Hopp til innhold

– Vi har aldri før hatt så mange folk her

Over 3600 klager er kommet inn etter Fredrik Skavlans intervju med den svenske politikeren Jimmie Åkesson. I dag skal han forsvare intervjuet for Kringkastingsrådet, med et rekordstort presseoppmøte.

Møte i Kringkastingsrådet torsdag 23. april 2015. Kringkastingsrådet drøfter Fredrik Skavlans mye omtalte intervju med Sverigedemokratarnes Jimmie Åkesson. Skavlan kommer selv for å forsvare seg i rådet. NRKs problemer med å nå et ungt publikum er temasak nummer to på møtet torsdag. Elever fra medielinja på Porsgrunn videregående skole deler sine vurderinger av NRKs tilbud på fjernsyn, radio, nett og mobil.

SKAVLAN SKAL DISKUTERES: Kringkastingsrådet skal gå Åkesson-intervjuet etter i sømmene. Følg møtet i Kringkastingsrådet torsdag fra klokka 09.00.

NRK følger møtet i Kringkastingsrådet.

Fredrik Skavlans intervju med lederen for Sveriges tredje største parti, Sverigedemokraterna, utløste en tirade av klager til Kringkastingsrådet. Aldri før har så mange klaget på én og samme sak. Og aldri før har så mange journalister dukket opp for å dekke et møte i rådet.

– Vi har aldri hatt så mange her, innledet lederen av Kringkastingsrådet, Per Edgar Kokkvold, møtet med.

Skavlan selv ville kun si dette i forkant av møtet:

– Dette blir spennende.

Essensen i klagebrevene handler om at Skavlan var for aggressiv, kom med for mange avbrytelser og driver med forskjellsbehandling av partiledere. Programlederen har tidligere forsvart behandlingen av Jimmie Åkesson.

– Åkesson er en veldig kontroversiell politiker. Vi har ikke den type politiker på vårt storting. Han representerer et veldig kontroversielt parti som ifølge mange har ekstreme holdninger. Det skulle være helt, helt feil å invitere ham i studio uten å stille kritiske, politiske spørsmål. Da tror jeg at jeg hadde fått enda mer kjeft, sier programlederen til NRK.

Se det mye omtalte intervjuet her:

Partilederen for Sverigedemokraterna hos Skavlan 27. mars.

FIKK ROS OG RIS: Skavlan fikk også honnør for ikke å ha tatt i Jimmie Åkesson med silkehansker. Andre mente han fikk for røff behandling av journalisten og programlederen.

Kritisk Kokkvold

Lederen av Kringkastingsrådet, Per Edgar Kokkvold, skjønte at det kom til å komme mange klager da han selv så programmet på TV.

Pressenestoren skal i dag være med på behandlingen av saken og har allerede stilt spørsmål ved Skavlans intervju av den svenske partilederen.

– Det spørs om han er en person man bør gå så nær innpå. Det var ikke noe Skavlan plutselig fikk for seg. Han hadde bestemt seg for å ta ham, sa Kokkvold til NRK i mars.

Innslag fra Søndagsrevyen om reaksjonene på Fredrik Skavlans intervju med Jimmie Åkesson.

SKAVLAN SVARER: – Jeg kan godt forstå at mange kan bli opprørt av det intervjuet hvis man ikke vet hvem Åkesson er, og hvilken rolle han spiller i svensk politikk, sa Skavlan til NRK i mars.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober