Hopp til innhold

– Smakte på urin for å stille diagnoser

At legevitenskapen har utviklet seg i forrykende fart de siste 250 årene er det ingen tvil om. For på 1700-tallet var det bartskjærere som fungerte som kirurger, og diagnoser ble stilt på en mindre delikat måte.

Selda Ekiz lager medisiner fra 1700-tallet

Medisinkunnskapen var ganske annerledes i 1764. Selda og farmasøyt Bjarne Thune lager medisiner på 1700-tallsmåten. Her er sårsalve av ryllik og svinefett, avføringspiller laget på legestokkrose, og gressløksalve mot fotsopp.

Foto: Nina Aldin Thune

I Anno tester 14 deltakere ut hvordan livet var for 250 år siden. Det meste var annerledes, også farmasien og legevitenskapen.

– Blant annet brukte legene urin for å stille en diagnose. De så på den og luktet på den, og noen ganger smakte de også på den for å sjekke om det var noe som ikke stemte. Dette gjorde de til langt utpå 1800-tallet, sier kunsthistoriker og apotektekniker Nina Aldin Thune.

På 1700-tallet var det begrenset med utdannede leger og farmasøyter i Norge, og kunnskapen de hadde var mye basert på overtro og gamle teorier. Det ble utført kirurgi også den gangen, men det var håndverkerne bartskjærere som foretok alt fra årelating til amputasjoner.

Likevel var det ikke fritt fram for hvem som helst.

– For å drive apotek måtte man ha en utdanning. Den første utdanningen var i København, før den kom til Norge. Det var en del teknikker man måtte kunne, og en del plantevitenskap før man fikk bevilgning av kongen til å drive som farmasøyt, sier Thune.

(Saken fortsetter etter videoen)

I Anno tester Selda ut medisiner fra 1700-tallet, med hjemmelagde salver og blodigler.

Selda lager medisiner anno 1764 og tester de ut på frivillige.

Erfaringsbasert vitenskap

Det første apoteket i Norge åpnet i Bergen i 1588. I 1595 mottok Nicolaus de Freundt Norges første apotekbevilling av kong Christian IV, og Svaneapoteket, som er i drift den dag i dag, åpnet.

På den tiden var det vanlig at alle apotek hadde egne urtehager, da de fleste medisiner og behandlinger var plantebaserte.

– Vitenskapen de hadde på den tiden var mer erfaringsbasert enn kunnskapsbasert. Likevel er det mye av det som ble gjort for mange hundre år siden som er grunnlaget for moderne medisin vi kjenner i dag, sier Thune.

For eksempel ble digitalis, et legemiddel laget av planten Revebjelle, oppdaget for mange hundre år siden. Det viste seg at det hadde effekt på hjertesykdommer.

– Digitalis brukes fortsatt i dag, men er syntetisk fremstilt, sier Thune.

Blodigler på salg

En av 1700-tallets mest brukte behandlinger var årelating ved bruk av blodigler. Datidens medisinere trodde at sykdommer oppsto på grunn av ubalanse i kroppsvæsker, og blodiglene skulle tappe kroppen for urent blod så balansen kunne gjenopprettes.

Blodigler har vært populære å bruke i medisinvitenskapen, og de ble solgt på apoteker i Norge så sent som langt inn på 1900-tallet.

– Blodigler blir fortsatt brukt i dag i forbindelse med kirurgi, for at blodet ikke skal koagulere, sier Thune.

  • Se Anno fredag klokken 19:55 på NRK1

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober