Hopp til innhold

– Full granskning av norske og danske Aller

Den danske Se og Hør-skandalen vokser i omfang. Nå skal hele Aller-konsernet, også den norske delen, granskes.

Pål Thore Krosby

Danske Se og Hør har en norsk administrerende direktør, Pål Thore Krosby. FOTO: ALLER/Scanpix

En rekke tekstmeldinger som danske medier har fått tak i, viser hvordan danske Se og Hørs hemmelige kilde overvåket pengebruken til kjendiser og kongelige.

Flere tidligere ansatte i danske Se og Hør har de siste dagene bekreftet at de har vært med på å overvåke kjendiser.

Aller har nå nedsatt en ekstern granskingskommisjon, opplyser konsernets norske administrerende direktør, Pål Thore Krosby.

– Når det påstås at det har foregått ulovligheter i en av våre redaksjoner, er det en situasjon vi tar sterkt avstand fra, sier Krosby.

Krosby understreker at det er for tidlig å trekke noen konklusjoner.

Lars Løkke Rasmussen, Iben Hjejle, prins Henrik

– BLE OVERVÅKET: Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (fra venstre), skuespiller Iben Hjejle og Danmarks prins Henrik er blant kjendisene som Se og Hør ifølge danske medier skal ha overvåket kredittkortaktiviteten til.

Foto: Fred Prouser/Don Emmert/Krister Sørbø / Reuters/Afp/NTB Scanpix

– Miks av fiksjon og fakta

I boka «Livet, det forbandede» forteller den tidligere Se og Hør-journalisten Ken B. Rasmussen om ukebladets metoder i perioden 2008 til 2012.

Han hevder at journalister i ukebladet, med sjefredaktørens godkjennelse, skal ha betalt en IT-ekspert for å overvåke kredittkortaktiviteten til danske kjendiser.

Rasmussen fikk sparken i Se og Hør etter en omstrukturering. Han innrømmer at hevn mot sin tidligere arbeidsgiver delvis var motivet for å skrive boka.

– Dette er en bok, skrevet av en tidligere medarbeider, som lager en miks av fiksjon, egne oppfatninger og virkeligheten, sier Krosby.

Aller har imidlertid gitt en ekstern granskingsgruppe frie tøyler til å undersøke alle nivåer i konsernet, alt fra økonomiske forhold til e-post og servere.

– Vi må finne ut om det har foregått ulovligheter, hvilket omfang det har hatt, hvordan det kunne skje og hvem som har tillatt det. Når alle fakta og sannheten har kommet frem, skal vi handle deretter, sier administrerende direktør Pål Thore Krosby.

– Aqua-Lene overvåket

Ifølge den danske avisen BT skal Aqua-Lene (40) være en av 28 danske kjendiser som ble overvåket av danske Se og Hør.

Også skuespiller Mads Mikkelsen skal være rammet. Han går sammen med fem andre danske kjendiser og anmelder danske Se og Hør. Advokat Brian Werner Larsen, som har fått oppdraget, sier at han mener pressen har brutt lover.

– Og jeg har på vegne av mine klienter Iben Heilo, Casper Christensen, Rigmor Zobel, Jesper Ravn, Pelle Hvenegaard og Mads Mikkelsen valgt å sende inn en politianmeldelse, sa Werner Larsen til Berlingske Tidende.

– Uheldig sak

Kjersti Løken Stavrum

Kjersti Løken Stavrum leder Pressens Faglige Utvalg i Norge

Foto: NTB scanpix

Lederen i Pressens Faglige Utvalg i Norge, Kjersti Løken Stavrum, mener at denne saken er ødeleggende for danske Se og Hør.

– Det å snoke i kjente menneskers privatliv er verken samfunnsnyttig eller viktig for allmennheten, sier hun.

Men hun ønsker diskusjonen om pressens metoder velkommen.– Det er et paradoks at pressen av og til må begå lovbrudd for å få frem viktige opplysninger, men jeg tror ingen mener at disse sakene er viktige nok til det, sier hun.

Hun viser også til at vi i Norge hadde en lignende diskusjon da tidligere Se og Hør- journalist Håvard Melnæs ga ut bok om ukebladets arbeidsmetoder. Den het «En helt vanlig dag på jobben».

Melnæs hevdet at norske Se og Hør fikk opplysninger fra bankene, men kilden ble aldri funnet.

– Permittert

I Danmark er den mistenkte IT-eksperten, fra boken til Rasmussen, permittert fra sin jobb i Nordea, der han nå arbeider.

Tidligere denne uken måtte tidligere sjefredaktør i Se og Hør, Henrik Qvortrup gå fra sin nåværende jobb som politisk redaktør i TV2 på grunn av saken.

Den tidligere nyhetssjefen i ukebladet, Lise Bondesen, ble onsdag sendt på ferie på ubestemt tid fra sin nåværende jobb i Ekstra Bladet.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober