Hopp til innhold

– Jeg turde ikke blunke til tider

Årets deltagere i «Mesternes mester» sletter den ene rekorden etter den andre, noe programleder Dag Erik Pedersen ikke legger skjul på at var en liten utfordring for NRK.

Video Mesternes mester - klipp fra bordtennisøvelsen

Deltagerme i «Mesternes mester» er så gode at reglene må justeres underveis for å kunne kåre en vinner.

Allerede i de to første programmene av årets sesong ble det satt flere nye rekorder. Og deltagernes blodsmak er på ingen måte mindre under konkurransene i lørdagens episode.

Pulveriserer rekorder

Programleder Dag Erik Pedersen må innrømme at han ble overrasket over å se hvor høyt nivået er på årets deltagere.

Les også: Lover tidenes sprekeste deltagere

– De har jo regelrett pulverisert mange av rekordene fra tidligere sesonger. Jeg syntes vi satte tonen ganske bra i fjor, med sterke deltagere som Ailo Gaup og «Finken», men i år er det nesten nifst å se hvor sterke enkelte av deltagerne er, sier Pedersen til NRK.no.

Les også: En av disse blir Mesternes Mester

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mesternes mester 2012, Dag Erik Pedersen og Bente Nordby

Programleder Dag Erik Pedersen bryter inn i konkurransen for å fortelle deltagerne at reglene endres for å gjøre øvelsen vanskeligere. Bente Nordby er blant de som fortsatt holder koken i varmen.

Foto: NRK

Må stå på ett ben

I lørdagens episode av «Mesternes mester» blir deltagerne testet i «fokus». Blant øvelsene de må gjennom, er den velkjente «holde en bordtennisball sprettende mot racketen så lenge som mulig». Den gjennomsnittelige av oss holder vel ut et par minutter hvis vi har en viss ballkontroll. Hva med de tidligere mesterne?

Etter over 30 minutter i solsteken og tusenvis av ensformige sprett, innser at Dag Erik Pedersen og produksjonsteamet at noe må gjøres for at de skal kunne kåre en vinner av øvelsen før solen går ned.

Deltagerne får derfor beskjed om at resten av konkurransen må gjennomføres på ett ben. Se video i toppen av artikkelen!

Ble helt gal

Mesternes Mester 2012, Bente Nordby

Bente Nordby forventer tøff motstand i årets sesong av «Mesternes mester».

Foto: Inger-Marit Knap Sæby

Tidligere fotballkeeper Bente Nordby var blant deltagerne som viste seg å ha ballkontroll langt over det normale. Men også hun må innrømme at det ble ganske ensformig til slutt.

– Ja, uten tvil. Og for å være helt ærlig: Ganske kjedelig, forteller hun til NRK.no.

Selv om OL- og VM-vinneren er vant til å leke seg med ball, synes Nordby det var ekkelt å stå så lenge.

– Jeg følte etter hvert at gresset vokste opp mot meg, og ble helt gal i øynene. Til tider turde jeg ikke blunke fordi jeg var redd for å miste fokus, avslører keeperlegenden.

– Jeg prøvde å tulle litt med gutta for å få litt variasjon, men fikk ingen respons.

Forventet tøff motstand

Selv hadde ikke 37-åringen særlig høye forventninger til sin egen fysiske form før avreise til Ungarn, og forteller at hun omtrent ikke hadde mosjonert en gang etter at hun la opp som fotballspiller i 2007.

– Jeg forventet å møte tøff motstand. Noen av de andre deltagerne var ekstremt godt trent, og hadde omtrent ikke rukket å legge opp før «Mesternes mester», sier hun med et smil.

– Helt rått med 22 minutter

Aller mest imponert har Dag Erik Pedersen hittil vært over Tor-Arne Hetland og Linda Cerup-Simonsen, som i forrige program duellerte i ufattelige 22 minutter i melkesyreøvelsen «90 grader».

– Dette er jo en øvelse hvem som helst kan prøve seg på hjemme, og da er det helt rått å se hvor lenge de klarer å sitte i den stillingen i forhold til «vanlig dødelige» mennesker, mener den tidligere toppsyklisten.

Men hvem er det som ender opp med å bli den første som må reise hjem? Det får du se i lørdagens episode av «Mesternes mester», som sendes på NRK1 klokken 19.55.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober