Hopp til innhold

«1001 gram» er Norges Oscar-kandidat

Bent Hamers drama blir Norges bidrag til å kjempe om en nominasjon til Oscar.

Det offentliggjorde Norsk filminstitutt under en pressekonferanse i dag.

Bent Hamers film slo dermed ut Eskil Vogt «Blind» og Hisham Zamans «Brev til kongen», som konkurrerte om å bli sendt til Hollywood.

– Dette er en anerkjennelse når det har vært så mange gode kandidater å velge mellom. Dette er jo så hauset opp, så jeg føler en sportsånd og synes det hadde vært moro å klare det, sier han.

Bent Hamer på settet til 1001 gram

VURDERES TIL OSCAR: Bent Hamer på settet til «1001 gram». Filmen skal nå vurderes av Oscar-akademiet til kategorien for beste ikke-engelskspråklige film.

Foto: Filmweb

Tredje gang Hamer vurderes

Det er tredje gang Norge sender en Bent Hamer-film til Oscar-akademiet for vurdering.

Han har tidligere vært vurdert for «Salmer fra kjøkkenet» i 2003 og «O'Horten» i 2008, men har hittil ikke blitt nominert til Oscar.

– Denne filmen har kvaliteter som vi mener kan representere Norge på en utmerket måte opp mot en Oscar-nominasjon. Den er underfundig og godt laget, og Bent Hamer er et kjent navn som har vært med på dette før, sier Filminstituttets direktør Sindre Guldvog, som leder den norske Oscar-komiteen.

Verdenspremiere søndag

Dramaet «1001 gram» har norgespremiere 24. september, men får verdenspremiere på Filmfestivalen i Toronto allerede søndag denne uken.

Slik beskriver Filminstituttet filmen, som handler om den norske vitenskapskvinnen Marie spilt av Ane Dahl Torp:

«Når hun reiser til Paris på et seminar om hvor mye et kilo egentlig veier, er det hennes egen målestokk for skuffelser, sorg og ikke minst kjærlighet som til slutt kommer til syne på vektskålen.»

Se traileren:

Hvert land foreslår én film

«1001 gram» er valgt som den beste av Den norske Oscar-komiteen blant norske ikke-engelskspråklige filmer som har hatt premiere mellom 1. oktober 2013 og 30. september 2014.

Komiteen består av sju representanter fra den norske filmbransjen og Norsk filminstitutt (se faktaboks).

Hvert land har mulighet til å innstille én film til nominasjon til Oscar for beste ikke-engelskspråklige film.

Filmene blir deretter vurderte av medlemmene av The Academy of Motion Picture Arts and Sciences, som så plukker ut de fem nominerte til kategorien.

Nominasjonene offentliggjøres torsdag 15. januar 2015 og selve Oscar-utdelingen arrangeres i Hollywood søndag 22. februar 2015.

Saken fortsetter under videoen.

Bent Hammer om Oscar-kandidaturet

VIDEO: Bent Hamers reaksjon på Oscar-kandidaturet.

Har vært nominert fem ganger

Norge har vært nominert til å vinne Oscar for beste ikke-engelskspråklige film fem ganger tidligere, senest med «Kon-Tiki» i 2012.

«Ni Liv» (1957), «Veiviseren» (1987), «Søndagsengler» (1996) og «Elling» (2001) har også vært nominert.

Norge har aldri vunnet en Oscar i kategorien.

LES OGSÅ:

Om filmens kvaliteter

VIDEO: Filminstituttets direktør Sindre Guldvog begrunner valget av «1001 gram».

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.