Hopp til innhold

Incest og trekantdrama i ny Tolstoj-dramatisering

LONDON (NRK): Med et incestuøst søskenforhold og veletablerte britiske skuespillere med overklasse-engelsk som ingredienser, har BBC laget et seks episoders fjernsynsdrama av Leo Tolstojs mursteinsroman «Krig og fred».

Krig og fred KRIG OG FRED

Natasha Rostova (spilt av Lily James) og prins Andrei Bolkonsky (James Norton) opplever kjærlighet og konflikter i BBCs dramatisering av Leo Tolstojs 'Krig og fred'

Foto: Laurie Sparham / Laurie Sparham/BBC 2015

Den snart 150 år gamle mursteinen «Krig og fred» av Leo Tolstoj (1828-1910) er igjen blitt dramatisert. Det er manusforfatter og produsent Andrew Davies (kjent for bl.a. «House Of Cards» og «Bridget Jones' dagbok») som har skrumpet de 1440 sidene inn til en seks episoders TV-serie.

Hovedrolleinnhaver hadde aldri lest boken

Blant de mest fremtredende karakterene finner vi Natasha Rostova, spilt av Lily James. Hun er en sentral i trekantdrama innad i den russiske overklassen under Napoleonskrigene.

Krig og fred KRIG OG FRED

Lily James som spiller Natasha hadde verken lest boken eller sett andra dramatiseringer av 'Krig og fred' da hun gikk på audition for en av historiens mest sentrale roller.

Foto: Laurie Sparham / Laurie Sparham/BBC 2015

James er tidligere kjent fra både «Downton Abbey» og «Eventyret om Askepott», men når NRK spør om hva slags forhold hun hadde til «Krig og fred» svarer hun kjapt:

– Jeg hadde aldri sett noen av de andre dramatiseringene, jeg kjente bare til «Krig og fred» som tittelen på en bok jeg trolig aldri ville kommet til å lese, sier hun og ler.

Men etter å ha lest seg gjennom manuset, er hun glad for å ha blitt kjent med historien.

– Jeg er SÅ takknemlig for å ha lest den, jeg er SÅ takknemlig for å ha fått denne rollen, fordi den er bare den mest fantastiske historie...og figurene..! Jeg skjønner ikke hvordan Tolstoj klarte det. Det er et mesterverk, sier James

Krig og fred KRIG OG FRED

Det er et stort persongalleri i 'Krig og fred'. (f.v.) Fedya Dolokhov (Tom Burke), Anatole Kuragin (Callum Turner), Anna Pavlovna (Gillian Anderson), Prins Vassily Kuragin (Stephen Rea), Helene Kuragin (Tuppence Middleton), Pierre Bezukhov (Paul Dano), Natasha Rostov (Lily James), Prins Andrei Bolkonskayay (James Norton), Nikolai Rostov (Jack Lowden), Sonya Rostova (Aisling Loftus), Prinsesse Marya Bolkonskaya (Jessie Buckley), Prins Bolkonsky (Jim Broadbent), Grev Ilja Rostov (Adrian Edmondson) og Grevinne Natalia Rostov (Greta Scacchi)

Foto: Mitch Jenkins/Kaia Zak / Mitch Jenkins/Kaia Zak/BBC 2015

Incestuøst søskenforhold

Mange av de filosofiske betraktningene og de krigsbeskrivelsene fra boken er blitt kuttet drastisk ned på.

Da BBC sist dramatiserte «Krig og fred» i 1972 ble det 20 episoder, nå er det seks.

Krig og Fred KRIG OG FRED

Helene Kuragin (Tuppence Middleton) driver et utspekulert spill for å skaffe seg makt og rikdom, samtidig som hun har et i overkant nært forhold til sin egen bror, Antatole.

Foto: Laurie Sparham / BBC 2015

Derimot har det nære forholdet mellom romanens femme fatale, Helene Kuragin og hennes bror Anatole fått bredere plass.

Allerede i første episode ser vi de to sammen i sengen, hvor hun åpenbart nyter noe han gjør med henne utenfor kameralinsen.

Det er Tuppence Middleton (sist sett i biroller i «Imitation Game» og «Jupiter Ascending») som spiller Helene.

– De har ikke sex, de er i en seng sammen. Hun har ikke så mye klær på, men det har hun sjelden, så det er ikke noe nytt, forsikrer Middleton.

Krig og fred KRIG OG FRED

Det er mange kjente fjes i 'Krig og fred'. Her konspirerer Anna Pavlovna (Gillian Anderson) med Vassily Kuragin (Stephen Rea)

Foto: Laurie Sparham / Laurie Sparham/BBC

Godt mottatt av anmelderne

BBC viste første episode av serien søndag, og aviser som The Guardian, The Times og Daily Telegraph ga alle «Krig og fred» gode kritikker.

«Smart historiefortelling i en episk skala» skriver The Telegraph. Anmelderen til The Times roser utvelgelsen av skuespillerne, og skriver det får det nærmest uoversiktlige persongalleriet mulig å forstå.

The Guardian liker også serien, men synes den er i overkant engelsk - det er knapt et russisk ord å høre.

Første episode av «Krig og fred» vises på NRK i kveld.

Krig og Fred KRIG OG FRED

Prins Andrei Bolkonsky (James Norton) i krigen mot Napoleons styrker.

Foto: Robert Viglasky / BBC 2015

Se også:

10 gode grunner til å se på NRK i 2016

60 timer med «Krig og fred» – russisk vri på langsom-TV

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.