Gunnar Stålsett - Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

«Min første julefortelling»

Gunnar Stålsett forteller levende om sine første juleminner, fra en barndom i Finnmark der krigen satte sine dype spor i store og små.

- Jeg var snart fem år, og jeg kunne ikke vite at dette skulle bli mitt første minne om krig. Eller var det om fred?

Spør Gunnar Stålsett i det kåseriet vi sender 1. juledag.

Hjemmelaget juletre

Den tidligere Oslo-biskopen vokste opp i Repvåg ytterst i Porsangerfjorden i Finnmark.

Foreldrene hadde finske aner og farfaren var streng læstadianer. Verken gardiner eller juletre fant veien til hans hus. Men Stålsetts far var av en annen mening. Tre skulle det være!

En rett staur ble gjennomboret med små hull. Greiner av einer ble sirlig plassert fra bunn til topp, kortere og kortere jo lenger opp man kom. Til slutt hjemmelaget pynt.

- Det fineste juletreet jeg noengang har sett, erindrer Stålsett.

Da verden kom til Repvåg

Elever ved Repvåg internatskole - Første skoledag på internatskolen i Repvåg. Elevene samles rundt flaggstanga. - Foto: Børretzen, Sverre A. / SCANPIX

Første skoledag på internatskolen i Repvåg. Elevene samles rundt flaggstanga.

Foto: Børretzen, Sverre A. / SCANPIX

På det lille stedet lå også Europas nordligste internatskole. 75 familier sendte sine barn dit, og Stålsett erindrer både gråt og savn fra de barna som savnet foreldrene sårt.

Krigen brakte verden til den lille bygda ved Nordkapp. Der alle dører stod åpne, og der båtene alltid hadde årer.

Hjerterom og husrom

Hjemme hos familien til Gunnar Stålsett ble de flere under krigen. En tobarnsmor fra nabobygda opplevde at mannen, som opprinnelig var polsk jøde, ble sendt til en fangeleir sørpå. Hun måtte forlate huset sitt.

Løsningen ble å flytte inn i det store huset til Stålsetts familie. De tre fikk to soverom og så delte man på stue og kjøkken.

Han minnes en julekveld som var varm og knitrende, andektige små barnehender holdt krus fylt med morens sjokolade.

Uventet besøk

Et dunk i veggen rettet oppmerksomheten mot vinduet. Tre tyske soldater stod og kikket inn i sprekken mellom blendingsgardin og vinduskarm. For å få et glimt av norsk julefeiring.

Hvordan det gikk da de ble invitert inn i varmen, kan du høre mer om i julefortellingen 1. juledag, eller på nett når du ønsker det.

Siste nytt: Kultur

 • Coldplay - Foto: JUAN MEDINA / Reuters
  Foto: JUAN MEDINA / Reuters

  Coldplay gir 10.000 £ til syk fan

  Coldplay har donert 10.000 pund til Jody Duff som lider av multippel sklerose.

  Chris Martin & co. dedikerte også en sang til Duff fra scenen i Royal Albert Hall. Pengene skal gå til Duffs innsamling til forskning på sykdommen, skriver engelske NME.

 • Quentin Tarantino - Foto: PATRICK KOVARIK / Afp
  Foto: PATRICK KOVARIK / Afp

  Tarantino lager «The Hateful Eight»

  Quentin Tarantinos western-epos «The Hateful Eight» var varslet som regissørens neste filmprosjekt, men etter en manuslekkasje trakk Tarantino filmplanene.

  Nå realiseres likevel filmen. Innspillingen starter i 2015, melder Filtermagasin.no.

 • Mari Silje og Håkon Samuelsen spiller konsert - Foto: Olsen, Geir / NTB Tema
  Foto: Olsen, Geir / NTB Tema

  Stjernesøsken med Hollywood-hjelp

  Mari Silje og Håkon Samuelsen, kjent fra blant annet julekonsertene i Vang kirke, skal jobbe med Hollywood-komponist James Horner.

  Horner vant Oscar for «Titanic», og har komponert tonene til over 100 filmer, blant dem «Avatar» og «Braveheart»(NTB).

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.