Hopp til innhold

– Stjålne kulturskatter finansierte 11. september

– 11. september var i høy grad finansiert av salg av plyndrede, ikoniske kunstgjenstander, sier norsk professor.

World Trade Center i brann

KUNST FINANSIERER TERROR: Salg av plyndrede kulturskatter delfinansierte terrorangrepet i New York den 11. september, sier norsk professor.

Foto: Sara K. Schwittek / Scanpix/Reuters

Direktør Axel Christophersen med sin kollega Omar Massoudi, direktør for Nasjonalmuseet i Afghanista

STJÅLEN KUNST DELFINANSIERTE 11. SEPTEMBER: Det mener professor Axel Christophersen. Han er ikke alene.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

– Vi vet at Mohamed Atta, som kapret et amerikansk fly og fløy inn i det ene tårnet i World Trade Center, forsøkte å selge stjålen afghansk kunst for å finansiere terrorhandlingene, sier Axel Christophersen, professor ved NTNU Vitenskapsmuseet.

I det siste har flere norske museer blitt tilbudt kulturminner fra krigsherjede områder i Midtøsten. Jødisk museum i Oslo ble tilbudt skriftruller som kan være flere tusen år gamle.

Mohamed Atta

FORSØKTE Å SELGE STJÅLEN KUNST: Mohammad Atta, som fløy inn i det ene tårnet i World Trade Center, forsøkte å skaffe midler til å kjøpe seg et fly ved å selge afghanske, stjålne kulturgjenstander.

Foto: Wikipedia commons, cc

Forsøkte å selge stjålen kunst i Tyskland

Buddha i Bamiyan

ØDELAGT AV TALIBAN: Afghanske gutter spiller fotball foran tomrommet etter to Buddha-statuer i byen Bamiyan. De ble ødelagt av Taliban i 2001.

Foto: SHAH MARAI / Afp

Professor Christophersen forteller at Mohamed Atta før terrorhandlingene i New York var i Tyskland hvor han forsøkte å selge afghanske antikviteter, blant annet til en tysk universitetsprofessor.

Dette underbygger også National Geographic i en lang artikkel om «arkeologisk trafficking».

– Ifølge informasjon frigitt av tysk etterretning hevdet Mohammad Atta at han forsøkte å selge kunstgjenstander for å kjøpe et fly, skriver National Geographic.

Christophersen hevder at salget av stjålne antikviteter nærmest er på høyde med salg av narkotika på verdensbasis.

– Det omsettes for enorme verdier, sier han.

Steler for å omsette

I 2015 la terrorister fra IS den irakiske byen Hatra i grus med bulldosere og slegger.

– Men før IS ødela museene stjal de gjenstander de kunne omsette og ødela resten. Det er helt grotesk. I Afghanistan har Taliban kontroll over narkotikatrafikken i tillegg til en stor del av antikvitetsmarkedet. Disse tingene går sammen, sier han.

Leder av Blue Shield Norge, Axel Mykleby mener det er uenighet om dette blant fagfolk:

– Det er ikke enighet om hvor mye av inntektene fra salg av plyndring på museer og arkeologiske funnsteder som er med på å finansiere krig. Mange mener inntektene er overvurderte, sier Mykleby.

Historisk krigsstrategi

Josephine Munch Rasmussen

HISTORISK KRIGSSTRATEGI: Å selge stjålen kunst, sier Josephine Munch-Rasmussen.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Plyndring av kulturminner, templer og graver har vært en viktig krigsstrategi opp gjennom historien.

– Man ødelegger sporene av den materielle historien i et område, religiøse tradisjoner forsvinner gjennom plyndring av hellige gjenstander; og også folks personlige tilknytning til familiehistorie gjennom ødeleggelse og plyndring av graver, sier Josephine Munch-Rasmussen ved Institutt for arkeologi, konservering og historie, og fortsetter:

– Helt opp til Napoleonskrigene var det vanlig at soldater fikk deler av lønnen i form av krigsbytte, som også ofte ville være det vi i dag kaller kulturminner.

Terrorister selger, Vesten kjøper

Å ta krigsbytte er ikke lov, ifølge folkeretten. Men løse kulturminner plyndres i krig likevel og er en viktig finansieringskilde for IS, for eksempel.

– At IS profitterer på plyndring av kulturminner må etter mitt syn anses som en form for krigsbytte.

Munch Rasmussen sier at det ironisk nok er Europa, deler av Asia og USA som utgjør det største markedet for disse krigsbyttegjenstandene.

– Plyndringen er profitabel for IS og andre fordi kunst- og antikvitetsmarkedet etterspør løse, plyndrete, fragmenterte historiske gjenstander.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP