Hopp til innhold

Skavlan: Vi følte vi var på trygg grunn

Fredrik Skavlan mener det må gå an å snakke om politiske partier uten at de er representert i programmet hans.

Fredrik Skavland sier det må være lov å uttale seg om om politiske partier uten av de er representert.

Skavlan: Vi mente intervjuet var i orden

Det at NRK klippet vekk deler av utfallene mot Frp og Høyre, som Özz Nûjen kom med på «Skavlan» i forrige uke, har skapt debatt i både Norge og Sverige.

I et intervju med Aktuelt mandag sier Skavlan at NRK gjør rett i å utøve sin redaktørgjerning, men at det var ikke den klippen han og hans medarbeidere hadde gått for.

Vi jobber for to oppdragsgivere, og det er ikke de samme juridiske og etiske reglene man alltid følger i Sverige og Norge. Det er en utfordring for oss å levere det optimale programmet til begge kanaler hver gang, sier Skavlan.

(Saken fortsetter under videoen)

Dette innslaget ble klippet bort av NRK.

Denne sekvensen ble klippet bort av NRK.

Treffer som regel

SVT valgte på sin side å vise hele sekvensen, men først etter at jurister hadde vurdert den.

Under programmet kom den svensk-kurdiske komikeren Özz Nûjen med kraftig kritikk av Frp og Høyre i en replikkveksling med tidligere statsminister Jens Stoltenberg.

– Som regel treffer vi, andre ganger går NRK inn og klipper noe annerledes, og andre ganger går svenskene inn og klipper noe annerledes. Den versjonen vi leverer, er jo den versjonen vi mener er best, sier Skavlan.

– Ikke sensur

I Skavlan-programmet mener han mye bør være tillatt når gjelder uttalelser om politiske partier.

– Vi følte at dette var helt i orden, og jeg presiserte flere ganger at ikke var noen fra Frp i studio. Så vi følte vel at vi var på trygg grunn.

Nûjen mener selv at NRK har opptrådt «feigt». Ifølge ham framstår redigeringen av innslaget som sensur.

– Det som noen ville ha kalt en helt vanlig redigering, vil man også kunne kalle sensur. Det vil man alltid kunne gjøre, bare man kutter i en avisartikkel eller klipper bort en sekvens, vil man jo kunne kalle det sensur.

Skavlan oppfatter ikke NRKs klipping som sensur.

– Jeg ville ikke ha brukt det ordet, sier han.

– Tråkker noen på tærne

John Olav Egeland

IKKE ORDINÆRT: – Det er åpenbart at dette ikke var en vanlig redigering opp mot relevans eller profil, mener Dagbladets kommentator John Olav Egeland.

Foto: NRK

En som derimot mener at NRK vurderte feil, er Dagbladets kommentator John Olav Egeland:

«NRK bukket ærbødig for makta da Skavlan-innslaget ble redigert. Det inneholdt ikke noe brudd på norsk presseetikk. Handlingen var et klassisk eksempel på politisk selvsensur.», skrev Egeland om redigeringen i egen avis. I «Dagsnytt 18» mandag utdypet han sitt standpunkt:

– Det er åpenbart at dette ikke var en vanlig redigering opp mot relevans eller profil. Det er fordi det er sensitivt, og fordi man her tråkker noen på tærne. Når den man tråkker på tærne er et parti som nylig har trådt inn i regjering, vil det bli stilt spørsmål om hvorfor NRK gjør dette, sa Egeland.

Ifølge Egeland var Nûjens uttalelse en sterkt kritisk, politisk ytring som hører hjemme i det offentlige rom. Fordi den var en karakteristikk av partiet, utløser den ikke retten til samtidig imøtegåelse, mente kommentatoren.

– Etter min oppfatning kan man godt fortolke, og det er innenfor det realistiske å fortolke Frps ønske om å kaste ut romfolk i en sammenheng som Nûjen gjorde, sa Egeland.

– Når det gjelder Høyre er det mer tvilsomt, men det er ikke så overhengende viktig i denne sammenhengen, at man skulle stanse det som var en sentral kritikk av norsk politikk i dette, la han til.

(Saken fortsetter under bildet)

Debatt om Skavlan-redigering i Dagsnytt 18

DEBATT: Generalsekretær i Norsk Presseforbund Kjersti Løken Stavrum, Dagbladets kommentator John Olav Egeland og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen debatterte Skavlan-redigeringen i Dagsnytt 18 mandag.

Foto: NRK

– På riktig side

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er uenig med Dagbladets kommentator i at NRK har gjort et knefall. I «Dagsnytt 18» pekte Eriksen på at det meste av sekvensen med Nûjen ble sendt både på norsk og svensk TV, og at Nûjens kritiske synspunkter på Frp kom godt frem også i Norge.

– Hvis det er mindre politisk betent å trekke en parallell til 22. juli enn dette, er jeg ikke enig i det. Her var det en samlet vurdering av summen i hele programmet, sa Eriksen.

Det blir feil å si at utklippingen førte til et helt annet bilde av denne delen av talkshowet, ifølge kringkastingssjefen.

– Det kan publikum se, hvis de ser på det som ble sendt på NRK TV, og ser det som ble utelatt. Jeg er temmelig sikker på at de fleste sitter igjen med omtrent det samme inntrykket, sier Eriksen.

– Men i det ene tilfellet er vi på den riktige siden i presseetikken når det gjelder samtidig imøtegåelse, legger han til.

Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund er ikke kritisk til NRKs beslutning om å klippe vekk Nûjens uttalelse om at Frp og Høyre vil massederportere romfolk.

– Da går hans ytringer presseetisk fra å være meningsytringer til å bli påstander av faktisk art. Det er der jeg mener det er interessant å se om dette ikke kryper nærmere Vær varsom-plakatens punkt 4.14 og kravet om samtidig imøtegåelse, sier Stavrum.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.