Hopp til innhold

Megaflopp for Jolie og Pitt også i Norge

Kun 515 publikummere kjøpte billett for å se «By the Sea» på kino i Norge.

By the Sea

For første gang siden Mr. og Mrs. Smith (2005) spiller Angelina Jolie Pitt mot sin ektemann Brad Pitt i «By the Sea».

Foto: Universal Pictures

Det viser besøkstallene fra Norske Filmdistributørers forening for helgen 27.11.-29.11.2015. Det tilsvarer en omsetning på kun 53.851 kroner.

Det berømte kjendisekteparet Angelina Jolie Pitt og Brad Pitt spiller et amerikansk ektepar i krise i filmen «By the Sea». Også filmen er i «krise», da den ikke slår an noen steder.

Laber kritikk

Hos Rotten Tomatoes er ratingen kun 27 prosent. Filmen har hatt såkalt begrenset lansering, og har på verdensbasis kun omsatt for ca. én million dollar. Budsjettet er på ti millioner dollar.

NRKs egen Birger Vestmo var heller ikke nådig sin anmeldelse: «By The Sea fremstår som et velment prosjekt for ekteparet, og har visuelle kvaliteter som kan settes pris på, men historien er slapp, uengasjerende og langdryg.»

«By the Sea» er milevis unna både i filmstil og kommersiell appell enn «Mr. og Mrs. Smith», som ekteparet spilte sammen i for ti år siden. Den omsatte for nærmere 500 millioner dollar på kino på verdensbasis.

Kunstfilm

Den nye filmen er regissert av Anglina Jolie Pitt regnes som en «arthaus»-film: et kunstnerisk, europeisk preget drama, som er laget kun for å blidgjøre stjernene. Som får lov til det av studioet, i dette tilfellet Universal Pictures, fordi at filmselskapet ønsker å «ta vare på det gode forholdet» til sine stjerner.

Ifølge The Hollywood Reporter er denne type filmer noe studioene godtar fordi de vil gjøre sine store attraksjoner en tjeneste. Hvorfor? For å få Angelina Jolie og Brad Pitt til å lage blockbustere som folk faktisk vil se.

Stjernenavn holder ikke

Arild Kalkvik er kinosjef i Trondheim, styreleder i Film & Kino og leder i Norske kinosjefers forbund. Han sier til NRK at «By the Sea»-floppen viser at store stjernenavn er ikke nok.

Arild Kalkvik

- Stjernefaktoren hjalp ikke «By the Sea», sier Arild Kalkvik, direktør for Trondheim Kino.

Foto: John Berge

– Det har vi sett flere tilfeller av opp gjennom årene. Mange av filmene blir ikke engang satt opp, men «By the Sea» fikk i alle fall en fair sjanse, sier Kalkvik.

– Vi har trodd at stjernefaktoren skulle spille mer positivt inn det har gjort.

– Blir den tatt av plakaten?

– Den må nok vike plass for filmer folk vil se. Hvis ikke den tar seg dramatisk opp, så er den borte fra fleste kinoene om to-tre uker.

Kinotoppen sier det ikke er automatikk i at de største filmstjernene klarer å dra nytte av statusen når de skal lage sine egne, seriøse og personlige filmer.

– Da må de dra med seg nytt publikum og det er det bare noen ytterst få filmstjerner, som George Clooney, som har klart, mener Kalkvik.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.