Barrie M. Osborne besøkte da han i 2013 var i Norge på jakt etter innspillingssteder til trilogien «Viking». Nå har han forlatt prosjektet.

Foto: NRK

Osborne har produsert over 30 Hollywood-filmer, blant dem suksesser som «The Matrix» og «Den store Gatsby». Han mottok Oscar for beste film i 2004 for «Ringenes herre: Atter en konge».

NRK har ikke fått bekreftet om filmen har en ny produsent.

Medprodusent til Oslo

Dette betyr likevel ikke at filmene ikke blir noe av. Susan Phillips, manusforfatter av og medprodusent for trilogien, skriver i en e-post til NRK at prosjektet fortsatt lever.

– Ja, «Viking» er i høyeste grad et pågående prosjekt, skriver hun, og legger til at hun er på vei fra Los Angeles til Oslo, med ankomst i kveld.

Regjeringen skal legge fram sin nye filmmelding klokka tolv i morgen formiddag. Da er det ventet at kulturminister Thorhild Widvey presenterer regjeringens nye insentivordning for film.

Thorhild Widvey på talerstolen

STAKER UT KURSEN FOR FILMBRANSJEN: Thorhild Widvey presenterer regjeringens filmmelding fredag.

Foto: Mathiesen Tor Erik H. / NTB scanpix

Ventet lenge på insentiver

Den medfører at utenlandske filmproduksjoner lokkes til å spille inn i Norge mot at de får gunstigere økonomiske vilkår.

Andre land har lenge hatt insentivordninger for film (se faktaboks).

De gir enten skatteletter til filmprodusenter eller refunderer deler av produksjonskostnadene i etterkant.

– Jeg har kjempet hardt for at Norge også skal innføre en insentivordning, og har alltid villet spille så mye som mulig av «Viking» inn i Norge. Jeg har ventet lenge på denne nyheten, skriver Susan Phillips i e-posten.

– Norge blir konkurransedyktig

Selv om han ikke lenger er en del av «Viking», håper Barrie M. Osborne å komme til Norge på jobb ved en senere anledning.

Barrie M. Osborne

VIL TIL NORGE IGJEN: Her tar produsent Barrie M. Osborne imot prisen for beste film for «Ringenes herre: Atter en konge» under Producers Guild Awards i Los Angeles i 2004.

Foto: JIM RUYMEN / REUTERS

– Jeg så virkelig fram til å filme i Norge, men dessverre blir det ikke i forbindelse med «Viking», sier produsenten, som for øyeblikket er på New Zealand og spiller inn Disney-filmen «Pete's Dragon».

Osborne er i likhet med Phillips glad for at regjeringen nå ser ut til å endre filmpolitikken.

– Alle bransjer ønsker insentiver for å kunne produsere så effektivt som mulig. Nå blir Norge mer konkurransedyktig internasjonalt for film, og det er veldig bra. Jeg har flere prosjekter under planlegging som kunne egnet seg i Norge, sier han, uten å ville gå nærmere i detalj.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober