Hopp til innhold

– «Snømannen»-produsent til NRK: Gleder oss til å filme i Oslo

Produsent Piodor Gustafsson sier at større deler av «Snømannen»-filmatiseringen enn tidligere varslet vil bli spilt inn i Oslo. Norges filmkommisjonær Truls Kontny stråler over at insentivordning og ekstratilskudd fra Oslo kommune nå kan få Harry Hole hjem.

Restaurant Schrøder / Truls Kontny

VIL HA HOLE HJEM: Filmkommisjonær Truls Kontny vil gjerne at filmens Harry Hole skal frekventere Restaurant Schrøder, slik bokens versjon gjør. Med insentivordning og ekstra midler fra Oslo kommune kan han få drømmen oppfylt.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK / NFI

– Dette er en god dag! sier filmkommisjonær Truls Kontny, som jobber med å legge til rette for filmproduksjoner i Norge.

Tidligere i dag kunne NRK melde at Regjeringen vil gå inn for en insentivordning for film, der produsenter kan få refundert deler av kostnadene sine ved å legge innspillingen til Norge.

I går bestemte Oslo kommune seg for å spytte inn halvannen million for å få den internasjonale filmatiseringen av Jo Nesbøs Snømannen til Oslo.

Kan holde Hole i Oslo

Dermed kan to av de største hindrene for at filmens Harry Hole skal kunne tråkke gatelangs i virkeligetens Oslo, være ryddet av veien på én og samme dag.

– Dette har jeg jobbet for i ti år. Det er helt utrolig at vi nå kommer til å få det til, sier Norges filmkommisjonær Truls Kontny.

Det har tidligere fryktet i at Stockholm skulle gestalte rollen som Oslo i utendørsscenene i filmen, som skal regisseres av svenske Tomas Alfredsson.

Sverige har heller ingen insentivordning, men nyter godt av lavere kostnader på varer og tjenester.

– Norge ligger 20 prosent over kostnadsnivået i Stockholm, forteller Kontny, som mener at alt nå ligger til rette for at i hvert fall deler av filmen kan bli spilt inn i Oslo.

– Sjansene våre er betydelig større nå som regjeringen varsler insentivordning og Oslo kommune legger penger på bordet.

– Ambisjonen har alltid vært Oslo

«Snømannens» svenske produsent Piodor Gustafsson bekrefter at det siste døgnet har styrket Oslos kandidatur som innspillingssted.

– Ambisjonen har hele tiden vært å la filmen utspille seg der den er skrevet. Spørsmålet har vært hvor mange filmdager produksjonen har råd å legge til Norge, skriver Gustafsson i en e-post til NRK.

Nå takker han Oslo kommunes engasjement og regjeringens varslede insentivordning for at en betydelig større del av produksjonen kan legges til Norge.

– Jeg vil imidlertid påpeke at det ennå ikke er tatt en endelig avgjørelse om å sette i gang produksjon, og at beslutningen om hvor innspillingen finner sted, vil bli tatt når det skjer. Vi er likevel veldig glade over beslutningen, og ser frem til å filme i Norge når det er dags, sier Gustafsson.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober