Hopp til innhold

«Min første julefortelling»

Gunnar Stålsett forteller levende om sine første juleminner, fra en barndom i Finnmark der krigen satte sine dype spor i store og små.

Gunnar Stålsett
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

- Jeg var snart fem år, og jeg kunne ikke vite at dette skulle bli mitt første minne om krig. Eller var det om fred?

Spør Gunnar Stålsett i det kåseriet vi sender 1. juledag.

Hjemmelaget juletre

Den tidligere Oslo-biskopen vokste opp i Repvåg ytterst i Porsangerfjorden i Finnmark.

Foreldrene hadde finske aner og farfaren var streng læstadianer. Verken gardiner eller juletre fant veien til hans hus. Men Stålsetts far var av en annen mening. Tre skulle det være!

En rett staur ble gjennomboret med små hull. Greiner av einer ble sirlig plassert fra bunn til topp, kortere og kortere jo lenger opp man kom. Til slutt hjemmelaget pynt.

- Det fineste juletreet jeg noengang har sett, erindrer Stålsett.

Da verden kom til Repvåg

Elever ved Repvåg internatskole

Første skoledag på internatskolen i Repvåg. Elevene samles rundt flaggstanga.

Foto: Børretzen, Sverre A. / SCANPIX

På det lille stedet lå også Europas nordligste internatskole. 75 familier sendte sine barn dit, og Stålsett erindrer både gråt og savn fra de barna som savnet foreldrene sårt.

Krigen brakte verden til den lille bygda ved Nordkapp. Der alle dører stod åpne, og der båtene alltid hadde årer.

Hjerterom og husrom

Hjemme hos familien til Gunnar Stålsett ble de flere under krigen. En tobarnsmor fra nabobygda opplevde at mannen, som opprinnelig var polsk jøde, ble sendt til en fangeleir sørpå. Hun måtte forlate huset sitt.

Løsningen ble å flytte inn i det store huset til Stålsetts familie. De tre fikk to soverom og så delte man på stue og kjøkken.

Han minnes en julekveld som var varm og knitrende, andektige små barnehender holdt krus fylt med morens sjokolade.

Uventet besøk

Et dunk i veggen rettet oppmerksomheten mot vinduet. Tre tyske soldater stod og kikket inn i sprekken mellom blendingsgardin og vinduskarm. For å få et glimt av norsk julefeiring.

Hvordan det gikk da de ble invitert inn i varmen, kan du høre mer om i julefortellingen 1. juledag, eller på nett når du ønsker det.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.