Hopp til innhold

«Citizenfour»-regissør saksøker den amerikanske staten

Den prisvinnende journalisten og dokumentarfilmskaperen Laura Poitras har nå saksøkt den amerikanske staten for å finne ut hvorfor hun har opplevd det hun kaller trakassering på flyplasser i USA.

Laura Poitras

SØKSMÅL: Dokumentarfilmskaper Laura Poitras har saksøkt den amerikanske staten og krever å få vite hvorfor hun har blitt holdt igjen på flyplasser verden over.

Foto: Sean Gallup / Ap

Laura Poitras

KRITISK: Laura Poitras har jobbet med en rekke politisk sensitive temaer.

Foto: Kris Krüg/Poptech lisensiert under Creative Commons BY-SA 2.0
Edward Snowden

VARSLER: I 2014 kom dokumentarfilmen «Citizenfour» om IT-tekniker og varsler Edward Snowden.

Foto: Glenn Greenwald,Laura Poitras / Ap

Dokumentarfilmskaper Laura Poitras har saksøkt den amerikanske staten for å finne ut hvorfor hun har blitt holdt igjen og utsatt for ekstra sikkerhetskontroller på flyplasser verden over i løpet av de ti siste årene. Det skriver The Hollywood Reporter.

I søksmålet hun har lagt frem i District of Columbia under offentlighetsloven «Freedom of Information Act (FOIA)», står det at Poitras har blitt holdt igjen og utsatt for ekstra sikkerhetskontroller i over 50 tilfeller.

– Dette kan ikke tolereres i et demokrati. Dette søksmålet støtter også de utallige andre personene som har vært utsatt for denne typen kafkaesk trakassering ved grensene. Vi har rett til å vite hvordan dette systemet fungerer, sier Poitras.

Søksmålet ble opprinnelig levert i januar 2014, men fordi hun ikke har fått noe svar fra staten har filmskaperen nå saksøkt justisdepartementet og andre sikkerhetsorganisasjoner.

Startet i 2006

Hun skriver i klagen at problemene startet allerede i 2006 da hun var på vei til en filmfestival i Jerusalem for å vise frem filmen «My Country, My Country».

I perioden mellom juli 2006 og april 2012 skal Poitras ha blitt utsatt for såkalte «Secondary Security Screening Selections» hver eneste gang hun fløy hjem til USA.

I tillegg skal hun ha opplevd dette ved flyvninger innad i landet, ut av landet, og ved flyvninger utenfor USA.

– Jeg har levert dette søksmålet fordi regjeringen bruker den amerikanske grensa til å omgå loven, sier Poitras.

Svartelistet

Disse problemene, som Poitras kaller trakassering, skal ha fortsatt frem til 2012 da journalist Glenn Greenwald skrev en artikkel om opplevelsene hennes.

Hun skal ha blitt holdt igjen i timevis opptil flere ganger, blitt fratatt alt elektronisk utstyr, og ha blitt fortalt at hun var svartelistet og ikke kunne fly.

Hun hevder også at hun ble truet med håndjern da hun jobbet med en film om Julian Assange og Wikileaks fordi hun skrev notater.

Det er usikkert om søksmålet vil gi svar, siden den amerikanske offentlighetsloven ikke gjelder for nasjonale sikkerhetshemmeligheter.

Politiske filmer

Laura Poitras har gjennom sin karriere jobbet med en rekke politisk sensitive temaer. Hun har blant annet lagd dokumentarfilmer om det amerikanske militærets okkupasjon i Irak, Guantánamo-leiren, og nå sist om varsleren Edward Snowden.

I februar vant hun Oscar for dokumentarfilmen «Citizenfour».

Regissør Laura Poitras holder sin takketale etter å ha fått Oscar for beste dokumentar

VANT PRIS: «Citizenfour» vant Oscar for beste dokumentar i februar. Laura Poitras takket Edward Snowden fra scenen i Hollywood.

Foto: KEVIN WINTER / Afp

Kulturstrøm

  • Samisk Netflix-film på topp ti i 71 land

    Loga sámegillii.

    Den samiske Netflix-filmen «Stjålet» er allerede etter få dager blitt tidenes samiske kommersielle filmsuksess.

    Filmen er på topp ti-lista over mest sette filmer i 71 land, blant annet i USA, Canada, Storbritannia, Norge og Sverige.

    Det opplyser regissør Elle Marja Eira på sin Facebook-side.

    Handlingen i thrillerfilmen er i et reindriftsmiljø i Nord-Sverige. Filmen ble sluppet internasjonalt på fredag.

    Filmen er laget etter Ann-Helén Laestadius sin kritikerroste roman «Stjålet».

    Spent gjeng på tur til førvisning av Netflix-filmen "Stjålet" i Kiruna, april 2024
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK
  • «Ringenes Herre» blir 15 timar lang opera

    Fantasyklassikaren «Ringenes Herre» av J.R.R. Tolkien blir opera for første gong. Det melder Sveriges Radio.

    Det er den britiske komponisten Paul Corfield Godfrey som skriv musikken. Innspelinga av musikken har allereie starta av nasjonaloperaen i Wales, og skal sleppast i 2025.

    Operaen blir delt inn i fleire framsyningar, på til saman 15 timar og 30 kapittel.

  • Kadetten avlyser også 2024-festivalen

    Festivalen Kadetten i Sandvika, som kaller seg Norges største hiphopfestival, avlyser årets utgave.

    «Det er med tungt hjerte at vi må meddele at Kadetten 2024 er avlyst», står det på festivalens Instagram-side , og gjengitt av YLTV.

    «Det er utrolig leit, vi var overbevist da vi relanserte festivalen i år at situasjonen og markedet hadde snudd – sånn ble det ikke. Kombinasjonen av vesentlig høyere priser på alt av artister i sjangeren, usikre og innstilte turnéplaner, høyere kostnader og mindre kjøpekraft blant vårt publikum gjør at vi ikke ser det mulig å gjennomføre festivalen i år», står det om årsaken til avlysningen.

    Ifølge Instagram-posten vil kjøpte billetter refunderes automatisk.

    Kadettenfestivalen ble avlyst også i 2023.

    Cezinando på Kadetten 2022
    Foto: Eskil Olaf Vestre / NRK P3