Hopp til innhold

– Vi er ferdig med selskapslekene

ISEO/NRK.no: 3. januar er det premiere for den femte sesongen av Mesternes Mester. Programleder Dag-Erik Pedersen spår en tøffere konkurranse enn tidligere.

Kjersti Grini får høydeskrekk når hun skal rapellere ned en 20 meter høy vegg.

Her må tidligere håndballspiller Kjersti Grini overvinne sin egen høydeskrekk når hun skal rapellere ned en 20 meter høy vegg.

Elleve av Norges største idrettsutøvere er samlet ved Iseo-sjøen, nord i Italia. Her skal de kjempe seg gjennom 30 krevende konkurranser, samtidig som de skal bo og leve under samme tak.

Utfordringene er fortsatt tøffe for de durkdrevne idrettsutøverne. Og i første episode, som sendes fredag kveld, får du se at deltaker Kjersti Grini får hetta når hun skal rapellere ned en 20 meter høy vegg (se klipp over).

Deltagerne er verdensmestre, europemestre og olymiske mestre, men i løpet av oppholdet i Italia skal én av de elleve kåres til mesternes mester.

Allerede før konkurransene går i gang, er det satt to nye rekorder i programmet. De har med seg den yngste deltageren noen sinne – Johan Remen Evensen (28), og også den eldste – Ingrid Kristiansen (57).

– Buketten av utøvere er den frodigste vi noen gang har hatt. Det er en utrolig spennende sammensetning. Vi har den yngste og eldste deltageren noen gang, og jeg er sikker på at vi skal få se utrolig mange flotte prestasjoner. Jeg kan ikke si annet enn at jeg gleder meg veldig til å komme i gang, sier Dag-Erik Pedersen til NRK.no under opptak i Italia.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mesternes mester

I øvelsen «veggen» må deltagerne fire seg rett ned tjue meter. De skal nå bakken etter fem minutter, og må selv holde tiden mens de jobber seg nedover.

Foto: NRK

Møter veggen

Med på deltagerlisten er fotballveteranen Erik Solér, langdistanseløper og verdensmester Ingrid Kristiansen, to skihoppere og en av Norges mestvinnende olympiautøvere gjennom tidene, Knut Holmann.

Programleder og tidligere proffsyklist Dag Erik Pedersen gleder seg til å se utøverne i nye øvelser.

– Øvelsene er blitt tøffere og tøffere. Denne sesongen har vi satt fysiske øvelser i høysetet. Det tror jeg konkurransen kler. Vi har topptrente folk med i år, og vi har beveget oss bort fra selskapslekene som var med i noen av de tidligere sesongene, forteller 53-åringen til NRK.no.

Hver episode har tre konkurranser med ett spesielt tema. I første episode er temaet stress, og deltagerne skal gjennom øvelsene «veggen», «kalddusjen» og «Da Vinci-koden».

Både Kjersti Grini og langdistanseløper Ingrid Kristiansen har høydeskrekk og får kjenne på angsten under øvelsen «veggen», hvor deltagerne skal komme seg ned en tyve meter høy vegg.

I «kalddusjen» må idrettsutøverne holde balansen mens de får iskaldt vann over hodet, mens det er regning og memorering som skaper stress-momentet i den siste konkurransen «Da Vinci-koden».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kalddusjen, Mesternes Mester

Basketspiller Marco Elsafadi, håndballspiller Kjersti Grini, fotballspiller Gro Espeseth og håndballspiller Susann Goksør-Bjerkrheim kjemper for å holde balansen mens de får fire grader varmt vann helt over seg med ujevne mellomrom.

Foto: NRK

Foreslo Italia fire ganger

Rammene for de beinharde og krevende utfordringene er lagt til Iseo-sjøen i Nord-Italia. Programleder Dag-Erik Pedersen synes også det er ekstra stas at det konkurransen foregår blant italienske innsjøer, fjell og daler.

– Italia er mitt andre hjemland. Jeg har bodd her i 12 år, og har foreslått det for Mesternes Mester fire ganger. Til slutt hørte de på meg. Det er fantastiske omgivelser og en natur. Arenaene slår alle rekorder i år, sier den tidligere proffsyklisten til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Dag-Erik Pedersen og Selma Veliz Pedersen

Programleder Dag-Erik Pedersen hadde med seg datteren Selma Veliz Pedersen (14) på innspillingen av Mesternes Mester.

Foto: Cathrine Elnan/NRK.no

Droppet treningen

Under premieren av Mesternes Mester, ser man den tidligere landslagsspilleren Kjersti Grini (42) slite med høydeskrekken. Under opptakene til programmet forteller Norges mestscorende håndballspiller gjennom tidene at hun har lagt treningen på hylla.

Hun prøvde å komme seg på minst én løpetur før innspillingen startet, men det skjedde ikke. Men hun fikk i det minste øvet litt på pil og bue før hun reiste til Italia.

– Jeg har skammet meg litt over at jeg ikke klarte å forberede meg mer til innspillingen. Samtidig har det satt meg i en god mental posisjon, forteller Grini til NRK.no.

VM-, EM- og OL-vinneren mener en av hennes styrker er det mentale. Og evnen til å fokusere blir nesten enda bedre når hun ikke er forberedt.

– Det er en kjempestor fordel å like å være nervøs. Det har vært veldig nyttig for meg. Jeg elsker det taktiske, og synes det er veldig spennende. Mange blir nervøse under mentale eller taktiske øvelser, men jeg elsker slike ting, forteller håndballesset til NRK.no.

Reise tilbake i tid

Under innspillingen bodde hun på samme rom som sin tidligere Bækkelaget- og landslag-kollega Susann Goksør Bjerkrheim.

– Det har vært en fantastisk reise tilbake i tid sammen med Susann. Det å være på tur, å konkurrere igjen – det har vært helt perfekt. Vi kjenner hverandre godt, og er gode på å støtte hverandre.

Kjersti og Susann

Kjersti Grini og Susann Goksør-Bjerkrheim er vant med å dele seng fra tiden på håndball-landslaget.

Foto: NRK

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober