Hopp til innhold

«Alt av interesse»

Da dokumentarskaper Silje Ese Haugen skulle skaffe seg en deltidsjobb satte hun inn annonsen «Kvinnelig student søker deltidsjobb. Alt av interesse» i Aftenposten. Hun fikk ikke ett eneste seriøst jobbtilbud, men ble nedringt av menn som ville betale henne for sex.

Studine søker deltidsjobb

Illustrasjonsfoto

Foto: Rashid Akrim/NRK

Last ned podkast: Studine søker deltidsjobb
Hør hele dokumentaren:

– Jeg har prøvd å lese litt mellom linjene. Det er ikke sånn at du kunne tatt deg en liten snarjobb med en gammel mann? Sånn kosejobb? Uten samleie, altså. Jeg er pensjonist, så jeg får ikke reisning til samleie. Jeg tenkte å ligge og kose, om du i tilfelle kunne suge, gjør du det? Ikke? Jeg har akkurat passert 70…

– Jeg er bare 20 år, er ikke det litt rart, da?

– Nei, det kunne vært ålreit for meg..

Siljes annonse stod første gang på trykk i Aftenposten i 2001, da hun flyttet til Oslo som student. Nysgjerrig på om hun hadde snublet inn i en skjult arena for sexsalg setter hun 11 år senere inn en identisk annonse for å se om hun fortsatt ville få slibrige telefoner.

Det går ikke lang tid før telefonen ringer, og denne gangen gjør Silje opptak av samtalene. Deler av innholdet i telefonsamtalene er gjengitt i dokumentaren, men rekonstruert av skuespillere.

– Hei. Har hybel du kan få nesten gratis. Villig til å gjøre hva som helst? Med på alt?

LES MER PÅ P3.no: Studine søker deltidsjobb
SE VIDEO: Er dette en sexannonse?

Hør utdrag fra dokumentaren:




Annonse i Aftenposten

Denne annonsen satte Silje inn i Aftenposten. Responsen ble ikke helt som forventet.

Foto: NRK


Studine søker deltidsjobb

Annonsen i Aftenposten resulterte i over 30 telefoner fra menn mellom 45 og 90 år. Silje satte den eksakt samme annonsen inn i både Bergens Tidene og Adresseavisen, men fikk ikke svar på noen av dem. Som forventet fikk hun heller ingen svar på annonsen hvor hun utga seg for å være mannlig student.

– Ordet ”student” eller ”studiner” er et nøkkelord, og det brukes av prostituerte i annonser. Ved å si ”student” antyder man at man har dårlig råd og er på utkikk etter noen som betaler. Det kan signalisere at du er åpen for moro og trenger penger, sier prostitusjonsforsker May-Len Skillbrei.

I Aftenpostens annonseavdeling har de aldri hørt om at kvinnelige annonsører blir kontaktet av menn som vil kjøpe sex. Politiet i Oslo har mottatt svært få anmeldelser for lignende forhold, så fenomenet er ukjent også for dem.

– Jeg tenkte på en ung dame å ha sex med. Når du er så ubegrenset og skriver “alt av interesse”, så kan det ligge noe bak. Det har i hvert fall vist seg å være sånn før.

Opphissende telefonsamtaler

I mylderet av eldre menn finner Silje ut at de ofte kontakter uskyldige jenter fordi de er ute etter noen som ikke er ekte prostituerte, men også fordi de som resultat av den nye sexkjøpsloven er redde for å bli tatt av politiet.

Dokumentarskaper Silje Ese Haugen

Dokumentarskaper Silje Ese Haugen.

Foto: NRK

Skillbrei mener at mange menn foretrekker å jakte på unge kvinner som ikke er prostituerte. Til Siljes forskrekkelse forteller hun at det for mange menn kan være opphissende nok bare å ringe til jenter som egentlig ikke selger seg for å spørre om sex. Flere av Siljes slibrige telefonsamtaler kan ha vært nok for mannen i andre enden av røret.

– Dette krever ingen medisinutdannelse, det er bare en god, avslappende massasje, hvis du skjønner hva jeg mener. Det er ikke vulgært på noen som helst måte, bare en forenklet massasje som gjør at jeg føler velbehag og kan slappe av.

Hør ”Studine søker deltidsjobb” på NRK P2 lørdag kl.10.03 og søndag kl.21.03. Dokumentaren er også tilgjengelig i nettradio og som podkast.

Av Silje Ese Haugen. Teknisk regi Kjetil Hansen. Konsulent Kari Hesthamar.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober