Hopp til innhold

– Dreper tegneseriehelter for PR

Kjente, amerikanske tegneseriehelter har den siste uka blitt drept eller endret kjønn. – Typisk amerikansk, mener tegneserieekspert.

Captain America og Archie

ENDRET: Store grep har blitt gjort med tegneseriefigurene Archie og Captain America den siste tiden. – Et ønske om å være i takt med tiden, mener tegneserieekspert.

Foto: Marvel Comics/HANDOUT / Reuters

Det har vært en begivenhetsrik uke for tre profilerte tegneseriehelter. Hør bare:

Kvinnelig Thor

KJØNNSSKIFTE: Marvel Comics tar store grep og vil la Thors rolle gestaltes av en kvinne.

Foto: Marvel Comics
Morten Harper

SALG: Tegneserieekspert Morten Harper tror at endringene skyldes at man vil favne bredere.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK
Melina Edvardsen

MODERNISERING: Tegneserieentusiast Melina Edvardsen sier at seriene innimellom må ta grep og endre seg.

Foto: Privat
Tonje Tornes byline

ACTION: Tegneserieredaktør Tonje Tornes i Egmont tror at fansen forventer at det må skje store ting i seriene.

Foto: Lars Myhren Holand

Forfatter og tegneserieekspert Morten Harper har aldri opplevd så mange endringer i tegneserieverdenen på så kort tid, og tror at grunnen til endringene er sammensatt.

Markedsføring og modernisering

– De opprinnelige superheltseriene er ekstremt hvite og ekstremt mannsdominerte og det er flere tiår siden figurene ble laget. Så disse endringene har nok blitt gjort for å gjøre superheltseriene mer i takt med tiden, tror han.

Han sier at tegneserier tradisjonelt har vært en guttegreie. Å endre kjønnet til Thor er nok et forsøk på å favne bredere og dermed øke salget, tror Harper.

– Hva synes du om dette?

– Man kan si at det bryter med ånden når man endrer de gamle heltene. Det beste ville vært å lage nye figurer i stedet for å forandre på de gamle. Og det syns jeg er et uttrykk for en svakhet med superheltseriene – at de henger fast ved de gamle heltene, og endrer personlighet hos dem, i stedet for å utvikle nye figurer, sier han.

Han sier at historisk sett er det slik at forlagene eier rettighetene til figurene, men hvis nye figurer skapes så er det personen som skaper figuren som eier rettighetene.

– Så i stedet for å miste eiendomsretten og slippe til nye figurer, så endrer de heller de eksisterende figurene, sier han.

– Stadig flere jenter leser tegneserier

Tegneserieentusiast og bibliotekar, Melina Edvardsen, mener også at slike endringer er en del av en moderniseringsprosess hos de store selskapene DC Comics og Marvel.

– En tegneserie kan ikke bli stående stille i 50 år, og iblant må de fornye seg. De store selskapene vil gjerne gjøre noe radikalt, men samtidig vil de ikke fornærme noen. Da gjør de politisk korrekte endringer, som for eksempel å gjøre Thor til en kvinne.

Edvardsen mener det at Thors jobb blir overtatt av en kvinne er et resultat av at flere kvinner leser superheltserier.

– Kvinner som superhelter er jo et hett tema om dagen. Marvel har også introdusert en kvinnelig superhelt for litt siden, sier hun, og viser til den 16 år gamle muslimske superknyttneven Kamala Khan.

– Fansen ønsker omveltninger

Tegneserieredaktør Tonje Tornes i Egmont, som er Norges store serieforlag, sier at dette er et svar på publikums ønske i USA om forandring fra tid til annen.

– Fansen ønsker litt omveltninger og forventer at Marvel og DC Comics skal gjøre store stunt. Kanskje er det for å få PR, men kanskje også fordi fansen forventer at det snart må skje noe med Thor, sier hun.

Egmont arbeider mest med humorserier, og samarbeider tett med skaperne. Men Tornes sier at de aldri kunne ha gått til skaperne og sagt at de krever endringer hos karakterene fordi de tror det ville blitt et bra markedsstunt.

I USA er det som regel forlagene som eier figurene, mens i Norge er det serieskaperne som eier figurene. Men Stomperud er et unntak:

– Vi eier Stomperud, men vi har ingen planer om å gjøre ham til en kvinne med det første, sier Tornes.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.