Hopp til innhold

– Håper filmen aldri blir laget

Jørn Stubberud reagerer sterkt på at det blir laget Hollywoodfilm om Mayhem. Selv samarbeider Mayhem-bassisten med norsk filmselskap om spillefilm om bandet.

MUSIKK

REAGERER: Jørn Stubberud (i front) håper filmplanene til Jonas Åkerlund går i vasken. Her sammen med Mayhem-medlemmene Rune Eriksen og Sven Erik Kristiansen.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Den svenske filmprodusenten Jonas Åkerlund skal lage filmen «Lords of Chaos», med Ridley Scotts selskap Scott Free som produsenter.

Filmen skal handle om det norske black metal-bandet Mayhem, og det får bandets bassist til å se rødt.

– Jeg blir irritert over at de lager en film om Mayhem uten å kontakte oss. De er ikke interessert i detaljer, de har en annen agenda, sier Jørn Stubberud til NRK.

– Bare fjas

Sammen med kompisene, avdøde Øystein Aarseth og Kjetil Manheim startet Jørn Stubberud i 1984 Mayhem, som ble pionerer innen svartmetall-sjangeren internasjonalt.

Jeg blir irritert over at de lager en film om Mayhem uten å kontakte oss.

Jørn Stubberud, Mayhem-bassist

Bandets historie inneholder også gravskjending, kirkebranner, selvmord og drap.

– Jeg håper filmen aldri blir noe av, sier Stubberud, som er det eneste originalmedlemmet som er igjen i bandet.

I flere år har det vært planlagt en filmatisering av black metal-boka «Lords of Chaos» av Didrik Søderlind og Michael Moynihan. Nå ser det ut til at prosjektet realiseres.

Didrik Søderlind

VIL IKKE KOMMENTERE: Forfatteren av «Lords of Chaos», Didrik Søderlind, vil ikke svare på kritikken fra Stubberud.

Foto: Arnfinn Pettersen

– Boka er bare fjas og basert på sitater fra norsk tabloidpresse. Den er usmakelig, det mener samtlige som er verdt å lytte til innen norsk black metal, sier Stubberud.

Forfatter Didrik Søderlind vil ikke kommentere kritikken fra Stubberud og vil heller ikke si om han har vært i kontakt med det amerikanske produksjonsselskapet.

– Jeg synes det er for tidlig i prosessen til å si noe om prosjektet, sier Søderlind.

Under arbeid

Bassisten skrev for halvannet år siden kontrakt med det norske filmselskapet Motion Blur om å utvikle en spillefilm.

– Vi vil fortelle historien om 14-åringene Øystein, Jørn og Kjetil som i 1984 dannet Mayhem. Bandet stod for sataniske referanser og som fikk et image som ble vanskelig å håndtere. Vi vil fortelle den ekte historien, sier Espen Horn, produsent og daglig leder i Motion Blur.

Den norske spillefilmen, som har arbeidstittelen «The True Mayhem – The cradle of Black Metal» er under arbeid.

mayhem 2010 inferno mayhem 2010 inferno

FILMSAMARBEID: Bassist Jørn Stubberud samarbeider med det norske filmselskapet Motion Blur om spillefilm om Mayhem.

Foto: Gitte Johannessen / NTB

–– Manuset er snart ferdig og vi regner med å få fullfinansiert filmen i 2015/2016. Produksjonen starter neste år, forteller han.

–Trist

Filmprodusenten reagerer på Jonas Åkerlunds og Scott Frees filmplaner.

– Det er trist. Dette er Jørns historie. Han er foregangsfiguren, og det er klart han blir forbannet for at folk lager film om bandet uten å kontakte dem, sier Espen Horn.

– Hva blir forskjellen på filmene?

Mayhem-konsert i California

PIONERER: Mayhem anses som pionerer innen black metal-sjangeren. Her fra en konsert i California.

Foto: "Apeshit", Flickr

– At vi samarbeider med sannhetsvitnet Jørn Stubberud. Vi er trygge på at vi har fordelen ved at vi forteller den egentlige historien og er historisk etterrettelige.

– Ingen solskinnshistorie

Jørn Stubberud sier han egentlig ikke ønsker noen film i det hele tatt.

– Dette er jo ingen solskinnshistorie som skal handle om suksessen til Mayhem. Det blir en trist film som skal handle om personlige og uheldige episoder.

– Hvorfor har du likevel valgt å inngå dette samarbeidet?

– Det kommer film uansett, og da føles det bedre at det gjøres riktig og historisk korrekt. Motion Blur har respekt for materialet, sier Stubberud.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)