George Shearing - Jazzpianist George Shearing er død, 91 år gammel. Her sammen med skuespiller Lynn Redgrave fra en tilstelning i New York i 1968. - Foto: Richard Drew / Ap

Jazzpianist George Shearing er død, 91 år gammel. Her sammen med skuespiller Lynn Redgrave fra en tilstelning i New York i 1968.

Foto: Richard Drew / Ap

«Mr. Lullaby of Birdland» er død

Jazzpianist George Shearing, mannen bak klassikeren «Lullaby of Birdland», er død.

Han døde natt til tirsdag av hjertesvikt, 91 år gammel.

George Shearing ble født i London i 1919, som den yngste av ni barn. Han var født blind.

– Shearing var en briljant musiker, og gjennom flere tiår et stilistisk forbilde for jazzpianister, sier NRKs jazzekspert Erling Wicklund.

– Først ut med bebop

Shearing flyttet til New York i 1947 etter å ha startet karrieren i London, og ble frontfiguren i George Shearing Quintet.

Kåre Grøttum, Anikken Sunde og Erling Wicklund - Jazzpianist Kåre Grøttum møtte George Shearing i 1991. – Han traff meg midt i hjertet, sier Grøttum.NRK

Jazzpianist Kåre Grøttum møtte George Shearing i 1991. – Han traff meg midt i hjertet, sier Grøttum.

Foto: NRK

Kvintetten skapte et navn for seg selv gjennom sine mange opptredener ved jazzklubben «Birdland» i den amerikanske storbyen.

Shearings mest kjente komposisjon «Lullaby of Birdland» er kalt opp etter denne klubben. Den er blitt en av jazzhistoriens mest kjente låter, og er en del av standardrepertoaret i sjangeren.

– Han var en av de første som spilte bebop-jazz, og dannet skole for kvintetter bestående av vibrafon, gitar, piano, bass og trommer. Veldig mange liknende grupper oppsto i kjølvannet, og jeg spilte selv i en slik, sier den norske jazzpianisten og komponisten Kåre Grøttum.

Hør utdrag fra George Shearing Quintets innspilling av «Lullaby of Birdland» fra 1952:

– Midt i hjertet

Grøttum sier Shearing var en av hovedgrunnene til at han selv begynte å spille jazz.

– Jeg kjøpte en plate med kvintetten hans da jeg var 14 år seint på 40-tallet, og nettopp hadde begynt å spille piano. Det var da jeg ble ordentlig interessert i jazz. Det var noe med måten han spilte piano på som traff meg midt i hjertet, sier Grøttum, som selv møtte Shearing i 1991.

Shearing besøkte Oslo to ganger, første gang i mai 1991, da han spilte med Kringkastingsorkesteret. Han besøkte også Oslo Jazzfestival i august 1997.

Se Dagsrevyens reportasje fra George Shearings norgesbesøk i 1991:

Video George Shearing er død - Foto: Nyhetsspiller /

VIDEO: George Shearing i Oslo. Fra Dagsrevyen 15. mai 1991. Reporter Ragnar Auglænd.

«What colours?»

Erling Wicklund sier at Shearing var viktig i det å bringe sammen musikere av forskjellig opphav i en tid preget av segregasjon.

George Shearing - George Shearing ble 91 år gammel. Her fra 1972.Ap

George Shearing ble 91 år gammel. Her fra 1972.

Foto: Ap
Erling Wicklund - NRKs jazzekspert Erling Wicklund mener Shearing har vært et stilistisk forbilde for flere generasjoner jazzpianister. - Foto: Anikken Sunde / NRK

NRKs jazzekspert Erling Wicklund mener Shearing har vært et stilistisk forbilde for flere generasjoner jazzpianister.

Foto: Anikken Sunde / NRK

– Han var en pionér når det gjaldt å spille sammen med fargede musikere. En gang fikk han spørsmål om hvordan det var å spille sammen med «coloured musicians». «What colours?» repliserte Shearing, forteller Wicklund.

Gjennom karrieren samarbeidet Shearing med storheter som Nat King Cole, Mel Torme, Peggy Lee og Sarah Vaughan. I 2007 ble han adlet av dronning Elisabeth.

– En stor humorist

Wicklund forteller at Shearing hadde stor selvironi rundt sin blindhet.

– Han er sammen med Art Tatum og Lennie Tristano de mest toneangivende blinde jazzpianistene verden har sett. En gang fikk han et spørsmål fra en ubetenksom journalist: «Have you been blind your whole life?» «Not yet!» svarte Shearing, forteller jazzeksperten.

Kåre Grøttum vektlegger også Shearings humoristiske sans.

– Jeg har hørt de rareste historier om ham. En gang han reiste med fly hadde han med seg blindehund. Da lånte han lua til flykapteinen og gikk rundt flyet med blindehund og kapteinslue på, for å gjøre passasjerene engstelige, sier Grøttum og ler.

Oisann, innholdet som skulle vises her støttes ikke lenger. Vi beklager!
Oisann, innholdet som skulle vises her støttes ikke lenger. Vi beklager!


«Lullaby of Birdland» har blitt framført med vokal av blant andre Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan, Chaka Khan og Mel Torme. Her den 17 år gamle kanadiske sangerinnen
Nikki Yanofskys versjon fra 2010:

Siste nytt: Kultur

 • Lauryn Hill - Foto: Patrick Semansky / Ap
  Foto: Patrick Semansky / Ap

  Intimkonsert med Lauryn Hill

  Lauryn Hill, som har hatt et turbulent år bak seg med fengselssoning for skatteunndragelser, er norgesaktuell i september.

  Etter en kritikerrost USA-turné, og som har inkludert en hyllet opptreden på Coachella-festivalen i vår, tar hun turen til Europa.

 • Johnny CashAP
  Foto: AP

  Cash-datter med minnebok om faren

  En bok der Johnny Cash skriblet ned sine barndomsminner, slik datteren Tara ba ham om, blir nå til bok.

  Under tittelen «Recollections by J.R. Cash» og med undertittelen «Childhood Memories of Johnny Cash», kommer leserne tett på musikklegenden, gjennom minnene han deler.

 • Golden Globe Nominations - Foto: Anonymous / NTB Tema
  Foto: Anonymous / NTB Tema

  Fra «Biler» til Fredrikstad

  I november er det ny animasjonsfilmfestival i Fredrikstad, og første gjest er nå klar: Michal Makarewicz med 11 års fartstid i Pixar.

  Han har bidratt som animatør i filmer som «The Incredibles», «Cars», «Ratatouille», «Wall-E», «Toy Story 3» og «Brave».

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.