Hopp til innhold

Stjernekamp-Heidi får endelig gjøre drømmerollen

Hun har spilt hovedroller på norske musikalscener i en årrekke. Men det er i kveldens Stjernekamp hun får gjøre den rollen hun drømmer mest om, når sjangrene er musikal og duett.

Heidi gjermundsen Broch synger opera i stjernekamp

Heidi Gjermundsen Broch har fått prøve seg i mange sjangre, og hun imponerte som Carmen i opera. Nå er hun på hjemmebane i musikal.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Heidi Gjermundsen Broch som toby i sweeney todd

Parallelt med Stjernekamp spiller Heidi 10 år gamle Toby i musikalen Sweeney Todd på Det Norske Teatret.

Foto: Erik Aavatsmark / Det Norske Teatret
Heidi Gjermundsen Broch

Heidi hadde hovedrollen som Donna i Mamma Mia! på Folketeatret.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX
Next to Normal

Heidi spilte bipolare Diana i Next to Normal, en rolle som ga henne både Heddaprisen og Teaterkritikerprisen.

Foto: Fredrik Arff/DNT
Which Witch

Heidi som Maria Vittoria i musikalen Which Whitch, laget av Benedicte Adrian og Ingrid Bjørnov.

Foto: Erik Berg

– Det er en drømmerolle, og jeg skulle gjerne sunget den, sier Heidi om tittelrollen i musikalen «Kristina från Duvemåla».

Musikalen er laget av ABBA-gutta Björn Ulvaeus og Benny Andersson, og en liten bit av drømmen til Heidi går nå i oppfyllelse under Stjernekamps musikalkveld når hun synger låta «Du måste finnas». Men selv om det kun er én låt, kan Heidi avsløre at hun ikke var langt unna å få hele drømmen i oppfyllelse da musikalen ble satt opp i Finland i 2012.

Selv om hun har valgt en låt som ikke er så kjent for folk flest, tror hun den har noe ved seg som alle kan kjenne igjen.

– For Kristina er det Gud som er hennes plattform i livet. Vi har alle en plattform, men når noe ødelegger for grunnmuren, sår det tvil. Sangen er veldig spesifikk, men har også noe veldig generelt ved seg, sier hun.

Fra datter til mor

Sjangermessig er Heidi denne uken godt på hjemmebane, og hun har spilt en rekke store roller de siste årene. Hun har vært Evita og Edith Piaf, og for tiden spiller hun guttungen Toby i Sweeney Todd på Det Norske Teatret.

Hun hadde også suksess i rollen som Donna i Mamma Mia! på Folketeateret i 2009. Men at hun fikk den rollen hadde hun aldri trodd da hun gikk på audition.

– På audition skulle de ha folk i 20-årene og 40-årene, og jeg var 35. Så jeg gikk på audition for rollen som dattera fordi jeg er såpass liten og har en slags letthet ved meg. Så da jeg fikk callback til mora så trodde jeg de hadde gjort en feil, sier hun.

Men hun bestemte seg for å kline til, og hun endte opp med å spille moren.

– Det er like gøy og utfordrende å spille voksen mor som det er å spille gutt på 10 år. Det er det som er lykken med å være skuespiller, og prøve å skape forskjellige illusjoner og verdener, sier hun.

Må levere fra hjertet

Nå er Heidi glad for at hun har kommet blant de fire siste i Stjernekamp så hun får synge favorittlåta, og hun er glad for alle som har stemt på henne.

– Jeg trodde ikke jeg skulle få være med så lenge, dette er ganske annerledes enn å stå på teaterscenen, sier hun.

Ukens sjangerekspert, skuespiller Frank Kjosås, har hjulpet deltakerne i musikal. Han har ikke laget seg noen forventinger før kvelden, men håper at artistene leverer fra hjertet.

– Det viktigste vi snakket om da vi jobbet er at vi skal forelle en historie. Selv om du er i en annen setting, kan du bare være deg selv. Forhåpentligvis får de til å formidle historiene gjennom seg selv, sier han.

Se Stjernekamp-artistene øve til musikal med sjangerekspert Frank Kjosås her

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober