Hopp til innhold

Nordmann vant filmkomponistpris

Komponisten Gaute Storaas har vunnet Nordic Film Composers Award 2011 for sin musikk til tegnefilmen «Elias og jakten på havets gull».

Gaute Storaas

Komponist Gaute Storaas hylles av juryen, som mener han har løst oppgaven med å komponere filmmusikk til «Elias og jakten på havets gull» på imponerende måte.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Dermed danket Storaas ut sine fire nordiske konkurrenter da prisen ble delt ut under filmfestivalen i København i kveld.

Juryen, bestående av britiske Jocelyn Pook, Michael Nyman, også han fra Storbritannia, og lederen av FFACE (Federation of Film and Audiovisual Composers of Europe), spanske Luis Ivars, var svært imponert over den norske komponisten:

«Et stort musikalsk verk»

«I «Elias og jakten på havets gull» har Gaute Storaas tatt utfordringen om å skrive "vegg til vegg"-musikk, og han har valgt å gjøre det med et fullt symfoniorkester. Det er blitt et stort musikalsk verk (...). Hvert av hans musikalske valg gir den enkelte scene klar mening. En kjempeoppgave, som Gaute Storaas har løst på imponerende vis,» uttrykker juryen.

I tillegg til prisen får Gaute Storaas 10.000 euro, eller nær 80.000 kroner. Det er tredje gang Nordic Film Composers Award ble delt ut.

– Musikken skal få filmen til å skinne

Lydsporet til Lise I. Osvolls film «Elias og jakten på havets gull» var klart i november i fjor. Bak lå lang tids blodslit.

– Musikken er ett av mange elementer som skal få filmen til å skinne og hjelpe til med å fortelle historien. Dersom musikken tar for mye av oppmerksomheten på galt tidspunkt, kan det forstyrre filmopplevelsen, sa Storaas til NRK i fjor.

Se og hør åpningsscenen fra «Elias og jakten på havets gull» med Gaute Storaas' musikk:

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video "Elias og jakten på havets gull"

Copyright: Filmkameratene AS

TV-vignetter og Dimmu Borgir

Gaute Storaas har foruten å komponere filmmusikken til både «Elias og jakten på havets gull» og forgjengeren «Elias og kongeskipet», laget musikk til dataspill, TV-vignetter, reklamefilmer og andre spillefilmer, som «Kvinnen i mitt liv».

Han har også samarbeidet med artister som Sissel Kyrkjebø, Jan Eggum, Elvira Nikolaisen og Dimmu Borgir.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad