Hopp til innhold

– Større, råere og gøyere

Sesong to av «Lilyhammer» blir på ingen måte noen skygge av forgjengeren. – Vi har mer penger og vi vet å bruke dem, sier Steven Van Zandt til NRK.no.

Frank Tagliano (Steven Van Zandt) i Lilyhammer 2

Frank Tagliano (Steven Van Zandt) fortsetter sin smålugubre barvirksomhet i sesong to av Lilyhammer.

Foto: Rubicon/ NRK

– Jo mer jeg ser, desto mindre skjønner jeg av dere nordmenn, humrer Steven Van Zandt; hovedrolleinnehaver, manusforfatter og musikkprodusent for dramaserien «Lilyhammer» til NRK.no.

Det siste året har han tilbrakt mye tid i Norge, og onsdag kunne han endelig vise frem de første smakebitene fra sesong to av serien til et fullsatt publikum under filmkvelden «Blått Lerret» i Oslo.

Van Zandt, også kjent som Little Steven, lover at andresesongen skal bli enda bedre enn den første.

– Vel, vi har mye mer penger denne runden, og vi vet å bruke dem. Dermed kan vi ta oss større friheter. Vi følger samme oppskrift som sist, men det blir mer drama, det blir farligere, men samtidig upretensiøst og lekent, lover han.

– Vi går mer i dybden av karakterene denne gangen. Samtidig er handlingen lagt slik at du aldri skal vite hva som skjer videre, og det utnytter vi til det fulle.

Norge – et av verdens store mysterier

I disse dager er amerikaneren i Norge for å ferdigstille musikken til sesong to, som har verdenspremiere på NRK i oktober. Siden står USA, Canada og Sør-Amerika for tur.

Til tross for stor internasjonal suksess, over 130 land kjøpt serien så langt, har ikke Van Zandt tro på å gjøre serien mer «spiselig» eller tilgjengelig for sitt internasjonale publikum. Han tror derimot oppskriften er å fokusere på det særegne og norske.

– Norge har en egen rolle i serien. Dette landet er et av de store mysterier her i verden, sier Van Zandt og slår ut med hendene.

– Det er et land som beskytter seg selv på et vis. Dere verken ønsker eller trenger å settes på pidestall, samtidig er Norge fylt med paradokser og motsetninger. Det er hva som gjør dette landet så fascinerende. Og hvis jeg syns det er spennende, så tror jeg mange andre også syns det, forklarer han.

Van Zandt har de siste årene blitt nærmest som norgesvenn å regne, med både «Lilyhammer»-jobbingen og som manager og produsent for en rekke norske band.

Han sier til NRK.no at han synes det har vært interessant å bli kjent med Norge, som han mener fremstår som temmelig hemmelig og mystisk til tider.

Blant annet trekker han frem den norske høfligheten som en interessant greie.

– Man kan si dere er en høyt utviklet sivilisasjon. Vi har mange av de samme lovene i USA og her, men mens dere her velger å følge reglene, driter folk i Amerika i alle andre, og gjør som de selv vil, forklarer han.

Britiske hooligans

Frank Tagliano (Steven Van Zandt) og Sigrid Haugli (Marian Saastad Ottesen) i Lilyhammer 2

Frank Tagliano (Steven Van Zandt) og Sigrid Haugli (Marian Saastad Ottesen) har fått tvillinger i sesong to av Lilyhammer.

Foto: Rubicon/ NRK

Van Zandts rollefigur Frank Tagliano følger verken jantelov eller norsk høflighet. I sesong to får han dog konkurranse på den fronten – nå introduseres han nemlig for en høylytt, erkebritisk bråkmaker. Det går alt annet enn rolig for seg.

– Vi tenkte at det kunne vært gøy å introdusere brit-mobben, forklarer en av seriens tre manusforfattere Eiliv Skodvin.

– Norge har lenge vært inspirert av USA, men vi har også blitt veldig merket av britisk innflytelse. I arbeidet med manus har vi latt oss inspirere av filmer som Snatch, og så leker vi litt ved å få inn mennesker fra disse to store verdensimperiene til den lille «underdogen» Norge.

– Viktig å bevare det mørke

Marian Saastad Ottesen og Steven Van Zandt

– Det er viktig for oss at serien er erkenorsk, forteller Steven Van Zandt til NRK.no

Foto: Lars-Erik Skrefsrud

Tagliano har i sesong to av «Lilyhammer» fått tvillinger, og har dermed mer enn nok å holde fingrene i, i tillegg til driften av baren Flamingo og spøkelser fra fortiden.

Den nye sesongen byr også på biljakt, store skytevåpen og halvnakne damer.

Manusforfatterne forteller at de har turt å gå litt lengre i den nye sesongen.

– Utfordringen lå i å beholde mørket i serien samtidig som det er masse humor der, forklarer Skodvin.

Skuespillerne innrømmer likevel at de til tider har hatt problemer med å holde seg alvorlig under innspillingen.

– Vi har en masse opptak som ikke kan brukes fordi vi bryter ut i latter. Jeg tror faktisk jeg ofte reddes av at jeg ikke snakker norsk, selv om jeg selvfølgelig vet hva som skjer siden jeg har vært med på å skrive manus, forklarer Little Steven.

Han er full av lovord om de norske skuespillerne i serien, spesielt motspiller Trond Fausa, som spiller Torgeir Lien.

– Trond har en av de artigste rollene, men han har også de mest følelsesmessige scenene i sesong to. Det viser at han ikke er en endimensjonal skuespiller. Dere har egentlig altfor mange dyktige skuespillere til å være et land på bare fem millioner mennesker.

– Det er en gudegave å få spille en sånn rolle, og å bli kjent med alle disse menneskene. Det har åpnet et helt nytt univers for meg, uten at jeg nødvendigvis har ambisjoner om å gjøre noe videre i disse 130 landene serien spilles i, sier Trond Fausa til NRK.no.

Les også: Bli med på opptak av Lilyhammer 2

– Vil ha med særnorske ting som pappaperm og dugnadsånd

Lilyhammer 2

En rekke småskumle typer inntar Lillehammer i sesong to.

Foto: Rubicon, NRK

Da «Lilyhammer» ble sendt i Norge, trakk serien rundt en million seere til hver episode.

Mer overraskende var kanskje TV-seriens store internasjonale suksess. Også hos den amerikanske streamingtjenesten Netflix har serien, hvis handling for det meste foregår på norsk, hatt over én million seere per episode.

– Da vi startet den første opptaksdagen av sesong to, tenkte jeg at «oi, nå lager vi en internasjonal serie». Det føltes ganske crazy å lage noe som vises i 130 land. Men man kan ikke tenke på det til vanlig, forteller Eiliv Skodvin.

Serieskaperne har likevel valgt å styre unna dagsaktuelle temaer i det norske mediebildet og droppe referanser som er for særnorske. I forrige sesong ble det for eksempel referert til Mulla Krekar i en episode.

– Slikt prøver vi å unngå. Men vi vil ha med særnorske ting som pappaperm og dugnadsånd. Folk er jo glade i reiseprogrammer, avslutter Skodvin.

Sesong to av «Lilyhammer» ser du på NRK1 i oktober.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP