Hopp til innhold

– Munch var svært inspirert av van Gogh

Stjernenatt-bildene viser hvordan Edvard Munch ble inspirert av Vincent van Gogh, ifølge kunsthistoriker Tommy Sørbø. Snart henger mesterne sammen på Munch-museet.

Stjernenatt av Munch og van Gogh

LIKHETER: Både Vincent van Gogh og Edvard Munch malte bilder av stjernenatt. Til venstre Munchs fra 1922-1924, til høyre van Goghs fra 1889. Begge bildene er malt med olje på lerret.

Foto: Sidsel de Jong / Wikimedia Commons/Public Domain/Munch-museet / Munch-Ellingsen Gruppen / BONO Oslo 2013

Utstillingen «Van Gogh + Munch» åpner 9. mai. Ideen om å sette de to mesterne sammen er spennende, synes Sørbø, som gleder seg:

Tommy Sørbø

GLEDER SEG: Kunsthistoriker Tommy Sørbø gleder seg til utstillingen «Van Gogh + Munch» på Munch-museet. Utstillingen åpner 9. mai.

Foto: Ørn E. Borgen / Scanpix

– De er innenfor samme tidsepoke og stil, nemlig ekspresjonismen, men løser dette på forskjellige måter. Det blir en dialog hvor man kanskje får frem ting hos Munch som en ikke har lagt så mye merke til før, og omvendt, forklarer han.

Inspirert

Van Gogh døde før Munch fikk sitt internasjonale gjennombrudd, men ifølge Sørbø var Munch svært inspirert av nederlenderen.

– En ser på Munchs bilder at han har lært mye av Van Gogh, sier Sørbø, og forklarer:

– Du ser det på komposisjonen og fargestrøkene, på måten han får himmelen til å dirre og bevege seg. Tenk på stjernehimlene over Oslo som han opplevde ute på Ekely, der han bodde i sine siste år. Det er akkurat som om hele himmelen spraker og ruller - det er uhyggelig, dystert og vakkert. Det tror jeg han har lært av van Gogh.

(Saken fortsetter under bildet)

Munch og van Gogh

KUNSTNER-ESS: Vincent van Gogh (t.h.) og Edvard Munch (t.v.) regnes begge blant verdenshistoriens mest anerkjente malere. Her et selvportrett av Munch fra 40-tallet og van Goghs selvportrett «Portrait de le artiste sans barbe» fra 1889.

Foto: NTB SCANPIX/REUTERS

Problemer

Munch så sine psykiske problemer som en mulighet til å komme i kontakt med sider ved livet som han ellers var utestengt fra, ifølge Sørbø. Også her var han inspirert av van Gogh, mener han.

Hva nederlenderen led av, er ifølge Sørbø omdiskutert. Schizofreni, bipolar lidelse, og epilepsi har vært foreslått, samt at han var autist. Andre tror han var blyforgiftet etter arbeid i fargehandel.

– Blyet som ble brukt i blyhvitt kunne være farlig og gi en spesiell øyelidelse, som gjorde at man opplevde verden litt «karusell-aktig». Når man ser på van Goghs stjernehimler eller flammende cypresser, kan det nesten se ut som om han har malt ett eller annet litt rart i synsbildet, sier Sørbø, som likevel tror dette handler om kunstnerens måte å se verden på.

Sykdom «på moten»

Det er likevel klare forskjeller mellom kunstnerne:

– Jeg vil si at Munch var mer beregnende og intellektuell. Han var også opptatt av sykdom, men sykdom var litt på moten på den tida. Kunstnere var «følsomme åndsmennesker». Det å være litt «psyk», som vi sier i dag, ga dem muligheter til å skildre noe som var bakenfor den synlige virkelighet som hverdagsmenneskene beskjeftiget seg med, forklarer kunsthistorikeren.

– Hos van Gogh var det patologisk, det var en alvorlig sinnslidelse. Hos Munch var det vel også slike elementer, men han hadde styring med det. Han kontrollerte det og brukte det svært bevisst. Det er også et spennende perspektiv som kan komme frem på denne utstillingen, synes Sørbø.

Portrett av Edvard Munch i anledning 100-årsdagen i 1963. Fra Munch-museet.
Nostalgi når du vil! Gjensyn med NRK-historie.

FRA ARKIVET: Se programmet «Munch: Van Gogh», et portrett av maleren laget i anledning 100-årsdagen i 1963. Fra Munch-museet.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)