Hopp til innhold

– Mange av Stieg Larssons idéer var mine

Eva Gabrielsson, den avdøde forfatterens mangeårige samboer, hevder at flere elementer i Millennium-triologien opprinnelig var hennes idéer.

Eva Gabrielsson

Stieg Larssons mangeårige samboer, Eva Gabrielsson, forteller i et intervju med BBC om hvor stor del av arbeidet med Millennium-bøkene hun skal ha æren for.

Foto: Fredrik Persson / Scanpix

Det er i et intervju med BBC at Gabrielsson avslører hvor mye av innholdet i de populære bøkene som skal ha vært et resultat av samarbeidet mellom henne og Stieg Larsson.

– Mange av tankene og idéene som endte opp som en del av handlingen i Millennium-triologien var ikke Stig sine, men mine, hevder Gabrielsson.

Les også: Larsson-familie slår tilbake på nett

Egne ideér

Hun forklarer videre at noen av idéene var helt og holdent hennes, noen tanker var hans, mens andre idéer ble utviklet gjennom et samarbeid mellom dem begge.

– Beskrivelsene av Stockholm og lokasjonene er for eksempel tatt direkte ut fra et annet manuskript jeg jobbet med selv, hevder hun.

Les også: Inga løysing om Millennium-arven

Eva Gabrielsson har vært i en rettstvist med Stieg Larssons far og bror siden forfatteren døde av et hjerteinfarkt i 2004. til tross for at de hadde vært samboere i 32 år, hadde Gabrielsson ingen rettigheter da Larsson brått døde uten å etterlate seg et testamente. Dermed arvet faren og broren hele boet og rettighetene til bøkene.

Millennium-triologien har hittil blitt solgt i over 27 millioner eksemplarer, og er filmatisert på både svensk og amerikansk.

Les også: Stieg Larssons enke kritiserer forlaget

Ingen fjerde roman

Stieg Larsson

Stieg Larsson døde brått før han rakk å oppleve suksessen.

Foto: Gyldendal Norsk Forlag

Lenge har det også versert rykter om at manuset til en fjerde bok er lagret på Larssons datamaskin. Det tilbakeviser nå Gabrielsson.

– Det er riktig at han skrev noen sider, men jeg vil ikke kalle det noe mer enn en begynnelse på den fjerde romanen. Jeg vil anslå at det er rundt 200 sider, men Stieg var en spontan forfatter, og skrev gjerne ned forskjellige scener uten å binde dem sammen, forteller hun.

– Sannsynligvis henger ingenting sammen, så det er vanskelig å kalle det en roman.

Les også: Gabrielsson hos Skavlan: – Jeg leverer ikke fra meg manuset til den fjerde boken

Eva Gabrielsson sier også at samboeren sannsynligvis aldri ville tillatt at tittelen på den første boken ble endret fra «Menn som hater kvinner» til «The girl with the dragon tattoo» da den ble lansert i utlandet.

– Han ville vært sterkt imot det, at temaet i alle de tre bøkene høres ut som noe fra en barnebok. Bøkene tar opp et veldig, veldig alvorlig tema – vold mot kvinner. Det var derfor han valgte den tittelen, sier samboeren.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober