Hopp til innhold

– Prisen vil miste sin status

Omdømmeekspert Haakon Schröder tror Ibsenprisen vil miste sin status om neste vinner ikke tar imot prisen.

Peter Handke utenfor Nationaltheatret

TEMPERATUR: Peter Handke ble møtt med fascist-tilrop da han møtte opp utenfor Nationaltheatret i forkant av Ibsenprisen. Grunnen er forfatterens forhold til den tidligere presidenten i Serbia, Slobodan Milosevic.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Den 71 år gamle østerrikske forfatteren Peter Handke er årets vinner av den prestisjefylte Ibsenprisen, og mange er kritiske til tildelingen på grunn av forfatterens forhold til den tidligere presidenten i Serbia, Slobodan Milosevic.

Omdømmeekspert Haakon Schröder tror neste pris, som deles ut om to år, vil bety liv eller død for Ibsenprisen.

– Gitt at den neste vinneren takker nei til Ibsenprisen, vil prisen devalueres. Den vil miste all sin pomp og prakt. Det vil være et skikkelig omdømmetap, sier Schröder.

Dramatikerforbundet: – Svært negativt

Dramatikerforbundets leder Monica Boracco mener det er svært negativt at prisen for alltid kan kobles til én som støttet Slobodan Milosevic.

– Det går på Norges forhold til Jugoslavia. Det er mange bosniere som bor her i Norge. De føler seg nok ekstra såret over at prisen gikk til Handke.

Per Boye Hansen, direktør for Festspillene i Bergen

UENIG: Juryformann for Ibsenprisen, Per Boye Hansen, innrømmer at juryen at juryen ikke trodde det kom til å komme så sterke nasjonale reaksjoner på Peter Handke.

Foto: Marit Hommedal / SCANPIX

Boracco tror derimot at kunstnermiljøet velger ikke å fokusere på Handkes politiske meninger.

– Jeg tror de naivt nok ser på kunsten, ikke mannen.

Forventet ikke så sterke reaksjoner

Juryformann for Ibsenprisen, Per Boye Hansen, er uenig i at årets prisvinner har skadet utdelingen.

– Jeg tror ikke de har rett. Vi tok opp hans politiske standpunkter og handlinger i juryen, og hva det ville kunne komme til å bety av reaksjoner, sier Hansen.

Men han innrømmer at juryen ikke forventet så sterke reaksjoner på prisvinneren.
– Det vi ikke tok høyde for, var den voldsomme lokale diskusjonen. Juryen består av syv personer, fire av dem fra ulike europeiske land. Det internasjonale perspektivet har tydeligvis vært større enn det nasjonale, sier juryformannen.

Utenfor Nationaltheatret

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober