Hopp til innhold

Ble lurt av Waleed Ahmed: – 18 måneders fengsel er en vits

Investor Todd Weinberg ble lurt av Waleed Ahmed (21). Han mener det er latterlig at nordmannen ber om en mildere straff for Bieber-bedrageriet.

Todd Weinberg

Investoren Todd Weinberg tapte nærmere 6 millioner kroner da han trodde 21 år gamle Waleed Ahmed satt på eksklusive rettigheter til Justin Bieber-konserter. Her utenfor hjemmet sitt i Danville, nord for San Fransisco.

Foto: Ihlebæk, Andreas / VG

Waleed Ahmed har erkjent seg skyldig i å ha ha svindlet investoren Todd Weinberg.

Ahmed skal ha fått investoren til å betale én million dollar, ca. 5,7 millioner kroner, for å få enerett til fem av Justin Biebers skandinaviske konserter våren 2013.

Saken er blitt etterforsket av Federal Bureau of Investigation (FBI) og Major Frauds Section, som har ansvar for de største og mest alvorlige «hvitsnippforbrytelsene» i USA.

Mandag kunne NRK.no fortelle at Waleed Ahmed håper på en straff på 18 måneder, slik at han så raskt som mulig kan vende tilbake til Norge og senere til videre studier ved HULT International Business School i London.

Den amerikanske rettsinstansen som foreslår soningstiden for nordmannen, det såkalte «probation office», anbefaler 63 måneders fengsel.

– En vits

Den amerikanske investoren Todd Weinberg er for tiden på ferie med familien, og er ikke kjent med opplysningene da NRK.no tar kontakt.

Weinberg blir overrasket når NRK.no forteller ham at forsvareren går inn for en fengselsstraff på 18 måneder.

– Jeg blir frustrert over å høre dette. En straff på 18 måneder er å betrakte som en vits, tatt i betraktning at han ikke bare har begått kriminalitet mot meg, men også mot andre uskyldige ofre, sier Weinberg til NRK.no.

Maksimumsstraffen for denne type bedrageri er 20 år i staten California.

– Jeg fikk beskjed fra påtalemyndigheten om at Waleed kunne få en maksimumsstraff. Så du kan tenke deg hvordan det ville føles dersom han bare må sone ett til fem år bak murene, sier Weinberg til NRK.no.

Den amerikanske forretningsmannen legger til at dersom Waleed Ahmed er i stand til å betale tilbake pengene han svindlet til seg – rundt 6 millioner norske kroner – så vil en fengselsstraff på fem til ti år være passende.

Men dersom Waleed Ahmed ikke kan gi ham økonomisk oppreisning, mener Weinberg at nordmannen fortjener 20 år i fengsel.

Waleed Ahmeds forsvarer, Humberto Diaz, har ikke svart på NRKs gjentatte henvendelser siden mars 2013.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Waleed Ahmed i Porsche

Her poserer Waleed Ahmed i en Porsche i Oslo, kun få dager før han ble arrestert på flyplassen i San Fransisco. Porschen var registrert i navnet til et familiemedlem.

Foto: Rashid Akrim, NRK

Viste bilder med kjendiser

Waleed Ahmed møtte Todd Weinberg høsten 2012, og presenterte en rekke skriftlige avtaler som kunne dokumentere at Ahmed hadde en eksklusiv avtale med Scooter Braun Management, selskapet som representerer den platinaselgende popstjernen Justin Bieber.

Den 21 år gamle Ahmed fortalte investoren at han trengte én million dollar – eller 5,7 millioner norske kroner – for å sikre seg de skandinaviske konsertstedene.

Investeringen i Waleed Ahmeds påståtte konsertavtale skulle sikre Todd Weinberg over 50 millioner kroner i fortjeneste, ifølge FBI-rapporten som NRK.no har fått tilgang til.

For å vinne tilliten til Weinberg, sendte Waleed Ahmed ifølge amerikanske etterforskere og svindelofferet selv, bilder hvor han poserer med norske kjendiser, deriblant kronprinsparet.

21-åringen presenterte også e-poster fra Konsert Service Gruppen og Telenor Arena, som kunne verifisere avtalene om Justin Bieber-konsertene.

Hverken Telenor Arena eller Konsert Service Gruppen har noen tilknytning til saken, og e-postene viste seg i ettertid å være forfalsket.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Waleed Ahmed og dronning Rania av Jordan

Waleed Ahmed skal ha brukt sine korte møter med prominente personer for alt det var verdt. Her med prinsesse Rania av Jordan.

Foto: Privat

Overførte penger til Waleed

Men Todd Weinberg ble overbevist om at den unge nordmannen hadde sysakene i orden og overførte én million dollar – ca. 5,7 millioner norske kroner – til Waleed Ahmed.

Pengene endte opp på ulike kontoer som Ahmed disponerte hos DNB, ifølge FBIs rapport.

At Weinberg møtte Waleed Ahmed personlig, og fikk se dokumentasjon på fra Justin Biebers management, gjorde også at han følte seg trygg på at avtalen ville gå i boks uten problemer.

– På dette tidspunktet virket alt så riktig og detaljene stemte så godt overens med virkeligheten. Dessverre var det bare løgn og bedrag, og jeg befant meg midt i en storstilt svindel, sier den amerikanske investoren til NRK.no.

Glad han er i fengsel

– Det var den mest stressende opplevelsen jeg har hatt i hele mitt liv. Jeg har aldri kjent en slik angst på kroppen før. Jeg var et vrak og slet med anger, skyldfølelse, sinne, frustrasjon og skuffelse.

Men Todd Weinberg finner en viss trøst i at nordmannen ble arrestert og at han tilbrakt de siste åtte månedene i varetektsfengsel.

– Det har gjort at jeg har fått sove om nettene med en viss grad av fred, siden jeg vet at han vil bli stilt ansvarlig for sine handlinger.

Han roser FBI for arbeidet de har gjort gjennom hele prosessen. Selv om det fremdeles er mange ubesvarte spørsmål, er han takknemlig for at de tok kjapt tak i saken og innhentet Waleed Ahmed før han forlot USA igjen.

I vitnemålet som Waleed Ahmed har skrevet til dommeren, understreker nordmannen at han vil betale tilbake alt han skylder Todd Weinberg.

På spørsmål om han tror han vil få pengene tilbake, svarer investoren at han er en «forsiktig optimist».

– Jeg tror ikke jeg vil få tilbake alt med en gang. Men jeg mener Waleed må være ansvarlig for å betale tilbake pengene han stjal fra meg, selv om det tar ham hele livet, sier Weinberg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Todd Weinberg og Waleed Ahmed

Investor Todd Weinberg roser FBI, og er glad for at nordmannen er i fengsel.

Foto: privat/NRK

Trodde han møtte Biebers manager

Investoren forteller at han fremdeles jobber med å komme seg på føttene etter at han ble lurt, og har lidt et økonomisk tap på nærmere 6 millioner norske kroner.

Weinberg har vært investor og entreprenør i California de siste tolv årene. Han understreker at han opp gjennom årene har lært at man må utvise forsiktighet og kløkt i investeringene sine.

Til NRK.no forteller Weinberg at han kanskje så igjennom fingrene når noen varsellamper begynte å lyse. Han ble blendet av det handlet om store konserter med verdensstjernen Justin Bieber, og uroen hans stilnet da han selv fikk prate med Nano Tissera, Biebers manager, på telefonen.

I ettertid viste det seg at person som Weinberg hadde pratet med, slettes ikke var Nano Tissera og heller ikke jobbet for Justin Bieber. Det var en person som Waleed Ahmed hadde fått med på svindelen, ifølge FBI og påtalemyndigheten.

– Når jeg ser tilbake kunne jeg ønske at jeg insisterte på å møte Nano Tissera personlig, istedenfor å utveksle e-poster og snakke med ham over telefonen.

NRK.no har gjentatte ganger prøvd å komme i kontakt med Scooter Braun Management, men henvendelsene er ikke blitt besvart.

Lært en lekse

Todd Weinberg forteller at han lært mye av møtet med Waleed Ahmed.

– Jeg hører faren min i bakhodet, og tenker på det han fortalte meg da jeg var liten: «Sønn, hvis noe virker som det er for godt til å være sant, så er det sannsynligvis det». Wow, det har jeg virkelig lært på den harde måten. Jeg har også lært at jeg må stole på magefølelsen, og ikke haste inn i store avgjørelser, sier investoren til NRK.no.

Todd Weinberg forteller at han også er blitt mer skeptisk til mennesker og deres motiver.

– Jeg pleide å tro det beste om folk og tro at de fleste mennesker hadde gode intensjoner. Det bildet har Waleed ødelagt for meg.

Ahmed har selv avslått forespørselen om et intervju med NRK. Familien til Ahmed ønsker heller ikke å snakke med pressen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober