Hopp til innhold

– Jeg er en lat musiker

Frode Alnæs gidder ikke skrive noter til sin nye låt, og legger sin lit til at musikerne fikser det likevel.

Frode Alnæs med band

Frode Alnæs er imponert over musikerne Rune Arnesen, David Wallumrød og Sondre Meisfjord som spiller på Postkort-låten hans.

Foto: Sjur Sætre / NRK

Musikerne har hørt ham spille låten to ganger i kontrollrommet før de går i studio.

Selv er han så fornøyd med låten han har lagd til Postkort 2012, at han vil ha den med på soloplaten sin.

– Jeg skal vise dere bildet, sier han til bandet. Han sier det høyt for å overdøve de ivrige musikerne og sin egen gitarspilling.

Et bilde av stille hav og fjell, tatt av Randi Skaug under hennes fantastiske padletur nordover mot Russland i sommer, har inspirert Frode Alnæs til å skrive låten «The longer way home».

Han er en av 13 norske artister som nå lager musikk inspirert av bilder folk har sendt inn til NRK i år.

Her kan du høre innslaget om Frode Alnæs og høre en smakebit av låten:

Skaug er storfan av Frode Alnæs og utbrøt «han er bedre en Stones» da hun fikk vite at han valgte hennes bilde.

Flinke musikere

Teksten til låten er skrevet av Hågen Rørmark, og Alnes har skrevet melodien. Eller, han har strengt tatt ikke skrevet melodien.

– Jeg er en lat musiker, jeg gidder ikke skrive noter engang, innrømmer han.

– Jeg kan skrive noter altså, men det er det som er så bra med disse gutta, de tar den med en gang, sier Alnæs.

Vil ta vare på tida

Alnæs blir sannsynligvis den eneste Postkort-artisten som synger på engelsk.

– Det får stå sin prøve, sier han.

– Jeg holder på med soloplate, og da blir den kanskje med på platen min også, men den er skrevet til Postkort 2012 altså, presiserer han.

Han mener budskapet i bildet, og låten er verdt å tenke på.

– Vi er tilgjengelig på alle mulige måter hele tida, og det er noe med å padle rolig oppover kysten og ta tida tilbake, sier han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober