Rupert Murdoch - Mediemogul James Murdoch er ikke skikket til å lede et internasjonalt selskap, mener britiske parlamentarikere. - Foto: OLIVIA HARRIS / Reuters

Mediemogul James Murdoch er ikke skikket til å lede et internasjonalt selskap, mener britiske parlamentarikere.

Foto: OLIVIA HARRIS / Reuters

– Murdoch ikke skikket til å lede internasjonalt selskap

Rupert Murdoch er ikke skikket til å lede et internasjonalt selskap, mener britiske parlamentarikere.

– Rupert Murdoch har villedet myndighetene, og er ikke skikket til å lede et stort internasjonalt selskap.

Slik konkluderer britiske parlamentarikere i en ny rapport om telefonavlyttingsskandalen i Murdochs medieselskap News Corporation.

– Lukket bevisst øynene

Det britiske parlamentets kulturkomité startet arbeidet med rapporten kort tid etter at den kontroversielle britiske avisen News of the World ble lagt ned i juli i fjor.

Bakgrunnen for nedleggelsen var avsløringene om avisens omfattende bruk av ulovlig telefonavlytting som journalistisk metode.

Spesielt vakte det sterke reaksjoner da det kom fram at avisens journalister hadde hacket seg inn på telefonsvareren til 13 år gamle Milly Dowler, som ble kidnappet og drept i 2002.

Rapporten slår fast at ledelsen i selskapene som eide avisen, News International og News Corporation, bevisst lukket øynene for telefonavlyttingen.

Dermed mener de mediemogulen James Murdoch og hans sønn James må stå til ansvar.

Delt langs partilinjer

Ikke hele komiteen bak rapporten ønsket å inkludere kommentarer om Murdochs ansvar i saken og hans skikkethet som leder av et stort internasjonalt selskap.

Alle de fire komitémedlemmene fra statsminister David Camerons konservative parti, Tory, nektet å godkjenne kommentarene om Murdoch.

Men med stemmene fra Labour og liberaldemokratenes medlemmer ble de likevel vedtatt.

Ett av Torys komitémedlemmer, Louise Mensch, beskyldte opposisjonspartiene for å bruke rapporten til å påvirke den britiske kringkastingsmyndigheten Ofcom.

Ofcom er nå i ferd med å vurdere om TV-selskapet BSkyB, som Murdochs News Corporation eier 39 prosent av, fortsatt er skikket til å beholde lisensen sin i Storbritannia.

Murdoch slår tilbake

– Komiteens kommentarer er uberettigete, skriver Murdochs News Corporation i en pressemelding.

Selskapet påpeker at komiteen er delt langs partipolitiske skillelinjer, og sier i tillegg at de allerede har gjort grep for å rette opp i de feilene som rapporten dokumenterer at har vært begått.

Dagen etter at rapporten ble lagt fram, gikk BSkyB offensivt med forsikringer om at de fortsatt er skikket til å sende TV i Storbritannia.

Selskapet viste til gode resultater hittil i år, og understreket at BSkyB og News Corporation er to ulike selskaper, skriver nyhetsbyrået AFP.

Telefonavlyttingsskandalen i Murdochs selskaper hindret News Corporation i å få full kontroll over BSkyB i fjor.

4. april gikk Rupert Murdoch av som styreleder i BSkyB, for å unngå at selskapet skulle bli assosiert med avlyttingsskandalen.

Siste nytt: Kultur

  • Ukraina - Foto: GENYA SAVILOV / Afp
    Foto: GENYA SAVILOV / Afp

    Kraftig økning i drap på mediefolk

    61 journalister, fotografer og medhjelpere ble drept på jobb i løpet av første halvår, skriver Journalisten. 36 av dem døde mens de dekket krigshandlinger, mens de resterende ble drept mens de dekket kriminalitet og korrupsjon.

  • Første titt på Tyldums nye film

    I dag kom første trailer til Morten Tyldums kommende storfilm «The Imitation Game». Filmen, som har Sherlock-stjernen Benedict Cumberbatch i hovedrollen, handler om livet til den homofile matematikeren Alan Turing og har premiere 14. november.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.