Hopp til innhold

-Trakassering er vanlig på Snapchat

På Snapchat kan andre sende deg støtende bilder. Det er helt vanlig, derfor er det ikke vanlig å politianmelde trakassering. – Betryggende, mener Medietilsynet.

Vilde Skorpen forteller at det er vanlig at folk sender upassende bilder til hverandre gjennom mobilappen Snapchat.

17 år gamle Vilde Skorpen ville ikke ha anmeldt trakassering på Snapchat.

NRK.no har tidligere skrevet om at netteksperter slår alarm om den populære mobilappen Snapchat, hvor nakenbilder kan sendes fram og tilbake for så å forsvinne etter et par sekunder.

Tjenesten er spesielt populær hos barn og unge. Christian Meyer i slettmeg.no sier de ser en intensivert jakt på amatørbilder av unge, nakne jenter. Bilder som er sendt mellom tenåringer i fortrolighet, kan lett havne på pornosider.

Én ting er at private bilder kan havne på avveie. Men Snapchat åpner også opp for at man kan få tilsendt bilder av ting man slettes ikke ønsker å få se.

Mottageren vet ikke hva meldingen inneholder før den blir åpnet, og det kan gjerne være et bilde av en naken kropp eller et kjønnsorgan. Bildet forsvinner etter bare noen sekunder. Man kan også få bilder fra fremmede.

Fått upassende bilder

Ifølge Vilde Skorpen er det ikke uvanlig at man blir tilsendt trakasserende meldinger på Snapchat.

– Jeg har jo fått upassende bilder selv, og så lagret det. Men jeg har ikke publisert det noen steder, sier Vilde Skorpen (17).

Selv om bildet er støtende, ville hun ikke vurdert å politianmelde det.

– Hvis jeg hadde fått tilsendt noe slik så ville jeg ikke ha politianmeldt det, siden det er såpass vanlig.

Hvorfor ikke?

– Jeg vet ikke, det har bare blitt en slags trend. Du kan sende hva du vil på Snapchat. Ikke at jeg gjør det, men det er mange andre som velger å benytte seg av den muligheten, sier Skorpen.

Snapchat møter Poke

På Snapchat forsvinner bildene etter maks ti sekunder. Tjenesten har blitt voldsomt populær på kort tid, og det blir daglig sendt 50 millioner bilder via Snapchat.

Foto: Facebook/Snapchat

– Betryggende

Snapchat blir i stor grad til kommunikasjon mellom venner. Men hvis man skriver snapchatnavnet sitt andre steder, som på Facebook, Instagram eller på en blogg, da kan alle se det og hvem som helst kan ta kontakt gjennom tjenesten.

– Og da ber man nesten om å få upassende meldinger, mener Skorpen.

Medietilsynets leder for Trygg Bruk-senteret, Pia Lang, synes ikke reaksjonen til ungdommene er oppsiktsvekkende.

– På en måte er jeg litt glad for at de ser på det på den måten, sier Lang.

Hun viser til en undersøkelse gjort av Medietilsynet, som viser at 26 prosent av norske 13–16 åringer har mottatt nakenbilder. 72 prosent av dem tenker at dette ikke er så farlig.

– Det synes jeg for så vidt er betryggende. Det handler om hvordan de håndterer disse opplevelsene. Ganske mange, eller 7 prosent, synes det er skremmende eller ubehagelig eller, og kunne ønske at det ikke hadde skjedd. Det er en liten andel som synes det er ekkelt, men flesteparten synes ikke det gjør så mye, forteller Lang.

snapchat jenter på tivoli

Snapchat retter seg mot unge jenter, og ifølge Forbes er ungdom i alderen 13–24 år den største brukergruppen av tjenesten.

Foto: snapchat

En del av mediebildet

Hun mener barn og unges reaksjonsmønstre er formet av dagens medievaner.

– Noen vil kanskje synes det er foruroligende. Men da må man huske på mediebildet som barn og unge møter i dag, hvor en del av disse inntrykkene er ikke så farlig.

Snapchat har en aldersgrense på 13 år, men de sjekker ikke alderen på dem som laster ned appen og melder seg på tjenesten.

– Da tenker jeg at det er duket for at en del mindre barn kan få ekle opplevelser, sier Lang.

Vanskeligere å sette grenser

Merethe Clausen Moe i Barnevakten

Merethe Clausen Moe i Barnevakten mener det kan bli vanskelig for barn å unge å sette grenser, dersom det blir dagligdags å få nakenbilder tilsendt på mobilen.

Foto: Barnevakten.no

Merethe Clausen Moe er daglig leder i Barnevakten, en organisasjon som gir råd om barn og medier. Hun mener man må spørre seg hva man vil at barn skal tåle å bli eksponert for i ung alder.

– Vil vi at barn skal tåle så mye? Hvis det blir dagligdags å dele intime bilder av seg selv og andre, så kan man spørre seg om det er udelt positivt at barn og unge tilsynelatende blir så «robuste»?

Hun peker på at det kan bli vanskeligere for barn å sette grenser når grensene for hva som er tillatt stadig tøyes.

– Man kan få nedsatt empati og reaksjonsevne på hva som er akseptabelt, og det kan bli vanskelig å sette grenser for seg selv og andre. Hvis vi sier at dette er helt greit, at det er en del av vår ungdomskultur, så har man satt standarden, sier Clausen Moe.

13-åring fikk spredd nakenbilde

Barnevakten får inn henvendelser fra foreldre som ber om råd på vegne av barna sine. Merethe Clausen Moe forteller om en utbredt naivitet blant unge mobilbrukere, og barn som ikke alltid er i stand til å forstå konsekvensene av handlingene sine.

– Vi fikk en sak nå, hvor det var en 13 år gammel jente som hadde blitt kjent med en jevngammel gutt. Han hadde sendt henne et nakenbilde av seg, og ba henne sende et tilbake. Gutten sendte det videre til veldig mange, og det syntes jenta var forferdelig.

Utfordringen er å snu den stadig voksende trenden hvor barn og unge jakter på tilbakemeldinger på utseende og kropp, enten det er på Facebook, Instagram eller Snapchat, mener Clausen Moe.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober