Hopp til innhold

Et portrett av en «folkekjær olding»

Arne Næss ville fylt 100 år denne måneden. Med en rekke portretter vil Petter Mejlænder vekke ham opp fra de døde. – Norge trenger ham, sier fotografen.

Petter Mejlænder i NRKs redaksjonslokaler

Petter Mejlænder

Foto: Terje Haugnes / NRK

– I mitt stille sinn tenker jeg: Arne, nå har du ligget lenge nok, nå må du opp og jobbe - Norge trenger deg, sier fotograf Petter Mejlænder.

Med en serie portretter vil Mejlænder minne oss på Arne Næss' enkle livsfilosofi: Livskvalitet har du når du forstår at du er ingen ting uten noe større enn deg selv, som er selve naturen.

– Det er den grunnleggende utfordringen som Arne sender videre til oss. Forutsetningen for menneskelivet, vårt gode liv og livskvalitet er naturen. Den må ligge til grunne for alt vi gjør. Det er der vi svikter, derfor mener jeg at Arne har noe viktig å gi oss også etter sin død, sier fotografen.

– En folkekjær olding

Det er tre år siden filosof og fjellklatrer Arne Næss gikk bort. 27. januar ville han fylt 100 år.

Nasjonalbiblioteket markerer dette med en fotoutstilling som åpner den 12. januar: Arne Næss' dødsdato. Fotografiene er et uttrykk for Mejlænders beundring for og vennskap med filosofen.

– Samtidig kan vi trolig slå fast at fotoutstillingen er et i norsk sammenheng unikt fotoportrett av en folkekjær olding, sier Mejlænder.

Fotografen reiste land og strand rundt med Arne Næss en rekke år.

Video Ny utstilling om Arne Næss

VIDEO: –Dette er et av de sterkeste bildene og den sterkeste serien, sier Petter Mejlænder om bildet «Siste tur Kolsås». Se Dagsrevyens reportasje.

– Dette er min versjon av Arne. Det er umulig å fange hele livet hans og hele ham. Dette er slik jeg opplevde ham når han var i sin verden. Det som interesserte meg med ham var den personen jeg ble fasinert av og glad i. Hvordan han klarte å finne seg til rette i verden og være en del av naturen.

Utstillingen står på Nasjonalbiblioteket til den 18. februar og er en del av en pågående markering av at Arne Næss ville blitt 100 år den 27. januar.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.