Gunnar Stålsett - Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

«Min første julefortelling»

Gunnar Stålsett forteller levende om sine første juleminner, fra en barndom i Finnmark der krigen satte sine dype spor i store og små.

- Jeg var snart fem år, og jeg kunne ikke vite at dette skulle bli mitt første minne om krig. Eller var det om fred?

Spør Gunnar Stålsett i det kåseriet vi sender 1. juledag.

Hjemmelaget juletre

Den tidligere Oslo-biskopen vokste opp i Repvåg ytterst i Porsangerfjorden i Finnmark.

Foreldrene hadde finske aner og farfaren var streng læstadianer. Verken gardiner eller juletre fant veien til hans hus. Men Stålsetts far var av en annen mening. Tre skulle det være!

En rett staur ble gjennomboret med små hull. Greiner av einer ble sirlig plassert fra bunn til topp, kortere og kortere jo lenger opp man kom. Til slutt hjemmelaget pynt.

- Det fineste juletreet jeg noengang har sett, erindrer Stålsett.

Da verden kom til Repvåg

Elever ved Repvåg internatskole - Første skoledag på internatskolen i Repvåg. Elevene samles rundt flaggstanga. - Foto: Børretzen, Sverre A. / SCANPIX

Første skoledag på internatskolen i Repvåg. Elevene samles rundt flaggstanga.

Foto: Børretzen, Sverre A. / SCANPIX

På det lille stedet lå også Europas nordligste internatskole. 75 familier sendte sine barn dit, og Stålsett erindrer både gråt og savn fra de barna som savnet foreldrene sårt.

Krigen brakte verden til den lille bygda ved Nordkapp. Der alle dører stod åpne, og der båtene alltid hadde årer.

Hjerterom og husrom

Hjemme hos familien til Gunnar Stålsett ble de flere under krigen. En tobarnsmor fra nabobygda opplevde at mannen, som opprinnelig var polsk jøde, ble sendt til en fangeleir sørpå. Hun måtte forlate huset sitt.

Løsningen ble å flytte inn i det store huset til Stålsetts familie. De tre fikk to soverom og så delte man på stue og kjøkken.

Han minnes en julekveld som var varm og knitrende, andektige små barnehender holdt krus fylt med morens sjokolade.

Uventet besøk

Et dunk i veggen rettet oppmerksomheten mot vinduet. Tre tyske soldater stod og kikket inn i sprekken mellom blendingsgardin og vinduskarm. For å få et glimt av norsk julefeiring.

Hvordan det gikk da de ble invitert inn i varmen, kan du høre mer om i julefortellingen 1. juledag, eller på nett når du ønsker det.

Siste nytt: Kultur

 • Lauryn Hill - Foto: Patrick Semansky / Ap
  Foto: Patrick Semansky / Ap

  Intimkonsert med Lauryn Hill

  Lauryn Hill, som har hatt et turbulent år bak seg med fengselssoning for skatteunndragelser, er norgesaktuell i september.

  Etter en kritikerrost USA-turné, og som har inkludert en hyllet opptreden på Coachella-festivalen i vår, tar hun turen til Europa.

 • Johnny CashAP
  Foto: AP

  Cash-datter med minnebok om faren

  En bok der Johnny Cash skriblet ned sine barndomsminner, slik datteren Tara ba ham om, blir nå til bok.

  Under tittelen «Recollections by J.R. Cash» og med undertittelen «Childhood Memories of Johnny Cash», kommer leserne tett på musikklegenden, gjennom minnene han deler.

 • Golden Globe Nominations - Foto: Anonymous / NTB Tema
  Foto: Anonymous / NTB Tema

  Fra «Biler» til Fredrikstad

  I november er det ny animasjonsfilmfestival i Fredrikstad, og første gjest er nå klar: Michal Makarewicz med 11 års fartstid i Pixar.

  Han har bidratt som animatør i filmer som «The Incredibles», «Cars», «Ratatouille», «Wall-E», «Toy Story 3» og «Brave».

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.