Hopp til innhold

– Presset mot kjendiser er enormt

Skuespiller Robin Williams var åpen om sine rusproblemer i flere år. Hans død er blitt ett av mange dødsfall som har sjokkert kulturverdenen de seneste årene. – Presset mot kjendiser er større enn det folk tror, mener psykolog.

Robin Williams, Philip Seymour Hoffman, Peaches Geldof og Heath Ledger

Robin Williams, Philip Seymour Hoffman, Peaches Geldof og Heath Ledger er blant kjente mennesker som plutselig har gått bort de siste årene.

Philip Seymour Hoffman, Brittany Murphy, Heath Ledger, River Phoenix, Cory Monteith og nå Robin Williams.

Listen over Hollywood-skuespillere som har bukket under for rus og/eller depresjoner de siste årene, er unødig lang. Lenger blir den om man legger til kjente mennesker som artist Amy Winehouse, modell Anna Nicole Smith og it-girl Peaches Geldof.

Birger Vestmo - Filmpolitiet

– Livet som en «has been» i Hollywood er ikke et godt liv, sier Birger Vestmo fra NRK Filmpolitiet.

Foto: NRK / Erlend Laanke Solbu

To av verdens største stjerner, Michael Jackson og Whitney Houston, har også gått bort som følge av overdoser med dødelige medikamenter de siste fem årene.

Presset i Hollywood er stort, mener NRKs filmanmelder Birger Vestmo.

– Vi ser at flere har bukket under de siste årene. Det kan ha sammenheng med at det er hardt å være stjerne i Hollywood. Det er et stort press utenifra, og de legger stort press på seg selv for å toppe egne prestasjoner gang på gang. Spesielt når man har nådd høyden og de gode rollene blir færre, kan det gi uheldige utslag. Livet som en «has been» i Hollywood er ikke et godt liv, mener Vestmo.

– Mange kjente selvmedisinerer seg

Anders Skuterud

Fagsjef i Norsk Psykologforening, Anders Skuterud, mener presset mot kjendiser er større enn hva folk tror.

Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

Mange kjente mennesker tyr til ulike russtoffer for å takle alle forventningene, forteller fagsjef i Norsk Psykologforening, Anders Skuterud.

– Selve livet som artist på høyt nivå er belastende på flere måter. Man har ikke ordnende arbeidstider, og med store uregelmessigheter, blir mange fristet til å justere livet både for å sove og for å våkne. I tillegg kommer det sosial presset for å måtte prestere, forholde seg til beundrere, pressen og kritikere. Mange bruker rus for å skjerme seg selv, slik at de ikke reagerer så sterkt på kritikken og all oppmerksomheten. Rusen blir en form for selvmedisinering og en måte å hjelpe seg i forhold til døgnregulering, sier han.

Flere kjente mennesker sliter også med depresjoner, forteller Skuterud.

USA/ Undated publicity photograph of actress Marilyn Monroe

Marilyn Monroes død er en av verdens mest omtalte. Mange spørsmål i saken er fortsatt ubesvarte, men dødsårsaken ble satt til «sannsynlig selvmord».

Foto: HANDOUT / Reuters

– Det er ingen stor sammenheng mellom psykiske lidelser og kreativitet, men vi ser at det er en overvekt av folk med bipolare lidelser i kreative yrker. De er ofte maniske i kreative perioder, men har deretter harde depressive stunder, forteller han.

Flere kjente har tatt selvmord

I flere av kjendisdødsfallene over er det fortsatt usikkerhet knyttet til hvordan personene døde. Men amerikansk politi opplyser i dag at Robin Williams døde etter å ha tatt sitt eget liv.

Kurt Cobain

Kurt Cobain er blant flere legender som har tatt sitt eget liv.

Foto: ROBERT SORBO / Ap/NTB Scanpix

Flere av verdens mest legendariske skuespillere og artister, som Marilyn Monroe, Kurt Cobain, Janis Joplin, har tidligere gjort det samme.

Mens omstendighetene rundt dødsfallene til legender som Jimi Hendrix og Elvis Presley, fortsatt er uklare.

Psykolog Anders Skuterud mener at det sosiale presset som A-kjendis er mye større enn det folk tror.

– Folk flest forventer at kjendisene har høyere sosial mestring enn det de har, også dette blir et press. Få tenker på at deres psykiske helse må ivaretas.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.