Hopp til innhold

Hederspris til Vigdis Hjorth

Rune Christiansen fikk Brageprisen i skjønnlitterær klasse for «Ensomheten i Lydia Ernemans liv». Årets hederspris gikk til Vigdis Hjorth.

Vigdis Hjort

HEDERSPRIS: Vigdis Hjorth fikk årets hederspris under utdelingen av Brageprisene.

Foto: Scanpix

Anne Cathrine Straume

TYDELIG PRIS: Litteraturkritiker i NRK, Anne Cathrine Straume mener Brageprisen er blitt mer tydelig de siste årene.

I ettermiddag deltes de prestisjetunge Brageprisene ut under en tilstelning på Dansens Hus i Oslo. Det er 23. gang prisene deles ut, i år i fire kategorier.

Forfatter Vigdis Hjorth fikk selveste hedersprisen 2014.

– Tusen takk! Til min uvurderlige redaktør gjennom alle år, Eva Grøner som deler ut presise doser motstand og velvillighet. Takk til Cappelen som har heiet på meg hele veien og vært der med hele sin stab. Tusen takk, sa Vigdis Hjorth glad fra scenen.

Hjorth fikk Amalie Skram-prisen tidligere i år og har et langt forfatterskap å se tilbake på. Hun debuterte i 1983.

– Dette var morsomt. Veldig morsomt. Vigdis Hjorth har fått et oppsving de siste årene og denne prisen får hun for hele sitt forfatterskap, ikke bare den siste boken, som jeg for øvrig likte godt, sier litteraturkritiker i NRK, Anne Cathrine Straume og fortsetter:

– Hjorth er flink til å skrive lett og underholdende om samfunnskritiske spørsmål. Det handler om ting i tiden, det lille mennesket og i hvilken grad enkeltmennesket kan engasjere seg. Hun klarer å kombinere politisk engasjement og letthet i det hun skriver.

I februar tok redaktør i magasinet Syn og Segn til orde for at Margit Sandemo burde bli æret med en Brage, men det var altså Vigdis Hjort som stakk av med årets hederspris.

De tre prisvinnerne Vigdis Hjorth (hedersprisen), Ingvild Rishøi (åpen klasse) og Marte Michelet (sakprosa) var full av lovord for hverandre da de besøkte Ole Torp i Aktuelt tirsdag kveld.

PRISVINNERMØTE: De tre prisvinnerne Vigdis Hjorth (hedersprisen), Ingvild Rishøi (åpen klasse) og Marte Michelet (sakprosa) var full av lovord for hverandre da de besøkte Ole Torp i Aktuelt tirsdag kveld.

– Bruker Brage som pekepinn

Brages kategorier er i tillegg til hedersprisen, skjønnlitteratur, barne- og ungdomsbøker, sakprosa og åpen klasse som i år tar for seg noveller og essays.

– Mange av dem som får prisene er kjente, men her er også ukjente forfattere. Jeg tror mange bruker Brage som en slags pekepinn for hvordan de skal få lest kvalitetslitteratur, sier Straume, som mener Brageprisen er blitt mer tydelig de siste årene.

– Den holder høy kvalitet og er en pris som jeg tror både forlag og forfattere setter pris på å bruke. Å få den kan nok også føre til bedre salg senere, sier hun.

Ensomheten i Lydia Ernemans liv

Rune Christiansen fikk pris i kategorien skjønnlitteratur for boka «Ensomheten i Lydia Ernemans liv».

Rune Christiansen

SKJØNNLITTERATUR: Rune Christiansen fikk pris for boka Ensomheten i Lydia Ernemans liv.

Foto: Morten Brun

– Så hyggelig! Det er en veldig, veldig god roman. Fortellingen er lavmæl, men samtidig veldig rørende. Det handler om Lydia Erneman som er svensk og flytter til Norge og blir veterinær. Det er en langsomhet i fortellingen, en beskrivelse av et helt liv, sier litteraturkritiker i NRK, Anne Cathrine Straume.

Christiansen var selv ikke til stede for å motta prisen.

Juryens begrunnelse:

«Ensomheten i Lydia Ernemans liv er en fortelling om en svensk veterinær. Handlingen driver sakte fremover, uten noen egentlige stopp på veien. Likevel skjer det viktige ting i Lydia Ernemans liv; begge hennes foreldre dør, hun treffer en mann, hun får et barn – men alle disse erfaringene fremstår som likestilte, de er intet mer enn erfaringer i et livsløp, ingen viktigere enn de andre. Vi møter et vanlig menneskes strid som den framtrer i et alminnelig liv. De små tingene og erfaringene er like viktige som de store livsomveltende hendelsene. Romanen blir en meditasjon rundt lykken og håpet, hvor disse verken problematiseres eller kritiseres direkte. Stemningen som skrives fram, romanens handling og språket det hele svøpes i, utgjør en harmonisk helhet kjennetegnet av en elegant letthet. Romanen er ikke trist, men rører samtidig ved en stor og håndterlig ensomhet.»

Alle de nominerte i kategorien for skjønnlitteratur:

Sakprosa-pris til Michelet

Marte Michelet

SAKSPROSA: Marte Michelet ble tildelt prisen for beste saksprosa for «Den største forbrytelsen».

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

– Guri malla! sa en først nærmest stum Marte Michelet da hun ble overrakt Brageprisen i kategorien Saksprosa for sin debutbok «Den største forbrytelsen».

– Tusen, tusen takk! Takk til de andre nominerte som har skrevet så utrolig bra bøker, det føles ekstra gjevt å kunne ta med seg denne hjem, sa Michelet på podiet.

Juryens begrunnelse:

«I Den største forbrytelsen gir Marte Michelet en velskrevet og rystende skildring av den norske jødeforfølgelsen som er unik i nyere norsk sakprosa. Hun spenner opp et bredt lerret og forteller historien til en jødisk familie, en norsk nazist og en tysk gestapo-offiser. Med utgangspunkt i familien Braude gir Michelet en levende beskrivelse av det det jødiske miljøet på Grünerløkka i Oslo i mellomkrigstiden. På en nesten uutholdelig måte følger hun de fire familiemedlemmene som ble deportert helt frem til de gasses i hjel og dør i de tyske konsentrasjonsleirene. Michelet har også gjort en stor jobb i å grave frem hvordan antisemittismen preget deler av det norske samfunnet, og fokuserer særlig på den hensynsløse advokatsønnen Stian Bech jr. og hans vei inn i nazismen. At Holocaust var en tysk plan får hun frem med historien om gestapooffiseren Wilhelm Wagner, som var ansvarlig for registreringen av jødene i Norge. Ved å basere seg på ny forskning, egen gransking av norske og tyske arkiver og på intervjuer, forteller forfatteren den viktige historien om hvordan nordmenn svek jødene og tok aktivt del i Holocaust. Den største forbrytelsen kaster et skarpt og avslørende lys over det mørkeste kapitlet i norsk historie. »

Alle de nominerte i kategorien Saksprosa:

  • Bjørn Are Godøy: «Ti tusen skygger», Spartacus forlag
  • Ida Jackson: «Morfar, Hitler og jeg», Aschehoug
  • Marte Michelet: «Den største forbrytelsen», Gyldendal Litteratur
  • Alf van der Hagen: «Kjell Askildsen». Et liv, Forlaget Oktober

Pris til Ingvild H. Rishøi i åpen klasse

Ingvild H. Rishøi

ÅPEN KLASSE: Ingvild H. Rishøi var nominert i to klasser, og stakk av med prisen i åpen klasse: Noveller og essays.

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

Prisen i Åpen klasse gikk til Ingvild H. Rishøi for «Vinternoveller». Rishøi var nominert i to klasser, både Skjønnlitteratur og Åpen klasse. Hun sa tidligere til NRK at hun var så stolt at det nesten var litt usympatisk over å bli nominert i to Bragepris-kategorier.

– Tusen takk! sa en veldig glad vinner i rød kjole. Hun takket juryen, forlaget Gyldendal og familien.

– Hvis noen lurer på hva jeg skal bruke pengene på så har jeg en bra plan, så det er bare å spørre etterpå, sa Ingvild H. Rishøi.

Juryens begrunnelse:

«Ingvild H. Rishøis Vinternoveller består av tre fortellinger om mennesker som kjemper med seg selv og en tøff hverdag mens de drømmer om en enklere morgendag. Selv om livssituasjonene til hovedpersonene skiller seg markant fra hverandre, er alle novellene gjennomstrømmet av den samme forståelsen og empatien. Rishøi skriver med dyp psykologisk innsikt og et skarpt blikk for de sosiale betingelsene som preger Oslos østlige drabantbyer, området der novellene utspiller seg. Språket er presist og ujålete på samme tid, og usedvanlig godt avstemt karakterene og miljøet. Kjærlighet er et gjennomgangstema i Vinternoveller, mot er et annet. Som forteller har Rishøi begge deler i rikt monn: Hun utviser stor omsorg for menneskene hun har gitt litterært liv, og hun tør å gi dem en hjelpende hånd når de trenger det som mest. »

Alle de nominerte i Åpen klasse: Noveller og essays:

  • Mikkel Bugge: «Tauet», Forlaget Oktober
  • Thomas Lundbo: «Karakterer». Etter la Bruyère, Cappelen Damm
  • Pål Norheim: «Oppdateringer», Kolon forlag
  • Ingvild H. Rishøi: «Vinternoveller», Gyldendal Litteratur

Pris for «Badboy Steroid»

– Tusen takk, dette betyr enormt mye for meg, sier Anette Münch, som fikk prisen i kategori Barne- og ungdomsbøker for boka «Badboy Steroid».

Juryens begrunnelse:

«Annette Münch har skrevet en ungdomsbok med tydelig ærend. I likhet med jentene kan også unge gutter av i dag kjenne seg presset til å presentere en perfekt kropp. Bokas Casper er ved å lide tap på alle fronter, familiært, sosialt og erotisk, og kroppsbygging framstår som en trylleformel for kjapp restaurering av selvbildet. Men denne snarveien viser seg etter hvert å bli en pinefull, kjemisk infisert blindvei. Med imponerende sakkunnskap og med selvsagt, hjemmekjent håndtering av romanens gutteperspektiv har Münch maktet å gi en dyptloddende framstilling av den unge Caspers lidelser. Den ytre dramatikken forsterkes mot et knallsterkt klimaks, samtidig som en ond sirkel av fortielser, hans egne og andres, strammer alle knuter. Det hele nøstes elegant og overbevisende opp til slutt. Casper reddes ut av sin mentale innesperring med medmenneskelig, ikke steroid hjelp. Dette er en bok som skårer høyt, både kunstnerisk, etisk og som mulig vaksine mot kroppsmisbruk.»

Alle de nominerte i kategorien Barne- og ungdomsbøker:

  • Lisa Aisato: «En fisk til Luna», Gyldendal Norsk Forlag
  • Lars Joachim Grimstad: «Solkongen», Aschehoug Barn og ungdom
  • Oda Faremo Lindholm: «Bullshitfilteret», Gyldendal Norsk Forlag
  • Anette Münch: «Badboy Steroid»
De tre prisvinnerne Vigdis Hjorth (hedersprisen), Ingvild Rishøi (åpen klasse) og Marte Michelet (sakprosa) var full av lovord for hverandre da de besøkte Ole Torp i Aktuelt tirsdag kveld.

PRISVINNERMØTE: De tre prisvinnerne Vigdis Hjorth (hedersprisen), Ingvild Rishøi (åpen klasse) og Marte Michelet (sakprosa) var full av lovord for hverandre da de besøkte Ole Torp i Aktuelt tirsdag kveld.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober