Hopp til innhold

- Wimp er en suksess

Musikkstreaming-tjenesten Wimp er en suksess etter noen måneders drift, og ulovlig nedlasting til tross; svensk musikkindustri tjener gode penger.

Wimp
Foto: Wimp

Forelesning på iTunes

Apples iTunes har hegemoniet på lovig nedlasting av musikk.

Foto: Veslemøy Christiansen / NRK
Wimp

Musikkstreaming-tjenesten Wimp får stadig flere kunder.

Foto: Skjermdump
Anders Krokan

Anders Krokan i Telenor har trua på lovlige tjenester for distribusjon av musikk.

Foto: Pressebilde
Nedlasting

Stadig mer av vår musikkbruk skjer gjennom nedlastings- og streamingtjenester på nettet.

Foto: JACQUES BRINON / AP

Internett og piratkopiering har ikke ført til økonomisk nedgang for musikkbransjen, hevdes det i en ny svensk undersøkelse. Plateselskapene sliter og taper penger, men bransjen totalt går like godt som for ti år siden.

Tar over hegemoniet

Ny teknologi er i ferd med å overta hvordan vi kjøper og lytter til musikk, og salget av fysiske cd-plater stuper. Den siste store utviklingen er at streamingtjenester er i ferd med å ta over hegemoniet på nett. Tidligere var det ulovlig nedlasting som dominerte hvordan spesielt unge mennesker fikk tak i ny musikk, og Apple har blitt den ledende leverandøren av lovlig kjøpt musikk til nedlasting.

Nå viser det seg at den siste store tjenesten på streamingområdet i Norge - Wimp, er i ferd med å bli en suksess. Hele 70 prosent av de som skaffer seg et gratis prøveabonnement, går over til å betale når prøveperioden er over.

- Økende interesse

- Siden lanseringen av WiMP har det vært en økende interesse for løsningen. Vi tilbyr en første gratismåned, og vi ser at 70 prosent velger å fortsette gjennom å betale for Wimp, det må bety fornøyde kunder, forteller Anders Krokan – informasjonssjef i Telenor.

Samtidig viser en ny stor undersøkelse at musikkbransjen i Sverige går like godt som for ti år siden, til tross for problemer for plateselskapene. Undersøkelsen (.PDF), gjennomført av analysebyrået Trandmaze, i samarbeid med Skolan för vetenskap och konst, konkluderer med at musikkbransjen i Sverige samlet sett får inn like mye penger på cd-salg, rettigheter, konserter, nedlasting og streamingtjenester som de gjorde på sine produkter for ti år siden.

Plateselskapenes inntjening er nesten halvert, men likevel går den samlede bransjen godt.

- Beste året siden årtusenskiftet

- Alt tyder på at 2009 omsetningsmessig blir det beste året siden årtusenskiftet for den samlede svenske musikbransjen, sier Daniel Johansson, forsker og sjef for TrendMaze, til den danske avisa Politiken.

I tillegg ser det ut til at den svenske streamingtjenesten Spotify går godt. I følge det svenske nettstedet di.se kommer nå en fjerdedel av inntektene til svenske plateselskap fra digitale tjenester.

Det kan virke som musikkbransjen har funnet ut hvordan de skal forholde seg til ulovlig nedlasting og fildeling.

- Telenor mener at den beste måten å komme ulovlig fildeling til livs på, er gjennom å tilby lovlige alternativer for nedlasting og stream av musikk. De siste undersøkelsene som viser stor nedgang i ulovlig fildeling, og tilsvarende økning i bruk av lovlige musikk-tjenester som eks WiMP, er særdeles gledelig og viser at denne tilnærmingen til problemet i Norge har båret frukter, sier Krokan.

- Telenors undersøkelser viser at nordmenn er villige til å betale for digitalt innhold så lenge det er enkelt å bruke, kvaliteten er god og prisen fornuftig.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP