Hopp til innhold

– Gleder meg aldri til konserter

Den norske popkometen Emilie Nicolas forbereder seg til en travel festivalsommer, men forteller at hun som regel gruer seg til konserter.

Popartisten er lørdagsgjest i Dagsrevyen 04.07.15.

Etter gjennombruddet med sin egen versjon Dumdum Boys-låten «Pstereo» i 2013 har det vært knyttet store forventninger til Emilie Nicolas Kongshavn fra Bærum.

Forventningene ble innfridd med fjorårsalbumet «Like I'm A Warrior» som ble hyllet av et samlet anmelderkorps. 27-åringen ble i januar kåret til «Årets Popsolist» og «Årets Nykommer» under Spellemannsprisen , men prisene har hun gjemt i en krok i studioet hvor hun arbeider.

– De har jeg gjemt. Jeg liker ikke å vise de frem.

Hvorfor?

– Det er fint å være litt ydmyk, sier Nicolas og henviser til janteloven.

Travel sommer

Emilie Nicolas forteller hun at de siste ukene har hatt 18-timers arbeidsdager for å øve til en svært travel festivalsommer.

Neste uke spiller hun konsert i London før hun de neste to månedene skal spille på blant annet Moldejazz, Slottsfjellfestivalen, Malakoff i Nordfjoreid og Øyafestivalen i Oslo.

På tross av at hun har blitt hyllet for sine opptredener, forteller hun at hun alltid er nervøs før hun skal på scenen.

– Jeg gleder meg aldri til en konsert, det er mer sånn at jeg gruer meg. Men når jeg er ferdig med en konsert er jeg sykt lykkelig. Da er jeg alltid veldig glad.

– Jeg vil bli tatt alvorlig

Nicolas prøver å unngå rampelyset og beskriver seg selv som privat, noe hun tror gjør at publikum tar henne alvorlig.

– Hvis jeg kommer ut og sier «Shallabais alle sammen, her kommer jeg med en låt», så er det kanskje vanskeligere å nå ut med det jeg vil si.

– Budskapet mitt og det jeg synger om er personlig, vanskelig og alvorlig. Jeg vil bli tatt alvorlig og derfor syns jeg det er greit å ikke være så jovial.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober